«Ασπίδα» του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα – Η κλιματική αλλαγή στην κοινή ανακοίνωση

Μετά από μία τετραετία διαφωνιών, ακόμα και εκτιμήσεων ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό, οι ηγέτες των 30 χωρών της αμυντικής συμμαχίας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες σε ένα κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας.

Υπάρχει όμως και μία παράγραφος στο ανακοινωθέν, η δεύτερη που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αφορά στην Ελλάδα καθώς λέει: «Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας». Δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει αντίδραση ακόμη κι αν προκύψουν ζητήματα μεταξύ δύο συμμάχων και όχι μόνο χωρών εκτός συμμαχίας.

Το πανηγυρικό κλίμα ήταν εμφανές γενικά στην πόλη των Βρυξελλών με το διάσημο αγαλματάκι να ντύνεται στα χρώματα του ΝΑΤΟ. Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά στη δέσμευση της Ουάσιγκτον στη συμμαχία.

«Θεωρούμε το Άρθρο 5 (η επίθεση σε μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση στη συμμαχία) ως μία ιερή υποχρέωση και θυμίζω διαρκώς στους Αμερικανούς ότι όταν η Αμερική δέχτηκε επίθεση για πρώτη φορά στις ακτές της από τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι χώρες του ΝΑΤΟ μπήκαν μπροστά. Το ΝΑΤΟ μπήκε μπροστά και τίμησε το Άρθρο 5 και θέλω όλη η Ευρώπη να ξέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εδώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζο Μπάιντεν είπε κατά τις συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί μία εποικοδομητική σχέση με τη Μόσχα, όμως τόνισε ότι δε θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι στο χειρότερο επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Και οι επιθετικές δράσεις της Μόσχας είναι απειλή για την ασφάλειά μας», είπε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ ενώ υπογραμμίζουν για πρώτη φορά και την «πρόκληση» της Κίνας.

«Η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και οι πολιτικές της αποτελούν «προκλήσεις» για την ασφάλεια της Συμμαχίας. Η Κίνα έρχεται όλο και πιο κοντά. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, στην Ανταρκτική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει σημαντικά ποσά σε καίρια έργα υποδομής μας, προσπαθώντας να τα ελέγξει. Είδαμε τη συζήτηση για το 5G, τη Huawei και αυτός είναι ο λόγος που η ατζέντα του ΝΑΤΟ για το 2030 είναι τόσο σημαντική».

Αίσθηση πάντως κάνει το γεγονός ότι για πρώτη φορά μπήκε στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών και το φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος