Αρ. Στεφάτος: Ο χάρτης των ερευνών για υδρογονάνθρακες – Πουθενά εκπτώσεις σε θέματα περιβάλλοντος

Εντός διετίας θα μπορούσαν να αρχίσουν γεωτρήσεις και να ακολουθήσει η παραγωγή σε βάθος 5- 7 ετών, προσδιορίζει ο Αριστοφάνης Στεφάτος, ο σύμβουλος Διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων που ήρθε από τη Νορβηγία για να συντονίσει τις έρευνες στην Ελλάδα.

Το πιο ελπιδοφόρο κοίτασμα είναι στην Κρήτη και το πιο «ώριμο» στα Ιωάννινα, είπε ο κ. Στεφάτος ενώ, απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεάτριας εάν «θα χαλάσουν παραλίες», δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθούν τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας. «Εχουμε πλεονέκτημα ότι στην αναζήτηση φυσικού αερίου μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για ρύπανση ενώ η πιθανότητα για σεισμικές δονήσεις αποκλείονται. «Είναι σα να λέμε ότι ανοίγοντας μεγάφωνο στη διαπασών προκαλούμε σεισμό», είπε ο Αριστοφάνης Στεφάτος.

«Πού αξίζει» να γίνουν επενδύσεις για γεώτρηση

‘Ηδη έχουμε στοιχεία για τις περιοχές δυτικά της Κέρκυρας, στο Ιόνιο και πρέπει να δούμε εάν επιβεβαιώνεται το μέγεθος για να δικαιολογείται γεώτρηση, είπε ο κ. Στεφάτος διευκρινίζοντας ότι  ως το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να γίνουν τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες για να υπάρξει εικόνα του τι υπάρχει στο υπέδαφος.

Αρ. Στεφάτος: Ο χάρτης των ερευνών για υδρογονάνθρακες – Πουθενά εκπτώσεις σε θέματα περιβάλλοντος

Σε άλλες δύο περιοχές στο Ιόνιο ολοκληρώθηκαν δισδιάστατες έρευνες κι αν εντοπιστούν σημεία «μέγιστου ενδιαφέροντος», θα ακολουθήσουν τρσδιάστατες έρευνες.

Μεγάλων προσδοκιών χαρακτηρίζονται οι περιοχές στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το ενδιαφέρον ανανεώθηκε μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζohr στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν ελπίδες για μεγάλα κοιτάσματα, χάρη στα οποία «η ετήσια παραγωγή θα μπορούσε να είναι πενταπλάσια της κατανάλωσης ως και για 20 χρόνια».

Η περιοχή στα Ιωάννινα χαρακτηρίζεται ώριμη γιατί έχει ολοκληρωθεί ο εντοπισμός στόχων και αναμένεται διερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο ως το τέλος του 2023 .

Αρ. Στεφάτος: Ο χάρτης των ερευνών για υδρογονάνθρακες – Πουθενά εκπτώσεις σε θέματα περιβάλλοντος

«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούμε επενδυτή να ενισχύσει την προσπάθεια μετά την αποχώρηση της TOTAL κι ενώ απομένουν στην περιοχή η Exxon και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» ενώ έχει δεσμευτεί για το εγχείρημα η ΔΕΗ,» πρόσθεσε η οποία κι έχει την ευθύνη υποστήριξης αυτής της ενεργειακής μετάβασης.

Τέλος, ο διεθύνων σύμβουλος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη «όπως εκδηλώθηκε από την σαφή οδηγία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει ως το τέλος του 2023 κάθε εκκρεμότητα», στις οποίες συγκαταλέγεται και η γεώτρηση της Ηπείρου.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος