«Ο Χέλμουτ Σμιτ είχε πει ότι οι γενιές των Καγκελαρίων, πριν τον Σρέντερ και την Μέρκελ, είχαν την Ευρώπη και την οικοδόμησή της ως κεντρικό μέρος των στόχων τους. Αυτοί οι δύο όχι», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αργύρης Πασσάς.
Πρόσθεσε πως ο Χέλμουτ Σμιτ, ήταν σαφής λέγοντας ότι ο ευρωπαϊσμός τους, ετίθετο πάντα υπό την αίρεση του τι ενδιαφέρει την Γερμανία πρωτίστως. «Δεν μπορεί κανείς να διαγνώσει μία ερμηνεία για τα 16 χρόνια γιατί είναι πολλά, αλλά θα χρησιμοποιήσω και πάλι έναν Γερμανό κοινωνιολόγο που είχε ονομάσει την Μέρκελ και την πολιτική της ως Μερκιαβέλι, από την σύνθεση των Μέρκελ-Μακιαβέλι. Αυτό που διαπίστωνε ως κεντρικό χαρακτηριστικό ήταν ότι η βασική μέθοδος της επιβολής της Γερμανίας, ήταν ο δισταγμός, η αναποφασιστικότητά της. Στην αρχή της κρίσης του χρέους, όλοι εξαρτώνταν από την ατμομηχανή της Ευρώπης, τι θα έκανε η Γερμανία στην αδυναμία δανεισμού των χρεωμένων κρατών. Και δεν έλεγε ναι ούτε όχι, αλλά παρουσίαζε ένα σχέδιο αιρεσιμοτήτων, όπου θα υπήρχαν βοήθειες με προϋποθέσεις. Ήταν μια στρατηγική που είχε αναπτύξει και ερμηνεύουν τα πράγματα μέχρι το 2015», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πασσάς.
Τέλος, αναφορικά με την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία, αυτή δεν ερμηνεύεται μόνο σε σχέση με τα γερμανικά συμφέροντα στην Τουρκία αλλά και με την αντίληψη που έχει η Γερμανία για την εξέλιξη της ίδιας της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ. Πασσά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος