Απότομη μείωση των μεταρρυθμίσεων για τις ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών το 2022

Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ γυναικών και ανδρών επιβραδύνθηκε απότομα το 2022, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, αποκαλύπτει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ γυναικών και ανδρών επιβραδύνθηκε απότομα το 2022, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, αποκαλύπτει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο δείκτης που μετρά την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων υπέρ της νομικής ισότητας προχώρησε μόνο κατά 0,5 μονάδες και σταμάτησε στις 77,1 μονάδες, «που σημαίνει ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν κατά μέσο όρο μόνο το 77% των νόμιμων δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από τους άνδρες», γράφει η έκθεση , στο έκθεση με τίτλο «Γυναίκες, επιχειρήσεις και νόμος» για το 2022.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 34 μεταρρυθμίσεις, σε 18 χώρες, ο χαμηλότερος συνολικός αριθμός από τις αρχές του αιώνα.

Με τον τρέχοντα ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, μια νεαρή γυναίκα που εισέρχεται σήμερα στην ενεργό ζωή δεν θα φτάσει στη νομική ισότητα κατά τη συνταξιοδότηση στις περισσότερες χώρες, εκτιμά η έκθεση, η οποία υπογραμμίζει σε αυτήν την κατάσταση τον κίνδυνο παρεμπόδισης της «οικονομικής ανάπτυξης σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία». .

«Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κόσμου δεν παρέχει στις γυναίκες τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες δεν αποτελεί απλώς αδικία για αυτές, αλλά και εμπόδιο στην ικανότητα αυτών των χωρών να προωθούν την οικολογική, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του η WB, ο Indermit Gill, ανέφερε σε δελτίο τύπου.

Το ίδρυμα εκτιμά στην πραγματικότητα ότι η νομική ισότητα θα αύξανε το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μακροπρόθεσμα, κατά σχεδόν 20% κατά μέσο όρο, μέσω παγκόσμιων οικονομικών κερδών που υπολογίζονται μεταξύ 5.000 και 6.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν οι γυναίκες μπορούσαν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν νέες εταιρείες τόσο εύκολα όσο και οι άνδρες.

Αν και το επίπεδο ισότητας είναι υψηλότερο στις προηγμένες οικονομίες, η Υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή που πέτυχε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα το 2022, με το ήμισυ του συνόλου να καταγράφεται σε επτά χώρες της περιοχής.

Στην έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέλυσε όλους τους νόμους και τους κανονισμούς που ψηφίστηκαν ή εισήχθησαν σε 190 χώρες το 2022, λαμβάνοντας υπόψη οκτώ τομείς που «επηρεάζουν τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή»: κινητικότητα, εργασία, αμοιβή, γάμος, γονεϊκότητα, επιχειρηματικότητα, περιουσιακά στοιχεία και συνταξιοδότηση.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος