ertnews.gr

Αποτελέσματα εκλογών σε Γαλικία και Χώρα των Βάσκων

13/07 15:36
Αποτελέσματα εκλογών σε Γαλικία και Χώρα των Βάσκων

EPA/ELISEO TRIGO

Μαδρίτη, ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα στη Γαλικία, την Αυτονομία που βρίσκεται στα ΒΔ της Ισπανίας με πληθυσμό 2,7 εκατ. άτομα, έχει μία παράδοση αδιαμφισβήτητη. Είναι συνδυασμένο με την ανάδειξη των πλέον ικανών ηγετών του κόμματος στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αρχής γενομένης από τον Μανουέλ Φράγα, υπουργό επί Φράνκο και ιδρυτή του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, που κυβέρνησε τη χώρα σε πολλές περιόδους της μεταχουντικής Ισπανίας. Σήμερα το Λαϊκό Κόμμα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Πάμπλο Κασάδο, που ο στόχος του είναι να ξανακυβερνήσει τη χώρα.

Ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός για περίπου δύο τετραετίες, ήταν επίσης από τη Γαλικία. Με την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος μετά την πρόταση μομφής εναντίον του που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την πολιτική, το κενό που δημιουργήθηκε οδήγησε σε ένα έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου. Το όνομα του -επίσης Γαλικιανού- Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό και τοπικού πρωθυπουργού, ήταν το επικρατέστερο για τη διαδοχή. Όμως ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει ως τοπικός άρχοντας παρά να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. Έτσι, το συνέδριο το 2018 επέλεξε τον Πάμπλο Κασάδο.

Η απόφαση αυτή του Φεϊχό φαίνεται πως χθες επιβεβαιώθηκε ότι ήταν η ενδεδειγμένη. Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων (ξεχωριστά από τις υπόλοιπες 15 περιοχές), ο Φεϊχό κατάφερε για τέταρτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία, αποδεικνύοντας ότι ξέρει να περιμένει. Ισχυροποίησε τη δύναμη του κόμματος σε τοπικό επίπεδο και αποδυνάμωσε τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το Λαϊκό Κόμμα της Γαλικίας εξασφάλισε ποσοστό 47,98% και 41 έδρες, το BNG ( Εθνικιστές) 23,80% και 19 έδρες και το PSOE (Σοσιαλιστές) 19,38% και 15 έδρες. Οι Ποδέμος αλλά και η Βοξ δεν κατάφεραν καν να μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 58,88%. Σε σύνολο 75 εδρών η απόλυτη πλειοψηφία είναι 38 έδρες. Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, «ο Φεϊχό μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει τόσες απόλυτες πλειοψηφίες όσες και ο Φράγα».

Στη Μαδρίτη, όμως, οι φωνές στο Λαϊκό Κόμμα πληθαίνουν, καθώς ο Φεϊχό παραμένει ως η βέλτιστη επιλογή για τη ηγεσία του κόμματος. Υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με την στρατηγική Κασάδο και δεν αποκλείεται ο τοπικός άρχοντας να είναι ο επόμενος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος.

Εκτός από τη Γαλικία, και στη Χώρα των Βάσκων (πληθυσμός 2,17 εκατ.) στα ΒΑ της Ισπανίας, στις χθεσινές εκλογές το σκηνικό διαφοροποιημένο μεν αλλά με συγκεκριμένα μηνύματα. Το PNV (Εθνικιστές) με ποσοστό 39,13% και 31 έδρες ξαναδίνουν τη νίκη στον Ινίγο Ουρκούγιου, ο οποίος μπορεί να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το PSOE (Σοσιαλιστές) οι οποίοι εξασφάλισαν ποσοστό 13,65% και 10 έδρες σε σύνολο 75. Ισχυροποιείται επίσης η EH-Bildu (ακροαριστερό αποσχιστικό κόμμα) με ποσοστό 27,85% και 22 έδρες, οι Ποδέμος χάνουν 5 έδρες και μένουν με 6 ( ποσοστό 8,04% και 6 έδρες) και τέλος το Λαϊκό Κόμμα παρότι συνεργάστηκε με τους Θιουδαδάνος (C’s) έφερε χειρότερο αποτέλεσμα από τις εκλογές του 2016. Από τις 9 έδρες πέφτει στις 5 και ποσοστό 6,75%. Η ακροδεξιά Βοξ μπαίνει στο τοπικό κοινοβούλιο με 1 έδρα. Η συμμετοχή στις Βασκικές εκλογές έφθασε το 52,86%.

Οι δύο ιστορικές Αυτονομίες της Ισπανίας έχουν δικαίωμα να διενεργούν εκλογές νωρίτερα από τις υπόλοιπες 15, καθώς η δυνατότητα αυτή παρέχεται από το Σύνταγμα του 1978. Παρότι οι αντιδράσεις ήταν πολλές λόγω της πανδημίας αλλά και την έξαρση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές, εντούτοις οι τοπικές κυβερνήσεις αποφάσισαν τη διενέργειά τους μη επιτρέποντας σε πολίτες που ήταν αποδεδειγμένα φορείς του κορονοϊού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version