Απ. Ταμβακάκης (EOS Capital): Το Private Equity στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια (audio)

“Το οικοσύστημα των ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων (private equity funds) που επενδύονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να τις ενισχύσουν και να τις μεγαλώσουν έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια”, τόνισε ο επικεφαλής του EOS Capital Partners Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί», με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια που σήμερα ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία και τόνισε ότι για να φτάσει η ελληνική αγορά το μέσο όρο του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει τα μεγέθη να δεκαπλασιαστούν.

Ο κ. Ταμβακάκης, που ήταν ένας εκ των επενδυτών στην εταιρεία VIVA Wallet, η οποία έγινε ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος» καθώς εξαγοράστηκε από την αμερικανική JP Mοrgan, ότι τα private equity μπορούν να προσφέρουν κεφάλαια και τεχνογνωσία η οποία πολλαπλασιάζει την αξία και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε στην εταιρεία εμπορίας αθλητικών ειδών Cοsmos Sport από την Κρήτη, στην οποία η EOS επένδυσε το 2019 και μέσα σε δύο χρόνια μεγάλωσε και εξαγοράστηκε με πολλαπλάσιο τίμημα από την βρετανική JD SPorts.

Μίλησε επίσης για την εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί», στην οποία η EOS επενδύει από κοινού με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ιδρυτή της Chipita και συμμερίστηκε την άποψη ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε κατά κύριο λόγο σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη δυναμικότητα στις μικρές και μεσαίες οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν μέσα από συνεργασίες και συγχωνεύσεις.

Ο κ. Ταμβακάκης, ο οποίος έχει διατελέσει και επικεφαλής της Εθνικής τράπεζας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων, διότι έχουν μικρό μέγεθος το οποίο εμποδίζει την επίτευξη ικανοποιητικής κερδοφορίας.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος