Αντιπρόταση Ελλάδας και έξι χωρών για χαμηλότερο πλαφόν στο αέριο – Επιστολή στην Κομισιόν

Με το φυσικό αέριο να καταγράφει ξανά ανοδική τροχιά, επτά ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα αποδύονται εκ νέου σε εκστρατεία πιέσεων, ενόψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ζητώντας χαμηλότερο πλαφόν στις τιμές, με το αιτιολογικό ότι η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι εκ μέρους της Κομισιόν δεν θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια τους καταναλωτές έναντι των “φουσκωμένων” λογαριασμών ενέργειας.

Με έγγραφό τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι επτά χώρες , μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο, ενόψει των τελικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν στις 13 Δεκεμβρίου από τους υπουργούς Ενέργειας κατά τη διάρκεια της συνόδου σε δέκα μέρες, παρουσιάζουν τη δική τους πρόταση για μια αποτελεσματική τιθάσευση των τιμών.

Σημειωτέον ότι το φυσικό αέριο που είχε υποχωρήσει κοντά στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχει πάρει την ανιούσα προς τα 140 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 17% μέσα στον τελευταίο μήνα. Βασική αιτία η αυξημένη ζήτηση λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών αλλά και λόγω της μειωμένης παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα η αγορά είναι περισσότερο εκτεθειμένη στα παιχνίδια κερδοσκοπίας στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου.

Τι περιλαμβάνει η αντιπρόταση των 7:

  • Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα 160 €).
  • Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών του φυσικού αερίου και του LNG όπως ορίζονται στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη.
  • Δεν υπάρχει καθορισμένη χρονική περίοδος για το ανώτατο όριο.

Οι χώρες προτείνουν επίσης την άρση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου σε σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

Η τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής απαιτεί οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές LNG για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

«Η προϋπόθεση δύο συνεχόμενων εβδομάδων με σταθερά υψηλές τιμές φυσικού αερίου δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσα θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές» αναφέρεται στο έγγραφο και προστίθεται πως τα επίπεδα για την ενεργοποίση είναι τόσο ψηλά που «απέχουν πολύ από την αποτροπή επεισοδίων υπερτιμολόγησης του φυσικού αερίου».

Αντιπρόταση Ελλάδας και έξι χωρών για χαμηλότερο πλαφόν στο αέριο – Επιστολή στην Κομισιόν
(AP /Geert Vanden Wijngaert)

Συμβιβαστική κίνηση από την τσεχική προεδρία

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών στα 264 ευρώ από τα 275 ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg. Πρότεινε επίσης τη μείωση του χρόνου που θα χρειαζόταν για να παραμείνουν οι τιμές πάνω από αυτό για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός σε πέντε ημέρες από δύο εβδομάδες. Και αυτές όμως οι προτάσεις δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις φωνές για ουσιαστική αυστηροποίηση του πλαφόν.

Την ίδια ώρα ελλοχεύει και ο κίνδυνος ένα ενδεχόμενο ναυάγιο της συνόδου να αποτελέσει τροχοπέδη για την ενεργοποίηση σειράς άλλων κανονισμών έκτακτης ανάγκης που έχουν συμφωνηθεί για την επιτάχυνση της αδειοδότησης, τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών.

Η πρόταση από των «επτά» θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις τιμές το επόμενο διάστημα, κατά τις πηγές του Bloomberg, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ομάδα των 7 ζήτησαν επίσης τα κράτη μέλη και όχι η Επιτροπή να έχουν τον τελευταίο λόγο για το εάν το ανώτατο όριο τιμών θα ανασταλεί λόγω ακούσιων διαταραχών της αγοράς ή διαταραχών στον εφοδιασμό, ενώ προτείνουν και τη λύση της αυτόματης αναστολής.

Η Ισπανία θεωρείται ότι υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόταση, ενώ κρίσιμη θα είναι η υποστήριξη της Γαλλίας καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε αυστηρότερο πλαφόν.

Πηγή Bloomberg

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος