Φυσικό αέριο: ‘Ανοδος 17% παρασύρει το ηλεκτρικό ρεύμα – H Ευρώπη σε δίνη κερδοσκοπίας

Array

Η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται εκ νέου, καθώς το φυσικό αέριο που είχε υποχωρήσει κοντά στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δοκιμάζει και πάλι τα επίπεδα των 140 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 17% μέσα στον τελευταίο μήνα.

Στα ύψη συμπαρασύρεται και το ηλεκτρικό ρεύμα με την τιμή του να φτάνει και πάλι κοντά στα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας.

Βασική αιτία για την αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης είναι η αυξημένη ζήτηση με την έναρξη του χειμώνα, καθώς λόγω της μειωμένης παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αγορά είναι περισσότερο εκτεθειμένη στα παιχνίδια κερδοσκοπίας στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου.

Δ. Καρδοματέας: Δεν δικαιολογούνται τέτοιες αποκλίσεις – Στο χρηματιστήριο η τρίχα γίνεται τριχιά

«Όταν ο καιρός κρυώνει υπάρχουν ανατιμητικές προσδοκίες στην αγορά που σημαίνει ότι πολλοί αγοράζουν φυσικό αέριο για να το ξαναπουλήσουν σε υψηλότερες τιμές», εξηγεί ο τέως γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ, Δημήτρης Καρδοματέας.

Στα 92 €/MWh, ο δείκτης Ιαπωνίας – Κορέας είναι κατά 34% χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό (141 €/MWh) ε. Η τιμή του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 7 φορές χαμηλότερη (20 €/MWh).

ΕΕ: Σύνοδος στις 13 Δεκεμβρίου για ρεαλιστικό πλαφόν

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές δείχνουν ότι η Ευρώπη είναι η πλέον εκτεθειμένη σε κινήσεις κερδοσκοπίας,  ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από την αδυναμία που επιδεικνύει η Ευρώπη να λάβει κοινές αποφάσεις. Στις 13 Δεκεμβρίου οι υπουργοί ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κληθούν για μία ακόμη φορά να αποφασίσουν αν θα επιβάλλουν  πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και το πετρέλαιο. Σύμφωνα με το Reuters η Ε.Ε. συμφώνησε να επιβάλλει πλαφόν 60 δολάρια το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται με τάνκερ.

«Το πλαφόν είναι περιορισμένο και δεν αφορά ούτε την Κίνα ούτε και την Ινδία. Είναι αμφίβολο εάν θα έχει αποτελέσματα», επισημαίνει ο ενεργειακός αναλυτής, Μιχάλης Μυριάνθης.

Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και το πετρέλαιο. Σύμφωνα με το Reuters η Ε.Ε. συμφώνησε να επιβάλλει πλαφόν 60 δολάρια το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται με τάνκερ.

Κρίσιμη θα είναι και η επόμενη συνεδρίαση του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών OPEC, στις 4 Δεκεμβρίου, καθώς αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο περεταίρω μείωσης της παραγωγής εξαιτίας και της μείωσης της ζήτησης για ενέργεια από την Κίνα.

Ρεπορτάζ:’Ακης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος