Ανταλλαγή «πυρών» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς και το ΠΔ για τους καλλιτέχνες

Με περιοδείες, συνεντεύξεις και κομματικές εκδηλώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ξεκινήσει άτυπα την προεκλογική εκστρατεία πολύ πριν προκηρυχθούν οι εκλογές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει στη Δυτική Μακεδονία, από όπου τόνισε ξανά τη σημασία της ψήφου στην πρώτη κάλπη. Τα θέματα των πλειστηριασμών και του προεδρικού διατάγματος για τους καλλιτέχνες αποτελούν το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εφ’ όλης της ύλης «ανταλλαγή πυρών» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, στην απαρχή μίας άτυπης, αλλά μακράς προεκλογικής περιόδου πολιτικών εντάσεων.

Από τη Δυτική Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τη διπλή στόχευση της πανστρατιάς των «γαλάζιων» στελεχών και των ανοιγμάτων πέρα από τα κομματικά τείχη της Νέας Δημοκρατίας. «Στην τοξικότητα και στον λαϊκισμό θα αντιπαραβάλλουμε την υπευθυνότητα και τον σοβαρό πολιτικό λόγο. Να σταλεί το μήνυμα καθαρά, από την πρώτη κάλπη, ότι το ζητούμενο τελικά σε αυτήν την εκλογή είναι απλό: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Και ποιος θα κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο; Η σοβαρή και υπεύθυνη Νέα Δημοκρατία ή ο ανεύθυνος και λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το δίλημμα. Είναι πολύ απλό, είναι πολύ ξεκάθαρο. Είναι ποιον θέλετε να έχετε Πρωθυπουργό της χώρας».

Στην αιχμή της περιοδείας του πρωθυπουργού βρέθηκε το Αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Καστοριά, το εργοτάξιο της νέας Σήραγγας Κλεισούρας, το «Μαμάτσειο» γενικό νοσοκομείο και τη νέα Πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη. Στην ξενάγηση του παρουσίασαν ένα αυτοκίνητο υδρογόνου, το οποίο οδήγησε ως την έδρα της Περιφέρειας.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς

Ευθείες «βολές» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα των πλειστηριασμών. «Το κόμμα του Πάτση και των 400 εκατ. ευρώ χρεών σε τράπεζες επιβάλλει χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», σημείωσε στη συζήτηση του ν/σ για τα Μουσεία.

«Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που σιτίζονται στο καθεστωτικό πρυτανείο και συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας εναντίον της κοινωνίας. Και δεν έχουν την ελάχιστη τσίπα, τουλάχιστον να παραιτηθούν. Όταν ο Άρειος Πάγος δικάζει και καταδικάζει το μέλλον 700.000 πλειστηριασμών. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον, που με περιφρόνηση χαρακτηρίζετε Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως «η στάση του (ΣΥΡΙΖΑ) στο συγκεκριμένο θέμα είναι η επιτομή του «πολιτικού φαρισαϊσμού» (…) Στο διάστημα που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πλειστηριασμοί ξεπέρασαν τους 30.000. Τα κοράκια για τα οποία μιλάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς την περίοδο εκείνη ήταν περιστέρια».

Τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ.

«Δεν έχουμε διλήμματα με ποιον θα πάμε. (Θα πάμε) με το δημόσιο συμφέρον. Εμείς είμαστε σταθεροί στην πορεία ανατροπής των συσχετισμών», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα. Ξέρουμε πολύ καλά πως η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη είναι δικό σας έργο, έργο όσων κυβερνήσατε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Να ελέγξουμε ποιοι γιοί δικαστών και εισαγγελέων δουλεύουν σε τράπεζες και funds».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το νερό στο αυλάκι για τους πλειστηριασμούς», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

«Διαξιφισμοί» για το ΠΔ που αφορά τους καλλιτέχνες

Εν αναμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των καλλιτεχνών την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει πίσω το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα.

«Στο δίλημμα λοιπόν, πολιτισμός ή βαρβαρότητα, εσείς έχετε επιλέξει τη βαρβαρότητα. Και επιχειρείτε να την επιβάλλετε και στον πολιτισμό. Υποτάσσοντας, απαξιώνοντας, εξουθενώνοντας τους ανθρώπους του», υπογράμμισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Βαρβαρότητα διαπράττουν αυτοί που ξεπουλάνε μνημεία στο Υπερταμείο», απάντησε η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.

«Είμαστε εδώ να εξηγήσουμε οτιδήποτε δημιουργεί ανασφάλεια ή συνθήκες αναταραχής σε ένα χώρο με τον οποίο δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε», είναι το μήνυμα της κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος