Αντ. Καραμπατζός στο Πρώτο: Ο Στ. Τσακυράκης είχε τη μοναδική ικανότητα της σωκρατικής διδασκαλίας –Εκδοτικό γεγονός «Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ» (audio)

«Ο Σταύρος Τσακυράκης είχε τη μοναδική ικανότητα της σωκρατικής μεθόδου διδασκαλίας, έθετε ερωτήματα, καλούσε τους μαθητές να προβληματιστούν με το εξαιρετικά σπινθηροβόλο πνεύμα του», τόνισε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Καραμπατζός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, αναφορικά με την παρουσίαση του βιβλίου του αείμνηστου καθηγητή με τίτλο «Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ», στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου 2022, στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Είναι πραγματικά ένα εμβληματικό κείμενο του καθηγητή μας Σταύρου Τσακυράκη, εξεδόθη πρώτη φορά το 1997 και επανεκδίδεται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση και αποτελεί πραγματικά ένα εκδοτικό γεγονός. Μέσα από τις σελίδες του δεν γίνεται μόνο αναφορά στην ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ, αλλά γίνεται γενικότερα αναφορά στη βαθύτερη αξία της ελευθερίας του λόγου», δήλωσε.

Επίσης, «συγχρόνως, με τον γλαφυρό, λιτό και ενεργή τρόπο με τον οποίον εκφραζόταν ο Σταύρος Τσακυράκης, θα παρακολουθήσει κανείς μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και πολλές μαύρες σελίδες της Ιστορίας των ΗΠΑ. Γίνεται μια παράλληλη διαδρομή μεταξύ των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και των γεγονότων που οδήγησαν στην έκδοση αυτών των αποφάσεων. Απλώς για να έχουμε μια πρώτη εικόνα, μιλάω για τις διώξεις του Αμερικανικού ΚΚ, τις πρακτικές της Κου – Κλουξ – Κλαν με το κάψιμο του σταυρού στις αυλές οικογενειών μαύρων πολιτών, τους φυλετικούς διαχωρισμούς, την περίοδο του μακαρθισμού, τον πόλεμο του Βιετνάμ κλπ», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Σταύρος Τσακυράκης είχε ένα σπάνιο χαρακτηριστικό, που ήταν η πνευματική εντιμότητα. Έδινε μάχες για τις ιδέες και τις απόψεις του και δεν χαριζόταν σε κανέναν. Πάντοτε με ευπρέπεια, αλλά δεν έδινε χώρο σε διαφορετικές ερμηνείες της στάσης του. όλοι ήξεραν ότι ακολουθεί θέσεις αρχής», επισήμανε ο κ. Καραμπατζός. «Πήρε θέσεις σε πολύ σοβαρά ζητήματα όπως ήταν το μνημόνιο τη στιγμή που έκαιγε το σίδερο και δύσκολα πολλοί το έπιαναν. Έγραψε ένα σχεδόν εμπρηστικό άρθρο στα ΝΕΑ με τίτλο “Ζήτω το Μνημόνιο”. Είχε μιλήσει επικριτικά για τις προφυλακίσεις Εφραίμ και Τσοχατζόπουλου, μολονότι πολιτικά- ιδεολογικά ο ίδιος μπορεί να ήταν σε μεγάλη απόσταση. Επέκρινε δριμύτατα αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την ιθαγένεια, το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές. Όλα αυτά έχουν κάποιο κόστος κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλο. Αλλά έμεινε πιστός στις αρχές του και ήθελε να είναι δίκαιος», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Διαπνεόταν από ένα αίσθημα Δικαιοσύνης, και αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του που εξακολουθεί να εμπνέει τους μαθητές του. Ίσως δεν είναι ορατό προς τα έξω, στην ευρύτερη κοινωνία, αλλά υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός δάσκαλος του οποίου οι μαθητές εξακολουθούν να τον αγκαλιάζουν και να τον σκέφτονται με πολύ μεγάλο σεβασμό και αγάπη, επειδή ακριβώς ήταν τόσο ακέραιος», εξήγησε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Σαφώς και υπάρχουν πολλοί αγαπητοί δάσκαλοι, αλλά επειδή επικεντρωνόμαστε στο συγκεκριμένο πρόσωπο που υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, ο Σταύρος Τσακυράκης είχε τη μοναδική ικανότητα της σωκρατικής μεθόδου διδασκαλίας, έθετε ερωτήματα, καλούσε τους μαθητές να προβληματιστούν με το εξαιρετικά σπινθηροβόλο πνεύμα του. έδινε απαντήσεις που οι φοιτητές δεν περίμεναν, έδινε εκείνο το καταλυτικό επιχείρημα και εκείνο που έψαχνε πάνω από όλα – και αυτό ίσως το πιο γοητευτικό στοιχείο της διδασκαλίας του και της επαφής του με τους φοιτητές- ήταν το ουσιαστικό επιχείρημα. Δεν το ενδιέφερε αν ένα επιχειρήματα προερχόταν από μια αυθεντία, δεν τον ενδιέφερε εάν ένα επιχείρημα υπήρχε στον νόμο, αλλά έψαχνε να βρει την ουσία του επιχειρήματος. “Γιατί το λες αυτό που λες”», υπογράμμισε ο κ. Καραμπατζός.

Ο ίδιος υπενθύμισε και ένα περιστατικό που είχε στενοχωρήσει τον αείμνηστο καθηγητή. «Είχε υποβληθεί μια μήνυση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία στη συνέχεια ετέθη στο αρχείο για διαφορετικούς λόγους, αλλά προφανώς τον Σταύρο Τσακυράκη τον είχε στενοχωρήσει αυτό το γεγονός. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να κάνει πίσω στις απόψεις του και στη δριμεία κριτική που είχε ασκήσει τότε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου για μια επιστολή που είχε απευθύνει στους ομολόγους της το πρώτο εξάμηνο του 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος