Ανησυχία στην ΕΕ για τη Μέση Ανατολή – Αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση ζητά η Βρετανία

Αύριο (16/4) συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ και στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται στη διάθεση του ΕΡΤΝews, γίνεται εκτενής αναφορά στη Μέση Ανατολή.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, στο νέο προσχέδιο.
υπάρχει καταδίκη των Ευρωπαίων ηγετών ενώ καλούν για αυτοσυγκράτηση όλα τα μέρη. Όπως επίσης τονίζεται ότι πρέπει να μην υπάρξει κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα τις ιρανικές επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ, όπως επίσης εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη προς τον λαό του Ισραήλ. Παράλληλα, καλεί την Τεχεράνη και τους αντιπροσώπους της να σταματήσουν τις επιθέσεις κι όλα τα μέρη να επιδείξουν μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι παντού, σε όλες τις δηλώσεις, καλούν όλα τα μέρη, όλες τις πλευρές ενώ τάσσονται κατά και μιας απάντησης από την πλευρά του Ισραήλ. Επίσης τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει αποχή από ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις. Αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης, έτσι ώστε να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Ρίσι Σούνακ ενημερώνει τη Βουλή των Κοινοτήτων για τη βρετανική συμμετοχή στην άμυνα του Ισραήλ. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη, όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ήταν το κεντρικό του μήνυμα του Ρίσι Σούνακ στους νομοθέτες. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε αυτή τη δήλωση καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Όπως είπε
το Ιράν επεδίωξε να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε μια νέα κρίση. Η επίθεση, όπως είπε, ήταν χωρίς προηγούμενο και μάλιστα πρόσθεσε ότι αν είχε πετύχει, οι επιπτώσεις για την περιφερειακή ασφάλεια και ο φόρος αίματος για τους Ισραηλινούς πολίτες θα ήταν καταστροφικός. Επανέλαβε ότι η βρετανική αεροπορία κατέρριψε έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το Ισραήλ και παρείχε σημαντική υποστήριξη παρακολούθησης, όπως είπε, συγκεκριμένα και αναγνώρισης πληροφοριών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είπε ότι το Ιράν έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο και είπε ότι από εδώ και πέρα όλες οι προσπάθειες στρέφονται στη διπλωματία. Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση με τους G7, με τους συμμάχους θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες τα σχέδιά μας για τον συντονισμό των διπλωματικών προσπαθειών.

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε στον Βρετανό ομόλογό του ότι η Τεχεράνη δεν στηρίζει την κλιμάκωση της έντασης, αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο δυνατά από πριν εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων του ΕΡΤΝews, Άννα Παπασωτηρίου, ευθύς εξαρχής ήταν ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ δεν θα αφήσει αναπάντητη αυτή την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στο έδαφός του, γιατί ουσιαστικά θα αποδυνάμωνε την αποτρεπτική ισχύ του, που είναι και στον πυρήνα της εθνικής του ασφάλειας. «Θα ήταν σαν να ενθάρρυνε την Τεχεράνη να προχωρήσει σε μια νέα, πιο ασύμμετρη και αιφνιδιαστική αυτή τη φορά αντίδραση, με τις όποιες συνέπειες στην περιοχή. Τώρα το πού και το πότε θα το κάνει, νομίζω ότι όπως ακούσαμε και τον απεσταλμένο μας, τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου στο Τελ Αβίβ, ότι στη συζήτηση μπορεί να είναι και το απόψε. Αλλά είτε το κάνει απόψε, είτε το κάνει μετά από μια εβδομάδα, είτε μετά από ένα μήνα το ζητούμενο είναι ότι το Ισραήλ προφανώς και δεν πείθεται από το επιχείρημα των δυτικών συμμάχων του ότι η διπλωματία ίσως αποδειχθεί επαρκής ή αυστηρότερες ενδεχομένως κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποδυναμώσουν επαρκώς το Ιράν».

«Στην κυβέρνηση Νετανιάχου δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει μια και έξω με την υπ’ αριθμόν ένα απειλή της.
Θεωρώ βεβαίως ότι ο Νετανιάχου έχει επικριθεί για πολλά, αλλά είναι πραγματιστής, είναι ρεαλιστής και δεν θα παρασύρει την περιοχή σε έναν γενικευμένο πόλεμο» είπε ακόμα μεταξύ άλλων η Άννα Παπασωτηρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος