A. Καζαντζίδης, καθ. Φυσικής Ατμόσφαιρας, για αφρικανική σκόνη: Από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο έχουμε επεισόδια «εισβολής»

Σύνοψη
  • Κάθε άνοιξη, από ειδικά από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο έχουμε επεισόδια "εισβολής" αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Για συνεχή κύματα εμφάνισης αφρικανικής σκόνης μέχρι και τον Μάιο ενημερώνουν οι μετεωρολόγοι και προειδοποιούν οι ειδικοί. Για το θέμα αυτό που απασχολεί τους πολίτες επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα μίλησε στο EΡΤΝews o Ανδρέας Καζαντζίδης, πρόεδρος τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών λέγοντας ότι είναι επικίνδυνο αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

«Κάθε άνοιξη, από ειδικά από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο έχουμε επεισόδια “εισβολής” αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται αρκετά γρήγορα» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Καζαντζίδης.

Σύμφωνα με τον ειδικό η αφρικανική σκόνη που κάλυψε τη χώρα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς έχουμε ξαναζήσει τέτοια σημαντικά επεισόδια παλαιότερα. Ωστόσο, όπως δήλωσε, «η συχνότητα και το πώς θα εξελιχθεί η φετινή άνοιξη είναι κάτι το οποίο κι εμείς το αναμένουμε».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου δήλωσε ότι η σκόνη από την Αφρική και κατ’ επέκταση τα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Πατρών είχε δηλώσει ότι την άνοιξη «η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά με την τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είχε σχολιάσει ότι «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη (27/3). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος