Αναστολή αυτονομίας και εκλογές στην Καταλονία αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση (video)

Την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών τον Ιανουάριο εξασφάλισε η ισπανική κυβέρνηση στην προσπάθεια να απομακρύνει τον “κίνδυνο” μιας διεκδίκησης της ανεξαρτησίας από την περιφερειακή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς Φίλιππος δήλωσε ότι “η Καταλονία είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της Ισπανίας του 21ου αιώνα”.”Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί”, δήλωσε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, τονίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει “τα λάθη του παρελθόντος”, παραπέμποντας εμμέσως στη δικτατορία του Φράνκο.

Αναστολή αυτονομίας και εκλογές στην Καταλονία αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση (video)
AP Photo/Santi Palacios

Οι Σοσιαλιστές, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν την Παρασκευή ότι θα υποστηρίξουν ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την υπαγωγή της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που ήθελε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στην κρίση, συγκαλεί το Σάββατο, έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για την εγκαθίδρυση του κεντρικού ελέγχου της Μαδρίτης στην περιφέρεια.

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ωστόσο αν οι εκλογές τον Ιανουάριο αποτέλεσαν τμήμα του πακέτου, με τον Ραχόι να λέει μόνο πως τα μέτρα θα ανακοινωθούν το Σάββατο.

Ωστόσο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πιθανή η διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών.

Αναστολή αυτονομίας και εκλογές στην Καταλονία αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση (video)“Το λογικό τέλος σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν η διεξαγωγή νέων εκλογών στο πλαίσιο του νόμου”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Θα είναι η πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια δημοκρατίας στην Ισπανία που η Μαδρίτη θα επικαλεστεί το Σύνταγμα προκειμένου να αποπέμψει μια περιφερειακή κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο Ραχόι επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση προτού κάνει το βήμα, το οποίο έχει αυξήσει την προοπτική νέων μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων στην Καταλονία όπου οι ομάδες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατάφεραν να κατεβάσουν στους δρόμους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν, πρώην δημοσιογράφος ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την απόσχιση, αρνήθηκε να αποκηρύξει την ανεξαρτησία, επικαλούμενος ένα συντριπτικό ποσοστό υπέρ της απόσχισης στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.

Οι καταλανικές αρχές δήλωσαν πως περίπου το 90% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας αν και μόνο το 43% των ψηφοφόρων συμμετείχε. Οι αντίπαλοι της απόσχισης στην πλειονότητά τους δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Ισπανικά δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματική τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αλλά ο Πουτζντεμόν λέει πως το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό και πρέπει να γίνει σεβαστό.

Αναστολή αυτονομίας και εκλογές στην Καταλονία αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση (video)
AP Photo/Emilio Morenatti

Οι οικονομικές συνέπειες του δημοψηφίσματος

Η παρατεταμένη αντιπαράθεση οδήγησε εκατοντάδες επιχειρήσεις να απομακρύνουν την έδρα τους από την Καταλονία και ανάγκασε την ισπανική κυβέρνηση να περιορίσει τις προβλέψεις της για οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή συνεισφέρει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας.

Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις όλων των οικονομικών μεγεθών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της καταλανικής κρίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας.

H καταλανική κρίση σε αριθμούς

Το διάστημα μεταξύ 2ας Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, και της 19ης Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους.

Αναστολή αυτονομίας και εκλογές στην Καταλονία αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση (video)
EPA/JJGuillen

Η κορύφωση του φαινομένου αυτού καταγράφηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με 268 μεταφορές, ανήμερα των ανακοινώσεων της Μαδρίτης περί της πρόθεσής της να αναστείλει εν μέρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, μονάχα 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία. Η περιοχή απαριθμεί συνολικά περίπου 500.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.

Εταιρείες κάθε οικονομικού μεγέθους μετέφεραν τις έδρες τους: από τους κολοσσούς του Χρηματιστηρίου όπως τις τράπεζες CaixaBank και Banco Sabadell ή τον όμιλο φυσικού αερίου Gas Natural, αλλά και επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους όπως η οινοπαραγωγική εταιρεία Codorniu και ο όμιλος τροφίμων Idilia Foods.

Μια έρευνα που διεξήγαγε η συνδικαλιστική ένωση εργοδοτών Pimec κατέδειξε ότι περίπου 1.300 επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζόμενους αποφάσισαν να μεταφέρουν την εταιρική τους έδρα, χωρίς να έχουν ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Περίπου το 35% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι η κρίση τους προκαλεί οικονομικό πλήγμα και το 19% επιβεβαιώνει ότι «πάγωσε» τις επενδύσεις του ή προτίθεται να το κάνει.

Περίπου το 2% των επιχειρήσεων, ήτοι 2.600 εταιρείες, εξηγεί ότι άλλαξε τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες.

Και την ώρα που προτροπές για επιβολή μποϊκοτάζ στα καταλανικά προϊόντα κυκλοφορούν ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα τέτοιο φαινόμενο “δεν είναι επιθυμητό για κανέναν” διαβεβαίωνε χθες ο πρόεδρος της Pimec Χοσέπ Γκονθάλεθ στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

“Η Καταλονία προμηθεύει την Ισπανία, όμως η Ισπανία αγοράζει επίσης ή πουλάει στην Καταλονία. Στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Καταλονία, ένα μεγάλο ποσοστό των συστατικών τους αγοράζεται από άλλες περιοχές της Ισπανίας. Εάν εισέλθουμε σε μια τροχιά μποϊκοτάζ, αυτό θα έκανε κακό σε όλους μας” προειδοποίησε.

Η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της περιοχής έχει προκαλέσει αναταράξεις στο ευρώ.

Την Πέμπτη οι  ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, προσέφεραν την υποστήριξή τους στον Ραχόι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Ραχόι διαβεβαίωσε ότι απολαμβάνει της υποστήριξης των ευρωπαίων ομολόγων του.

Είπε πως τα έκτακτα μέτρα που προβλέπεται να λάβει η κυβέρνησή του αποφασίστηκαν σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους φιλελεύθερους Ciudadanos.

Μετά την ανακοίνωση από τον Ραχόι μέτρων για την υπαγωγή της Καταλονίας στο άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, η άνω βουλή της Ισπανίας θα πρέπει να τα εγκρίνει σε μια συνεδρίαση η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος της Γερουσίας.

Οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν από την αποπομπή του καταλανικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης έως μια πιο ήπια προσέγγιση απομάκρυνσης συγκεκριμένων επικεφαλής τοπικών υπουργείων.

Η υπαγωγή της Καταλονίας στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης θα είναι προσωρινή καθώς θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές οι οποίες θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετική είδηση:Τοπικές εκλογές στην Καταλονία τον Ιανουάριο μετά την προσωρινή άρση της αυτονομίας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος