Αναπόφευκτη η τελική πράξη του δράματος της Γάζας με μακελειό στη Ράφα;

Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Η επικείμενη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, όπως επιμένει ο Νετανιάχου, οι αντιδράσεις τόσο από διεθνείς οργανισμούς όσο και από συμμάχους του Ισραήλ, το τι είδους στρατιωτική επέμβαση μπορεί υλοποιηθεί στις παρούσες συνθήκες στην εν λόγω περιοχή, με ταυτόχρονη γιγαντιαία και ανευ προηγουμένου επιχείρηση μαζικής απομάκρυνσης των αμάχων Παλαιστινίων, αναλύονται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Σάββατα και Κυριακές, Α’ Πρόγραμμα 12.00-13.000).

Εξετάζεται, επίσης, το πόσο ειλικρινής είναι η στάση ορισμένων από τις πλευρές που επικρίνουν αυτή την απόφαση του Ισραήλ, το αν μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαπραγματεύσεων για προσωρινή εκεχειρία και περαιτέρω απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων για Παλαιστίνιους κρατούμενους, καθώς και το πως κρίνεται η μέχρι τώρα ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα. Καλεσμένος είναι ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας».

Αναπόφευκτη η τελική πράξη του δράματος της Γάζας με μακελειό στη Ράφα;

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συνεχώς επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως θα εξαπολυθεί επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, ενώ συνεχίζονται οι ήδη αιματηρές επιχειρήσεις στη συνορεύουσα Χανς Γιουνίς. Από την άλλη έχουν αυξηθεί οι διπλωματικές πιέσεις να μην γίνει κάτι τέτοιο, το οποίο με τις συνθήκες που ισχύουν (1,4 εκατ. άνθρωποι στρυμωγμένοι πλέον σε περίπου 62 τ.χλμ, χωρίς περιθώρια να μετακινηθούν μαζικά αλλού) θα συνεπάγεται πιθανόν πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή από αυτή που ήδη συμβαίνει.

Το να μην προβεί σε τέτοιου είδους επιχείρηση ο ισραηλινός στρατός το ζήτησαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, ο Πρόεδρος Μακρόν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέ Μπορέλ, με κοινή ανακοίνωσή τους Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βατικανό, ο ΠΟΥ, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δηλώσαν πως δεν θα συνεργαστούν σε μια απόπειρα μαζικής εκκένωσης των αμάχων. Επομένως, θεωρητικά τουλάχιστον τίθεται ακόμη ένα ερώτημα αν όλη αυτή η διπλωματική, πολιτική και ηθική πίεση μπορεί να αλλάξει κάτι στις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης

Στο βαθμό, ωστόσο, που το Ισραήλ και ειδικά η σημερινή κυβέρνησή του, δείχνει αμετάπειστη σε τέτοιες επιλογές, μπαίνει το αμείλικτο ερωτηματικό τι είδους στρατιωτική επέμβαση μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει στις παρούσες συνθήκες και στην εν λόγω περιοχή. Κατά δεύτερον, πόσο εφικτός και υλοποιήσιμος είναι ο σχεδιασμός που ανακοίνωσε ο Νετανιάχου, ότι θα προηγηθεί –μια γιγαντιαία και άνευ προηγουμένου οργανωμένη επιχείρηση- απομάκρυνσης των αμάχων.

Πέραν της όποιας συνέχειας, στην εκπομπή γίνεται ένας συνολικός απολογισμός για το πως μπορεί να κριθεί η μέχρι τώρα ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα, μετά την εισβολή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Τέλος, εξετάζεται πόσο ειλικρινής είναι η στάση πολλών από εκείνους που επικρίνουν τις ενέργειες του Ισραήλ για ενδεχόμενη επέμβαση στη Ράφα, αλλά και για τη μέχρι τώρα χρήση δυσανάλογης βίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πρόκληση μεγάλου αριθμού θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Οι ΗΠΑ, δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, «πιστεύουν» πως το να «διακοπεί η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ δεν θα έχει αντίκτυπο», ο δε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, σε άλλες δηλώσεις, έχει διευκρινίσει ότι η αμερικανική πλευρά δεν αντιτίθεται στην είσοδο των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα, με στόχο την εκρίζωση της Χαμάς, που παραμένει πάντοτε απειλή για τον ισραηλινό λαό.

Η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ υπήρξε η πρώτη στην ΕΕ η οποία σχετικοποίησε την αντίθεση στην επέκταση των ισραηλινών επιχειρήσεων, ζητώντας απλώς τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους. Τέλος, η Αίγυπτος, που θεωρητικά απείλησε το Ισραήλ ακόμη και με κατάλυση των Συμφωνιών Ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ σε περίπτωση επέμβασης του τελευταίου στη Ράφα και χρήσης ενός αποστρατιωτικοποιημένου διαδρόμου 17 χλμ μεταξύ των δύο χωρών και η οποία κάνει το παν για να αποφύγει την άφιξη Παλαιστίνιων προσφύγων, αποκαλύπτεται από ρεπορτάζ της Wall Street Journal πως ετοιμάζει έναν μεγάλο περίκλειστο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όπου αν χρειαστεί μπορούν να εγκατασταθούν μέχρι και 100.000 άτομα, υπό αυστηρή επιτήρηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος