Ανάλυση Ν. Μελέτη: Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα τέλος Μαΐου

Στο τουρκικό παραλήρημα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρθηκε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

«Η συμφιλίωση με την ιστορία είναι ένα σημαντικό βήμα για κάθε έθνος για να προχωρήσει μπροστά. Δυστυχώς η Τουρκία ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με την ιστορία της, και αυτό είναι η συνταγή για επανάληψη των ίδιων λαθών, αν κρίνουμε μάλιστα και με τα όσα κάνει εναντίον των Κούρδων. Αλλά δείτε και την κατάπτυστη ανακοίνωση  του τουρκικού ΥΠΕΞ, θέλει να παρουσιάσει τα πολεμικά γεγονότα του 1919-1922 ως σφαγές της Ελλάδας, παραλείπει τον ξεριζωμό του μικρασιατικού ελληνισμού και σε μια ανακοίνωση 600 λέξεων ξεχνάει εντελώς την οποιαδήποτε αναφορά έστω να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα όσα διέπραξε εναντίον των Ποντίων. Που είναι γενοκτονία, κρίνοντας από το  αποτέλεσμα. Το πόσοι Πόντιοι απέμειναν στις πατρογονικές εστίες τους…».

«Βλέπουμε τον παροξυσμό της Τουρκίας και της ηγεσίας της τις ημέρες αυτές. Λέει η Άγκυρα ότι ο Ερντογάν δεν υιοθετεί τον αντισημιτισμό, αλλά απλώς είναι εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης. Τα μηνύματα για απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και η ρητορική μίσους δεν είναι απλή κριτική σε μια κυβέρνηση. Είναι ταύτιση με ακραίες ισλαμικές τάσεις και η Τουρκία κινδυνεύει να γίνει τώρα ο καταλύτης ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων από την Ασία έως και την ίδια την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», λέει ο Νίκος Μελέτης και συνεχίζει. «Και όλα αυτά γίνονται ενώ μένουν λιγότερες από  τέσσερις εβδομάδες από το ραντεβού Μπάιντεν – Ερντογάν στις Βρυξέλλες που θα είναι πολύ δύσκολο. Γιατί ο κ. Ερντογαν προσπαθεί να παζαρέψει με τον τρόπο που είχε συνηθίσει, αλλά ο νέος «πελάτης» ο κ. Μπάιντεν δεν φαίνεται να ψωνίζει ούτε να συγκινείται από τα παζάρια του».

Σε ότι αφορά στις συναντήσεις του επόμενου διαστήματος σχετικά με την ανταπόδοση της επίσκεψης Τσαβούσογλου και την προοπτική ελληνοτουρκικής συνάντησης Κορυφής, ο Νίκος Μελέτης είπε:

«Είμαστε στην τελική φάση για την οριστικοποίηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου που πιθανότατα θα είναι στις 31 Μαΐου και πολύ πιθανόν εκτός Αθηνών. Θα είναι μια συνάντηση που θα έχει ως στόχο την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν η οποία εκτός απροόπτων θα μπορούσε να γίνει το επόμενο διάστημα με πιο πιθανή ημερομηνία την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Έχουμε μια αξιοσημείωτή περίοδο σχεδόν έξι μηνών χωρίς σοβαρές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι έχει αλλάξει κάτι στις θέσεις της Τουρκίας, η οποία μάλιστα δεν χάνει την ευκαιρία να δηλητηριάζει το κλίμα. Διπλωμάτες που έχουν μακρά εμπειρία στα ελληνοτουρκικά μου έλεγαν ότι ειδικά αυτή την περίοδο δεν μπορεί να υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες, αλλά το να συνομιλούν δυο γείτονες ακόμη και με δεδομένα τα προβλήματα είναι αναγκαίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος