Αναδρομή στις ελληνικές τηλεμαχίες που έγραψαν ιστορία – Τι λέει ο επικοινωνιολόγος Μ. Σιφονιός

Εν αναμονή της διάλυσης της Βουλής και της επίσημης έναρξης της προεκλογικής διαδικασίας για τιςεκλογές της 21ης Μαΐου ο επικοινωνιολόγος Μάνος Σιφονιός, ανέλυσε στην ΕΡΤ τις τηλεμαχίες των πολιτικών αρχηγών που έμειναν στην ιστορία.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην αντιπαράθεση προσώπων με αφορμή ένα γεγονός ο κ. Σιφονιός αναφέρθηκε στους ρήτορες, στην αρχαία Ελλάδα που είχαν μία προσέγγιση του κατηγόρου και του κατηγορουμένου. Αναφερόμενος στον Δημοσθένη και τον Αισχίνη υπενθύμισε ότι επειδή οι απολογίες δίνονταν πριν την εξέλιξη της δίκης ήταν ουσιαστικά παράλληλοι μονόλογοι. Κατηγορία η οποία αποδόθηκε στους πολιτικούς στα πρώτα ελληνικά ντιμπέιτ.

Στην πραγματικότητα, όπως είπε, στην εκπομπή «Συνδέσεις» το πρώτο ντιμπέιτ (debate) αρχηγών ήταν το 1996, όταν ο Κώστας Σημίτης αντιμετώπισε τον Μιλτιάδη Έβερτ. Ωστόσο, ο ίδιος υπενθύμισε ότι το πρώτο τηλεοπτικό debate στην Ελλάδα έγινε το 1982 όταν η ΕΡΤ οργάνωσε με τον τότε αρχισυντάκτη ειδήσεων και παρουσιαστή Θοδωρή Καλούδη, μια τηλεμαχία μεταξύ του Γεράσιμου Αρσένη που ήταν τότε ο «τσάρος» της οικονομίας, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και τον Αντώνη Αμπατιέλο που ήταν βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Γενικής Γραμματείας.

Από τους παράλληλους μονολόγους στις… κάρτες

«Το 89 μετά την κυβέρνηση Τζαννετάκη και πριν από τις εκλογές που εκλέξαμε την οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, είχαμε τρεις παράλληλους μονολόγους, που ήταν κατά σειρά δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, Κύρκος, Φλωράκης, Παπανδρέου. Αλλά ήταν κάθε μέρα η μία μετά την άλλη μια συνέντευξη σε τρεις δημοσιογράφους και την επόμενη εβδομάδα ήταν Φλωράκης, Παπανδρέου, Μητσοτάκης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο, «αυτό που θεωρείται η πρώτη εμφάνιση εκτός Βουλής των αρχηγών ήταν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τον Μάρτιο του ’90», μεταξύ Μητσοτάκη – Παπανδρέου και Φλωράκη για τη εξωτερική πολιτική. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής.

Μιλώντας για το 1996 τόνισε ότι έγινε με ένα κορσέ τηλεοπτικών όρων πολύ δύσκολο. Όπως είπε, συνολικά έχουν γίνει δέκα ντιμπέιτ μέχρι τώρα με τέσσερις ουσιαστικές «μονομαχίες».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ότι «το τελευταίο debate μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μεϊμαράκη ήταν το πιο ελεύθερο και ίσως είναι οδηγός για οτιδήποτε επόμενο». Όπως είπε, «τότε υπήρχε ένα λίγο πιο ελεύθερο πεδίο. Υπήρχαν και κάποιες πρωτότυπες προσεγγίσεις, με την κάρτα που σήκωνε και μπορούσε να διακόψει για να μιλήσει. Σε επίπεδο τηλεοπτικού ντιμπέιτ από όλα τα υπόλοιπα είχαμε τη δυνατότητα ο σκηνοθέτης να δείχνει και τους δύο πρωταγωνιστές ταυτόχρονα». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα debate που δεν έγιναν το 2012, στις πρώτες εκλογές του 2015 και το πρόσφατο του 2019.

Οι τηλεμαχίες στην Ελλάδα

Το 1996 ο Κώστας Σημίτης αντιμετώπισε τον Μιλτιάδη Έβερτ, το 2000 ο Κώστας Καραμανλής βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κ. Σημίτη και το 2004 όταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί (Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλής, Α. Παπαρήγα, Ν. Κωνσταντόπουλος Δ. Τσοβόλας). Το 2007 η τηλεοπτική αντιπαράθεση ήταν μεταξύ Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Α. Παπαρήγα, Α. Αλαβάνου, Στ. Παπαθεμελή. Το 2015 στο debate πήραν μέρος οι Α. Τσίπρας, β. Μεϊμαράκης, Στ. Θεοδωράκης, Δ. Κουτσούμπας, Π. Καμμένος, Φ. Γεννηματά, Δ. Λαφαζάνης. Στην δεύτερη αναμέτρηση εκείνης της χρονιάς πήραν μέρος οι Αλ. Τσίπρας και Β. Μεϊμαράκης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος