Αλ. Ζαφειρόπουλος: Πολιτική και όχι υγειονομική η απόφαση χαλάρωσης των μέτρων

Ως μία κρίσιμη και επικίνδυνη ισορροπία, που μπορεί εύκολα να ανατραπεί χαρακτήρισε την διαμορφωθείσα επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας και στην Κρήτη ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Κληθείς να σχολιάσει την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τόνισε ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκή τάση, από την οποία δε μπορεί να διαφοροποιηθεί η χώρα μας, για πολιτική και όχι για υγειονομική απόφαση.

“Οποιοσδήποτε υγειονομικός έχει να αντιμετωπίσει την πιθανότητα έστω και ενός νεκρού απαντά όχι στη χαλάρωση των μέτρων” ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου. Και πρόσθεσε: “Αν το δούμε από αμιγώς υγειονομική πλευρά δεν θα έπρεπε να υπάρξει χαλάρωση, αλλά αντίθετα ενίσχυση των μέτρων. Οι πολιτικοί όμως είναι εκείνοι που ζυγίζουν τα υγειονομικά και οικονομικοκοινωνικά δεδομένα και βάζουν τα όρια, αποφασίζουν μέχρι πόσες νοσηλείες και θανάτους μπορούν να δεχθούν και δίνουν βάρος στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή. Αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Αλ. Ζαφειρόπουλος: Πολιτική και όχι υγειονομική η απόφαση χαλάρωσης των μέτρων

Όπως ο ίδιος ανέφερε: “Aπό τον Ιανουάριο μέχρι τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, έχουμε σταθεροποιηθεί σε έναν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, άνω των 15.000 – 20.000, με σκαμπανεβάσματα ανάλογα με τις επιμέρους συνθήκες. Τυχαίνει να έχουμε συνωστισμό λόγω εορτών, ο αριθμός θα ανέβει. Ανοίγει ο καιρός και βγαίνουμε έξω, θα πέσει. Αλλά η σταθεροποίηση σε έναν τέτοιο αριθμό κρουσμάτων – και ιδιαίτερα σοβαρών κρουσμάτων – είναι πολύ επικίνδυνη. Έχουμε μπει σε μια επικίνδυνη ισορροπία και οτιδήποτε κάνουμε μπορεί να την ανατρέψει, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Και οποιαδήποτε χαλάρωση μέτρων στο σημείο που είμαστε ενέχει τον κίνδυνο να εκτοξευτούν τα κρούσματα, ιδίως ενόψει Πάσχα. Το είδαμε να συμβαίνει μετά την Καθαρά Δευτέρα”.

Στην παρούσα φάση, πάντως, υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, είναι πάρα πολύ αργή και “μπορεί να φτάσουμε ως το καλοκαίρι χωρίς να έχει ελεγχθεί το κύμα, δηλαδή χωρίς να έχουν μηδενιστεί τα κρούσματα”.

Σήμερα στην Κρήτη, το το 85% των ημερήσιων κρουσμάτων και των νοσηλειών στα νοσοκομεία οφείλονται στην Όμικρον 2. Το υπόλοιπο 15% αφορούν στην Όμικρον 1, η οποία, όπως εκτίμησε, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εξαφανιστεί εξολοκλήρου, με την πλήρη επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον 2, ενώ η Δέλτα έχει πλέον εξαφανιστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία της Όμικρον 2 αντανακλάται και στις βαριές νοσηλείες. “Έχει τη μισή θνησιμότητα σε σχέση με τη Δέλτα και γι’ αυτό δε μπορώ να την χαρακτηρίσω ήπια. Είναι ιδιαίτερα μολυσματική και γι’ αυτό έχουμε τόσες χιλιάδες κρούσματα, κάτι που δυσκολεύει τον μηδενισμό τους.

“Καμπανάκι” για την Deltacron

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί έχουν το ενδιαφέρον τους στραμμένο στην νέα μετάλλαξη που έχει κάνει την εμφάνισή της ήδη στην Αγγλία, την ΧΕ, καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί από τις αναλύσεις του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οποιαδήποτε μετάλλαξη εμφανίζεται στην Αγγλία περνά άμεσα στην Κρήτη. “Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία αναπτύσσεται δυστυχώς η υβριδική μετάλλαξη που προέκυψε από τον συνδυασμό της Ομικρον 1 και της Όμικρον 2 και η ανησυχία μας είναι, ότι θα έρθει εδώ και θα ανατρέψει το παρόν σχήμα, καθώς είναι πιο μεταδοτική εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος. Και η άφιξή της είναι αναμενόμενη με την παρουσία των βρετανών τουριστών. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, λόγω των τουριστών, δεν αναμένεται δραματική αύξηση ή αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη, ακόμη κι αν εξαλείψουμε τους ισχύοντες σήμερα περιορισμούς πρόσβασης. Αντιθέτως, σημείωσε ότι αναμένει πολύ αργή αποκλιμάκωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος