Αλ. Κρητικός στο Πρώτο: Αυτή είναι η προϋπόθεση για να έχει αποτέλεσμα η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές αερίου (audio)

Την πεποίθηση ότι η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορέσει να υλοποιηθεί μόνο εάν η Ευρώπη λειτουργήσει ως ενιαίος αγοραστής στην αγορά Ενέργειας εξέφρασε ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής Ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

«Παρόμοια πρόταση έκανε και η Ιταλία. Αν όμως δεν εμφανιστεί η ΕΕ ως ένας δυνατός και ενιαίος αγοραστής, θα είναι δύσκολο να μπει πλαφόν, διότι αν οι τιμές ξεπεράσουν στην αγορά το συγκεκριμένο όριο, τότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδοτήσουν τη διαφορά», διευκρίνισε. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει ένας δυνατός πόλος στην αγορά Ενέργειας. «Αν μπορούσε συνολικά, ως μια μονάδα, να είναι ο μοναδικός αγοραστής,  τότε θα συγκρατούσε τις τιμές σε πιο λογικά επίπεδα. Η εναλλακτική είναι να αρχίσουν να δίνουν επιδοτήσεις σε κάθε χώρα, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές, αλλά η βασική λύση είναι να προσπαθήσει η Ευρώπη να γίνει ένας αγοραστής, ώστε να μπορέσει να ρυθμίσει τις τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύφεσης της οικονομίας στη Γερμανία και συνολικότερα στην Ευρώπη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Υπάρχουν σενάρια για μεγάλο κίνδυνο πληθωρισμού μέχρι και 10% στη Γερμανία τους επόμενους μήνες», ανέφερε, λέγοντας πως παράλληλα γίνεται στο Βερολίνο μια έντονη συζήτηση για τη μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από το Ρωσικό αέριο. «Χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις για να απεξαρτηθεί ενεργειακή η Γερμανία και γενικότερα η Ευρώπη. Θα είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Αν οι κυρώσεις αφορούσαν και το αέριο, τότε θα σταματούσε η λειτουργία βιομηχανιών στη Γερμανία και τότε πράγματι θα μιλούσαμε για ύφεση της οικονομίας», τόνισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία για το αν υπάρχει περίπτωση η χώρα να γίνει πιο ανεκτική στα ελλείμματα και να πει «ναι» στο ευρωομόλογο για τη χρηματοδότηση της Άμυνας και της Ενέργειας. «Από τη μια πλευρά ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι χρειαζόμαστε το “φρένο χρέους:, αλλά από την άλλη υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί ζητούν να αλλάξει η ισχύουσα πολιτική για τα χρέη, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ανοίξει ξανά η κουβέντα για τα ευρω-ομόλογα», δήλωσε.

Τόνισε, μάλιστα ότι τα 100 δισεκατομμύρια για τους γερμανικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τα 30 με 40 δισεκατομμύρια που απαιτούνται κάθε χρόνο για τις αλλαγές στο ενεργειακό τομέα, σίγουρα θα ανεβάσουν το χρέος της χώρας πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ. Εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει έντονη συζήτηση για το μέχρι ποιου σημείου μπορεί να χρεωθεί η Γερμανία.

Ο κ. Κρητικός επισήμανε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη είναι να αλλάξει η εξάρτηση από ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και να γίνουν επενδύσεις προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Γερμανία, στην Ευρώπη και σε χώρες εκτός ΕΕ. Εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει επιστροφή στον λιγνίτη και στην πυρηνική ενέργεια, από τη στιγμή που οι επενδύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ολοκληρωθούν σε έναν χρονικό ορίζοντα 10- 20 ετών. «Είναι ένας δρόμος που δεν θα αρέσει σε κανέναν, αλλά από την άλλη πλευρά χρειάζονται τέτοιες λύσεις για να κρατήσουν την βιομηχανία στα σημερινά επίπεδα», διεμήνυσε.

Αναφορικά με τη στροφή της Γερμανίας στους εξοπλισμούς, είπε ότι αυτή δεν  θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, καθώς οι εξαγωγές όπλων καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό στις γερμανικές εξαγωγές. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ένα πολύ θετικό βήμα προς τη γενική οικονομία. Υπήρχαν συζητήσεις για το πόσο μπορεί η Γερμανία να βοηθήσει την Ουκρανία σε αυτό τον πόλεμο, αλλά γενικότερα η γερμανική βιομηχανία έχει άλλους φόβους. Ο βασικός φόβος είναι το πώς θα συμπεριφερθεί η Κίνα και τι θα γίνει με τις μηδενικές εξαγωγές προς Ρωσία. Αν η Κίνα συνεχίζει να υποστηρίζει τη Ρωσία, ή αν κάνει δικά της βήματα προς Ταϊβάν. Εκεί υπάρχει μεγάλος φόβος ότι μετά η γερμανική βιομηχανία να μειώσει κατά πολύ τις εξαγωγές, κάτι που θα επιφέρει ύφεση», σημείωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος