Al Jazzera: Tο Ιράν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή διοδίων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι οι Ιρανοί νομοθέτες επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την επιβολή διοδίων και φόρων στα πλοία που διέρχονται από τα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ, το οποίο παραμένει ιδιότυπα κλειστό μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Την σχετική είδηση δημοσίευσε το Αl Jazzera ενώ σχετικό δημοσίευμα έκανε και το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων. Να σημειωθεί ότι μόλις το τελευταίο 24ωρο δύο πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή χτυπήθηκαν από άγνωστο αντικείμενο. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος της ενέργειας που έχει εκτιναχθεί καθώς περισσότερα από 1.000 πλοία (τάνκερ, δεξαμενόπλοια και LNG) παραμένουν εγκλωβισμένα) εξετάζουν το ενδεχόμενο σύνδεσης της κρατικής ασφάλισης στα πολεμικά πλοία που ενδέχεται να επιχειρήσουν στην περιοχή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια πιθανή προσπάθεια να αξιοποιηθεί από την Τεχεράνη οικονομικά ο έλεγχος που απέκτησε πρόσφατα επί της κρίσιμης σημασίας θαλάσσιας οδού, από την οποία διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Από την έναρξη των αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων στο Ιράν, η Τεχεράνη έχει ουσιαστικά κλείσει το Στενό του Χορμούζ για τα πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή τους συμμάχους τους.

«Στο κοινοβούλιο εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες θα πρέπει να πληρώνουν τέλη στην Ισλαμική Δημοκρατία, προκειμένου το Στενό του Χορμούζ να χρησιμοποιείται ως ασφαλής οδός» για τις θαλάσσιες μεταφορές ενέργειας και εμπορικών προϊόντων, δήλωσε η βουλευτής Σομαγιέ Ραφιέ, μετέδωσε το πρακτορείο Isna. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr, ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, o οποίος διετέλεσε μεταβατικός πρόεδρος του Ιράν μετά τον θάνατο του Εμπραΐμ Ραϊσί, «χρησιμοποιώντας τη στρατηγική θέση του Στενού του Χορμούζ μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις (στη Δύση) και να εμποδίσουμε τα πλοία τους να περνούν από αυτή τη θαλάσσια οδό».

Την Τρίτη ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ είχε επισημάνει ότι η κυκλοφορία στο Στενό του Χορμούζ δεν θα επιστρέψει ποτέ «στην προπολεμική κατάσταση». Τις τελευταίες ημέρες το Ιράν επέτρεψε τη διέλευση κάποιων πλοίων από χώρες που θεωρεί συμμαχικές, ενώ προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει τη διέλευση πλοίων από εχθρικές χώρες.



Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος