Αλ. Διακόπουλος στο Πρώτο: Καθόλου καλή εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα ο ρωσικός αναθεωρητισμός – Αυτός είναι ο άμεσος κίνδυνος για την ασφάλειά μας (audio)

«Εάν δεν αναχαιτισθεί ο ρωσικός αναθεωρητισμός, θα αποσταθεροποιήσει τα δυτικά Βαλκάνια, μέσω της δυνατότητας που είχε η Ρωσία να επηρεάζει καταστάσεις κυρίως σε Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Βόρεια Μακεδονία. Μια αποσταθεροποίηση στα δυτικά Βαλκάνια θα είναι κάτι που θα επηρεάσει άμεσα την κατάσταση ασφάλειας και τα εθνικά μας συμφέροντα, άρα έχει κάποια λογική αυτό που λέει ο Ζελένσκι ότι ο πόλεμος αφορά όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, επίτιμος διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας και διευθυντής Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας στο υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Ειδικότερα για τις εκκλήσεις Ζελένσκι στη Δύση για οπλισμό, είπε ότι το θέμα είναι πολύπλοκο. «Και εμείς στη θέση του τα ίδια θα λέγαμε. Ο Ουκρανός πρόεδρος λέει ότι ο πόλεμος δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αφορά όλη την Ευρώπη. Ναι αφορά και εμάς, αφορά και την Ελλάδα, δεν θα είναι καλή εξέλιξη να δικαιωθεί ο ρωσικός αναθεωρητισμός και η Ρωσία να ελέγξει όλη τη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, γιατί θα αυξήσει τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας ως το μόνο πια αντίβαρο στον Εύξεινο Πόντο», δήλωσε.

«Ο αναθεωρητισμός δεν θα είναι καθόλου καλή εξέλιξη γιατί έχουμε μια αναθεωρητική δύναμη την Τουρκία η οποία ασκεί ή ασκούσε το παρελθόν μια πολιτική πολύ παρόμοια με αυτή του Πούτιν. Άλλωστε οι σχέσεις Ερντογάν-Πούτιν ήταν εξαιρετικές και παραμένουν σε προσωπικό επίπεδο», υπογράμμισε, λέγοντας πως πέρα από πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα, «σαφώς η ίδια κατάσταση και ακόμα χειρότερη είναι για τη Ρουμανία και τη Μολδαβία ή για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τις Βαλτικές».

«Από την άλλη το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμμετάσχει πολεμώντας κατά της Ρωσίας γιατί αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολύ μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης, ίσως και να περάσουμε σε μια άλλη φάση πολύ πιο επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη. Άρα μπορεί να συμμετάσχει μόνο εμμέσως με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας. Η Ελλάδα έδωσε ό,τι μπορούσε. Από ότι καταλαβαίνω χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Τσεχία η Πολωνία δίνουν κάτι παλιά ρωσικά άρματα, γιατί τέτοιο εξοπλισμό είχε και ο ρωσικός στρατός άρα μπορούν να τα πάρουν άμεσα και να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς περίοδο εκπαίδευσης», διευκρίνισε.

«Ο Ζελένσκι θα ζητάει ακόμη και αν ξέρει ότι δεν θα τα πάρει, όσο περισσότερα ζητήσει, τόσο περισσότερα θεωρεί ότι θα πάρει στο τέλος και οι χώρες θα βοηθούν στο βαθμό που θεωρούν ότι μπορούν αφού λάβουν υπόψιν όλους τους παράγοντας και τον κίνδυνο άμεσης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία», επισήμανε ο κ. Διακόπουλος.

Οι 3 στόχοι των Ρώσων

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή είχε 3 αντικειμενικούς στόχους. «Ο ένας ήταν το Κίεβο όπου νόμιζε ότι θα φτάσει εύκολα και θα το καταλάβει, κάτι που έχει φύγει από τον ορίζοντα. Δεν νομίζω ότι θα γίνει άλλη επιχείρηση προς το Κίεβο, έχουν απομακρυνθεί τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο δεύτερος στόχος ήταν η περιοχή της Αζοφικής και μάλιστα η Μαριούπολη, εκεί που βρίσκεται και ο μεγάλος όγκος των Ελλήνων ομογενών, ώστε να ενώσει την περιοχή του Ντονμπάς με την Κριμαία και να καλύψει όλα τα παράλια της Αζοφικής. Και ο τρίτος και πάρα πολύ σημαντικός στόχος ήταν η Οδησσός, μέσω της οποίας η Ρωσία θα έπαιρνε όλο το βόρειο κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας και του Εύξεινου Πόντου, και θα συνδεόταν με την Υπερδνειστερία εκεί που έχει δημιουργήσει μια μικρή ρωσική οντότητα στην ανατολική Μολδαβία. Η Οδησσός έχει μεγάλη στρατηγική αξία και ως λιμάνι και ως ιστορία», ανέφερε.

«Φαίνεται όμως ότι από τη στιγμή που κατέλαβε τη Χερσώνα αλλά δεν μπόρεσε να κινηθεί πιο ανατολικά προς Οδησσό. Φαίνεται ότι επί του παρόντος, έχουν ανασταλεί τα όποια σχέδια για την Οδησσό. Αλλά δεν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ρωσικά σχέδια για κατάληψη της Οδησσού σε κάποια άλλα φάση, εφόσον ο πόλεμος παραταθεί», εκτίμησε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία.

Γιατί δεν πέτυχαν οι Ρώσοι τους στόχους τους

Στη συνέχεια, ο κ. Διακόπουλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν έχει πετύχει τους στόχους του ο ρωσικός στρατός, τόνισε ότι «οι ενδείξεις που έχουμε δείχνουν ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί από την πλευρά των Ρώσων, σε 2-3 κρίσιμους τομείς».

«Ο πρώτος τομέας ήταν ότι υποτίμησαν τη μαχητική ικανότητα των Ουκρανών, καθώς η εικόνα που είχαν για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ήταν επηρεασμένη από την προηγούμενη εισβολή τους το 2014 όπου σχεδόν αναίμακτα κατέλαβαν την Κριμαία. Και γενικώς δεν συνάντησαν μεγάλη αντίσταση, οπότε δεν θεωρούσαν ότι θα συναντήσουν μεγάλη αντίσταση. Ο δεύτερος ήταν ότι δεν μερίμνησαν καθόλου στον ξεχασμένο αλλά πολύ κρίσιμο τομέα της διοικητικής μέριμνας- αυτό που λέμε logistics- και εκεί φάνηκαν τεράστια προβλήματα για τους Ρώσους. Οι Αμερικάνοι έλεγαν ότι οι ερασιτέχνες μιλούν για στρατηγική και οι επαγγελματίες logistics, θέλοντας να τονίσουν τη σημασία της διοικητικής μέριμνας. Εκεί οι Ρώσοι δεν τα πήγαν καθόλου καλά. Έτσι αποκόπηκαν οι γραμμές εφοδιασμού και δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα. Ήταν εύκολο για τους Ουκρανούς να χτυπάνε τις γραμμές ανεφοδιασμού, με αποτέλεσμα να βαλτώσουν στην κυριολεξία – είχε γίνει βάλτος η περιοχή γύρω από το Κίεβο- και να πάει όλο το σχέδιο άσχημα.

Ο τρίτος τομέας– που δεν είχαν υπολογίσει -ήταν η βοήθεια που είχαν οι Ουκρανοί σε πληροφόρηση, σε νέες τεχνολογίες, σε αντιαρματικά από τη Δύση, η οποία αποδείχθηκε πάρα πολύ χρήσιμη», κατέληξε ο διευθυντής Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος