Αλ. Δεσποτόπουλος στο Πρώτο: Δεν είμαι αισιόδοξος ότι ο σεισμός θα αλλάξει κάτι στις γεωπολιτικές σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας (audio)

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι με το σεισμό θα αλλάξει κάτι συγκλονιστικό στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Θα υπάρξει συμπάθεια και πρέπει να υπάρχει βοήθεια. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι το γεγονός αυτό είναι τέτοιας υφής που θα αλλάξει τις γεωπολιτικές σχέσεις στην περιοχή της Τουρκίας με την Ελλάδα και με τη Δύση» , δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoigr» με την Χριστίνα Βίδου, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σχετικά με το εάν ο φονικός σεισμός σε Συρία και Τουρκία ενδέχεται επηρεάσει τις σχέσεις της τελευταίας με την Δύση και την Ελλάδα.

«Θα υπάρχει οργή στην Τουρκία μετά από το σεισμό. Οι θάνατοι υπολογίζεται ότι ίσως ξεπεράσουν και τις 25.000 για Τουρκία και Συρία μαζί. Εάν λοιπόν βρεθεί σε χειρότερη θέση ο Ερντογάν, ειδικά μετά τον σεισμό, δεν είμαστε σίγουροι πως θα αντιδράσει έναντι της Δύσης. Αν δηλαδή θα προσπαθήσει να εκτονώσει στις δυτικές δυνάμεις την εσωτερική οργή, καθώς ο τούρκος Πρόεδρος μαζί με την οικονομία θα έχει να αντιμετωπίσει και την πιθανά κακή διαχείριση του σεισμού στη χώρα του. Δεν έχουμε σημάδια που να είναι θετικά ότι θα εκτονωθεί μέσα από τους σεισμούς η κατάσταση στην Τουρκία, είτε στο εσωτερικό της, είτε σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις», είπε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Με ανησυχεί το γεγονός των εκλογών, διότι όταν κάτσει η σκόνη των πρώτων βδομάδων και οι άνθρωποι εκεί θάψουν τους νεκρούς τους, ο κ. Ερντογάν θα είναι αντιμέτωπος με διλήμματα και θα αρχίσει ο απολογισμός για το εαν λειτούργησε καλά ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος φαίνεται μέχρι τώρα ότι δεν λειτουργεί. Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να βάλει στο μυαλό του να αναβάλει τις εκλογές, αν δει ότι λόγω του σεισμού κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις. Λόγω ανωτέρας βίας το τουρκικό Σύνταγμα του δίνει τη δυνατότητα να το κάνει για ένα διάστημα», συμπλήρωσε ο διεθνολόγος.

Ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε ότι εμείς με τη στάση μας δείχνουμε ποια είναι η πραγματική Ελλάδα, καθώς έχουμε υποφέρει στο διάβα της ιστορίας και ξέρουμε τι σημαίνει πόνος, ειδικά από σεισμό. «Ορθά η κυβέρνηση προσέτρεξε και συνομίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του στην Τουρκία, τον κ. Τσαβούσογλου», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος