Αιματοχυσία στη Γάζα με αφορμή τα εγκαίνια της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ (video- photo gallery)

Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τη νέα αιματοχυσία στη Γάζα με αφορμή τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα,  πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Πενήντα δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, όπως ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Μεταξύ των νεκρών είναι 8 παιδιά κάτω των 16 ετών. Η νέα αιματοχυσία προκαλεί αντιδράσεις και ανησυχία παγκοσμίως.  Η Ρωσία είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, η ΕΕ μέσω της Μογκερίνι ζητά τη “μέγιστη αυτοσυγκράτηση”. Η Τερέζα Μέι θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Γαλλία καλεί και τις δύο πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα. Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας αύριο Τρίτη ζήτησε το Κουβέιτ. “Τη βία εναντίον των Παλαιστινίων” καταδίκασε η Σαουδική Αραβία χωρίς να αναφερθεί στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ. Αυτοάμυνα εναντίον της Χαμάς χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον “πέντε τρομοκρατικών στόχων σε ένα στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης που ανήκει στη Χαμάς” στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις βίαιες ενέργειες της Χαμάς τις τελευταίες ώρες” διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διέπραξε “μια τρομερή σφαγή” στη λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 43 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ, ζήτησε σε ανακοίνωση “μια άμεση διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τρομερή σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του ηρωικού λαού μας”.

Επίσης ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσινγκτον ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνευση.

“Με το βήμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία και προσέβαλε τον κόσμο, τον παλαιστινιακό λαό, το αραβικό και το ισλαμικό έθνος και προκάλεσε αστάθεια”, είπε ο Νάμπιλ Άμπου Ρντέινεχ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδικάζοντας τις δολοφονίες από τις ισραηλινές δυνάμεις δεκάδων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κουβέιτ ζήτησε τη δημόσια σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αύριο Τρίτη πρωί με θέμα συζήτησης τη συνεχιζόμενη βία στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

“Καταδικάζουμε ό,τι έχει συμβεί, θα υπάρξει αντίδραση από μας”, δήλωσαν ο Μανσούρ αλ Οτάιμπι, ο πρεσβευτής του Κουβέιτ στον ΟΗΕ, που δεν είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τα ισραηλινά πυρά που στοίχισαν τη ζωή σε 52 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα.

“Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει έντονα τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων εναντίον άοπλων Παλαιστίνιων πολιτών που προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες” ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SPA ο εκπρόσωπος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα “να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει τη βία εναντίον των Παλαιστινίων” υπενθυμίζοντας ότι το Ριάντ τάσσεται υπέρ “των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού”.

Ο εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διακηρύσσει ότι προτίθεται να καταστρέψει το Ισραήλ και στέλνει χιλιάδες να παραβιάσουν τον συνοριακό φράκτη προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και τους πολίτες».

Δυσανάλογη χρήση βίας καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Μια επιτροπή του ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του ρατσισμού κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να πάψει “αμέσως” να προβαίνει σε “δυσανάλογη” χρήση βίας κατά των παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Με γραπτή δήλωση, η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων καλεί το Ισραήλ “να βάλει αμέσως τέλος στη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των παλαιστίνιων διαδηλωτών, να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει νέα θύματα και να εγγυηθεί ότι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι θα έχουν γρήγορη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ιατρικές φροντίδες“.

https://twitter.com/RT_com/status/996022511010803715

Οι 18 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της επιτροπής αυτής, η οποία εξαρτάται από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζουν ότι τους “ανησυχεί σοβαρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν δεν φαίνονταν να αποτελούν επικείμενη απειλή τη στιγμή που πυροβολήθηκαν”.

Η “Πορεία της Επιστροφής” πνίγηκε στο αίμα

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι της λωρίδας της Γάζας, παλαιστινιακού εδάφους στριμωγμένου ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, συγκεντρώνονται από τις 30 Μαρτίου κοντά στα σύνορα για την “Πορεία της Επιστροφής”, διεκδικώντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Από τις 30 Μαρτίου μέχρι και σήμερα μέχρι στιγμής, 82 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά.

Η χρήση πραγματικών σφαιρών από τον ισραηλινό στρατό βρίσκεται στο κέντρο των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως δεν χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες παρά μόνο ως ύστατη λυση και το Ισραήλ κατηγορεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας και εναντίον του οποίου έχει κάνει τρεις πολέμους, ότι χρησιμοποιεί τους διαδηλωτές ως εργαλεία για να του επιτεθεί.
Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ΜΚΟ έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών, ιδέα που απορρίπτεται από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, μπλόκαραν τα διαβήματα στον ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ εκφράζει την “ανησυχία” της για το γεγονός ότι, αν και το Ισραήλ ανακοίνωσε δημόσια τη διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα αυτά στη Γάζα, “δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμιά ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα”.

Τραμπ: Μεγάλη μέρα για το Ισραήλ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα ως “μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ” τη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σε εξέλιξη η τελετή των εγκαινίων

Οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα σήμερα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η τελετή των εγκαινίων, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

“Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ” δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.

Η σημερινή τελετή συμπίπτει με τη φονικότερη ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το 2014.

Στην ομιλία του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ επαίνεσε το “όραμα” του Αμερικανού προέδρου, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στην τελετή εγκαινίων, διαβεβαίωσε ότι “οι ΗΠΑ είναι απόλυτα δεσμευμένες στην ειρήνη“.

“Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας” δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόεσθεσε ότι “Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης”.

Νετανιάχου: Σας ευχαριστούμε κύριε Τραμπ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια “ιστορική ημέρα” ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το “θάρρος” του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος “έγραψε ιστορία”, είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. “Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές”, πρόσθεσε.

“Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε“, τόνισε.

Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας” συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ “αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ“.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επανέλαβε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη “στη συνολική και βιώσιμη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων”, με την ευκαιρία των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Αντιδράσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να συγκληθεί εκτάκτως εντός των ερχόμενων 24 ωρών. “Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε αυτή την έκτακτη συνάντηση (του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ) το ταχύτερο δυνατό και μπορεί να διεξαχθεί εντός των επόμενων 24 ωρών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινιακών Εδαφών στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Επεσήμανε επίσης ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων πλευρών. “Όπως γνωρίζετε η Ρωσία έχει επανειλημμένως προτείνει το έδαφος της για την έναρξη ενός τέτοιου απευθείας διαλόγου. Η πρόταση μας παραμένει σε ισχύ” κατέληξε ο Λαβρόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση” μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. “Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών” τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κάνοντας λόγο για μια “περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη” κατάσταση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές, η Μογκερίνι ζήτησε:

-Να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή.

-Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας”, επέμεινε.

Χαμάς και εκείνοι που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπού”, ανάφερε.

“Την ώρα που οι εντάσεις στο πεδίο έχουν αναζωπυρωθεί (…) η Γαλλία απευθύνει έκκληση στο σύνολο των πρωταγωνιστών να επιδείξουν υπευθυνότητα προκειμένου να προληφθεί μια νέα όξυνση” υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

“Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα. Προτρέπουμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες” είπε στους δημοσιογράφους η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανία παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα”.

Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η Τερέζα Μέι θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνομιλίες της αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα» τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι καταγράφει «με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών” υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την “αποτρόπαια παραβίαση” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάπραξη “εγκλημάτων πολέμου” στη Γάζα. Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητάει να μπει τέλος στους σκοτωμούς στη Γάζα αξιώνοντας για την απονομή δικαιοσύνης.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα με σθένος τη στοχοθέτηση από το Ισραήλ, όπως καταγγέλλει, Παλαιστίνων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

“Η Αίγυπτος απορρίπτει τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων όπου διεκδικούνται νόμιμα και δίκαια δικαιώματα και προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη” τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να σταματήσει άμεσα η σφαγή των Παλαιστινίων, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Δημήτρης Παπαδημούλης, με ανάρτησή του στο twitter.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος