Αιματηρή ημέρα και στο πεδίο της ακρίβειας: Αυξήσεις-φωτιά σε μπρεντ και σιτηρά

Μεγάλη αύξηση καταγράφει η τιμή του πετρελαίου μπρεντ που πλησίασε σήμερα τα 140 δολάρια το βαρέλι, λόγω της επιδείνωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Οι πρατηριούχοι της Θεσσαλονίκης περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες, ενώ προειδοποιούν πως είναι θέμα χρόνου η τιμή της βενζίνης να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Για την ώρα, η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στο 1,96, του ντίζελ στο 1,75 και στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,50 λεπτά το λίτρο. Σε ιστορικά ρεκόρ κυμαίνονται και οι τιμές στα σιτηρά, με τις αυξήσεις να ανέρχονται στο 80%.

Οι διαταραχές είναι αναπόφευκτες στον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με σιτάρι, προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, γεγονός, που, με την σειρά του, θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Είναι υπεύθυνες για το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πραγματοποιούν περίπου το 29% των εξαγωγών.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%, ενώ επίσης κατέχει ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.

Στη δεκάδα των κορυφαίων εξαγωγέων σίτου, περιλαμβάνονται ακόμα οι ΗΠΑ (2η θέση), ο Καναδάς (3η θέση), η Γαλλία (4η), ενώ στη δεύτερη πεντάδα βρίσκουμε την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Γερμανία, το Καζακστάν και την Πολωνία.

Στην επόμενη δεκάδα, υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για την κάλυψη ενδεχόμενων ελλείψεων, όπως π.χ. η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΟΓΛΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος