Αγωγές κατά facebook – Δέχεται ισχυρές πιέσεις για πώληση Instagram και WhatsApp

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς και 46 πολιτείες της χώρας προχώρησαν σε δύο ξεχωριστές μηνύσεις κατά του τεχνολογικού κολοσσού Facebook, κατηγορώντας την εταιρεία για κατάχρηση της ισχυρής της θέσης στην αγορά των social media με στόχο να συντρίψει τους μικρότερους ανταγωνιστές της. Η αγωγή των πολιτειών κατηγορεί επίσης το Facebook πως χρησιμοποιεί την κυριαρχία του στην αγορά για να συλλέξει δεδομένα χρηστών, αποκομίζοντας υψηλά κέρδη σε διαφημιστικά έσοδα.

Οι αντιμονοπωλιακές αγωγές ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίτια Τζέιμς. Το Facebook κατηγορείται ότι εξαγόρασε αντιπάλους, εστιάζοντας ειδικότερα στην εξαγορά του Instagram για 1 δισ. δολάρια το 2012 και του WhatsApp για 19 δισ. δολάρια το 2013. Μάλιστα, η Επιτροπή ζήτησε από δικαστήριο να αναγκάσει το Facebook να πουλήσει τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Instagram και WhatsApp.

Η δικαστική αντιπαράθεση αναμένεται να είναι μακρά, δεδομένου ότι οι συμφωνίες αυτές είχαν εγκριθεί πριν από χρόνια από την FTC. «Είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντικό να εμποδίσουμε αυτήν την επιθετική εξαγορά εταιρειών και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην αγορά», δήλωσε η Τζέιμς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στην οποία ανακοίνωσε την αγωγή.

Όπως εξηγεί το Reuters, το Facebook γίνεται με αυτόν τον τρόπο η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας που είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλης κλίμακας δικαστική αναμέτρηση φέτος, αφού το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε τη Google της Alphabet τον Οκτώβριο, κατηγορώντας την εταιρεία πως χρησιμοποίησε την ισχύ της στην αγορά ενάντια σε ανταγωνιστές.

Τι απαντά η facebook:

Μετά τη δημοσιοποίηση των αγωγών, η Facebook έγραψε στο Twitter ότι τις εξετάζει και ότι θα επανέλθει σύντομα με νεότερα. «Χρόνια μετά την έγκριση των εξαγορών μας από την FTC, η κυβέρνηση θέλει τώρα επανάληψη χωρίς μέριμνα για το προηγούμενο που δημιουργεί αυτό στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητά των ανθρώπων που επιλέγουν καθημερινά τα προϊόντα μας».

Η Τζένιφερ Νιούστεντ, γενική νομική σύμβουλος του Facebook, χαρακτήρισε τις αγωγές «ρεβιζιονιστική ιστορία» και είπε ότι οι νόμοι antitrust δεν υπάρχουν για να τιμωρούν «επιτυχημένες εταιρείες». Όπως τόνισε το WhatsApp και το Instagram σημείωσαν επιτυχία αφού το Facebook επένδυσε δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη των εφαρμογών.

Επίσης, εξέφρασε αμφιβολίες για την υποτιθέμενη ζημιά που προκάλεσε το Facebook, υποστηρίζοντας πως οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από την απόφαση να γίνει δωρεάν το WhatsApp, και ότι ανταγωνιστές όπως το YouTube, το Twitter και το WeChat τα πήγαν «μια χαρά» χωρίς πρόσβαση στην πλατφόρμα του για developers.

ΠΗΓΗ: Reuters, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος