Σημείο τριβής παραμένει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Θεσμοί και ΔΝΤ επιμένουν να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία, η κυβέρνηση προτείνει στάδιο προέγκρισης των απολύσεων, από ανεξάρτητο όργανο.
Οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς γύρω από το ακανθώδες ζήτημα των ομαδικών απολύσεων κινούνται σε τρεις άξονες:
- διατήρηση του ορίου στο 5%,
- διατήρηση της προέγκρισης και
- επιβολή «κοινωνικού πλάνου» που θα στηρίζει όλους όσοι μένουν χωρίς δουλειά.
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί ασκούν ισχυρές πιέσεις για αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία, γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στη Ραλλού Αλεξοπούλου ο ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.
«Η Ελλάδα, εκτός των άλλων, είναι μία χώρα σε πρόγραμμα με κάποιες ιδιαιτερότητες. Πρωτίστως, όμως, είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, κάτι που σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει να λειτουργεί παντού» σημείωσε.
Σήμερα στην Ελλάδα, το όριο βρίσκεται στο 5% και επιτρέπει μέχρι 30 απολύσεις, τον μήνα, για επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους. Στον αντίποδα, η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει μηνιαίο όριο στις απολύσεις 10% για επιχειρήσεις που απασχολούν 100 έως 300 εργαζόμενους.
Για το θέμα της διοικητικής προέγκρισης, ορόσημο θεωρείται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της ΑΓΕΤ, ωστόσο η εισαγγελική εισήγηση ήταν ήδη αρνητική για την ελληνική πλευρά.
Όπως σημειώνει ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος: «αν δεν υπάρξει αρωγός σε ένα συμβουλευτικό τουλάχιστον επίπεδο από έναν οργανισμό ή μια ανεξάρτητη αρχή στη χώρα μας, ασφαλώς πλέον και θα μιλάμε για μία πραγματικότητα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων».
Οι αλλαγές για τις οποίες πιέζουν οι δανειστές, βάζουν στο στόχαστρο:
- εργαζόμενους σε πιστωτικά ιδρύματα και
- τυχόν πλεονάζον προσωπικό σε ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ.
«Σε ότι αφορά στην επιχείρηση που λέγεται όμιλος ΔΕΗ, τα τελευταία 20 χρόνια έχει απωλέσει 20.000 εργαζόμενους. Χρειάζεται προσλήψεις και όχι απολύσεις» επισημαίνει ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Η Αθήνα επιδιώκει να υπάρχει ένα στάδιο προέγκρισης των απολύσεων από κάποιο ανεξάρτητο όργανο.
Παράλληλα, επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για κρατική επιδότηση στο μισθό του εργαζόμενου για επιχειρήσεις που θα εφαρμόζουν μειωμένο ωράριο αντί για ομαδικές απολύσεις.
Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Μαρίνα Παπαδάκη
Σχετική είδηση: Κυβέρνηση και Κομισιόν πιο κοντά σε συμβιβασμό στα εργασιακά
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος