Αφιερωμένη στη μετάνοια η Μ. Τετάρτη – Η Τελετή του Νιπτήρος και η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου

Τα εκκλησιαστικά μυστήρια της Μεγάλης Εβδομάδας και ειδικότερα της Μεγάλης Τετάρτης εξήγησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης λέγοντας ότι τις άγιες αυτές ημέρες που διανύουμε θα πρέπει να δίνουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας για εσωτερικότητα προσευχή.

Μιλώντας για την ακολουθία του Μεγάλου Ευχελαίου που ψάλλεται σήμερα ο μητροπολίτης τόνισε ότι την Μεγάλη Τετάρτη είναι η μέρα για να κάνεις την αλλαγή. «Σήμερα πρέπει να αφήσουμε τον εγωισμό μας και να παραδεχτούμε τα λάθη μας, τις αστοχίες μας και να μετανιώσουμε γι’ αυτά. Είναι πολύ σκληρή δουλειά γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε μάθει να έχουμε εγωισμό, να κρατάμε το τουπέ και να μην επιτρέπουμε στους άλλους να μας αγγίξουν ή να μας θίξουν. Η αξιοπρέπεια όπως εμείς τη νοούμε είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς, αλλά πολλές φορές αυτή η αξιοπρέπεια μπορεί να μας καταρρακώσει περισσότερο από την παραδοχή των ίδιων των λαθών μας», είπε ο ιερωμένος.

Αναφερόμενος στο δίδαγμα της Mεγάλης Τετάρτης δήλωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία προβάλει σήμερα το παράδειγμα της αμαρτωλής γυναίκας, η οποία θέλει να αλλάξει τη ζωή της και πηγαίνει και συναντάει το Χριστό και με ένα ακριβό μύρο που έχει αγοράσει πλένει τα πόδια του Χριστού.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε το πρόσωπο της αμαρτωλής γυναίκας με τη Μαρία τη Μαγδαληνή και αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Είναι κρίμα τόσους αιώνες να προσπαθούμε να προσδώσουμε πράγματα, ιδιότητες ή αδυναμίες στο πρόσωπο μιας γυναίκας τις οποίες δεν είχε από ό,τι γνωρίζουμε από τις πηγές. Η Μαρία Μαγδαληνή ήταν αυτή που είχε επτά δαιμόνια και ο Χριστός την έκανε καλά και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης τον ακολουθούσε τον Χριστό και μαζί του συνέχεια. Δεν ήταν αυτό που σήμερα το Ευαγγέλιο παρουσιάζει την αμαρτωλή γυναίκα, η οποία ζητάει συγνώμη», σημείωσε.

Όπως είπε ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, από τη Σιγκαπούρη όπου βρίσκεται, «θα πρέπει να δεχόμαστε την ειλικρινή μετάνοια κάποιου που με όποιον τρόπο μπορεί να το εκφράσει. Η μετάνοια που κάνουμε είναι για πρώτα για μας αλλά και για όλους τους ανθρώπους, διότι όταν βοηθάμε τους άλλους ανθρώπους βοηθάμε τον ίδιο το Χριστό.».

Αναφερόμενος στο μέγα Ευχέλαιο, εξήγησε ότι η Εκκλησία δανείζεται ένα σύμβολο ζωής, το ελαιόλαδο. «Οι ευχές για να ευλογήσουμε το λάδι σήμερα και να γίνει σύμβολο ίασης είναι μια συμβολική πράξη από την Εκκλησία μας ότι ο άνθρωπος είναι ψυχή και σώμα και θα πρέπει και τα δύο να τα προστατεύουμε, να τα αγαπάμε και να τα έχουμε σε σωστή υγεία και σε σωστή αρμονία».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος