Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, για το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και πολιτείας.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Χατζής στην αρχή της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο αναφορικά με τα ομόφυλα ζευγάρια «μία μεγάλη ομάδα Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονταν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από το ελληνικό κράτος, θα αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό. Όταν δηλαδή, αναγνωρίζει το κράτος δικαιώματα, αυτό είναι ιστορικό. Για σκεφτείτε το να παντρευτείς ένα άτομο που είχε διαφορετική πίστη από σένα. Αν ήταν καθολικός και αν εσύ ήσουν ορθόδοξος, δεν μπορούσες να παντρευτείς ουσιαστικά κάποιον ξένο, κάποιον μη Έλληνα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν και ορθόδοξος. Αυτή η παράλογη απαγόρευση, η οποία τώρα μας φαίνεται παράλογη μέχρι αρχές της δεκαετίας του ‘80, ήταν μια απαγόρευση η οποία υφίστατο».
«Η Ελλάδα επιστρέφει στις χώρες που θέλουμε να ανήκουμε-Συγχαίρω την κυβέρνηση και τoν Πρωθυπουργό-Πρόκειται για μια ιστορική μέρα-Θα έπρεπε να πανηγυρίσουμε λίγο παραπάνω»
«Το δεύτερο, που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει. Διότι σε αυτό το σημείο τουλάχιστον και σε αυτό το σημείο είχε απομονωθεί κατά κάποιο τρόπο σε εκείνη την ομάδα χωρών της Ευρώπης και του πλανήτη στην οποία θέλουμε να ανήκουμε από το 1821 μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, αυτή ήταν η επιλογή και των επαναστατών, όπως γράφω και σε ένα άρθρο μου πρόσφατο, ότι θέλουμε να είμαστε στην πρωτοπορία των φιλελεύθερων δημοκρατιών. Δεν είμαστε δυστυχώς (…). Αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία εγώ τη συγχαίρω όπως και την κυβέρνηση γιατί ξέρω και τις δυσκολίες της, βλέπω και τον πρωθυπουργό. Όμως, ίσως και για να περάσει πιο εύκολα εμφανίζεται ως μια πρωτοβουλία η οποία θα λύσει μια σειρά κοινωνικών προβλημάτων. Βεβαίως και θα τα λύσει. Γνωρίζω προσωπικά άτομα τα οποία έχουν τέτοιου είδους προβλήματα και τα οποία θα λυθούν κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν το υποτιμώ καθόλου, αλλά θα πρέπει να την πανηγυρίσουμε λίγο παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε να κάνουμε με αναγνώριση δικαιωμάτων, έχουμε να κάνουμε με την ισότητα των Ελλήνων πολιτών. Θα έπρεπε να είμαστε λίγο περισσότερο ενθουσιώδεις».
«Να μην παρεμβαίνει η Εκκλησία στα πολιτικά ζητήματα-Απαράδεκτο να κρύβονται οι Βουλευτές»
«Η Εκκλησία είναι ένας θεσμός ο οποίος είναι ακόμα συνδεδεμένος με το ελληνικό κράτος» επισήμανε εν συνεχεία της συζήτησης ο κ. Χατζής συμπληρώνοντας παράλληλα το εξής «καλό είναι λοιπόν, να μην παρεμβαίνει στα πολιτικά ζητήματα».
Από την άλλη, όσον αφορά τους Βουλευτές και τις αντιδράσεις τους ανέφερε «το βλέπω αρνητικό για τους Βουλευτές. Θεωρώ απαράδεκτο ένας βουλευτής να μην εμφανιστεί στη Βουλή. Μπορεί να εξυπηρετεί αυτό που θέλω εγώ να γίνει, αλλά μπορεί να εξυπηρετεί και την κυβέρνηση δηλαδή θα περάσει πιο ομαλά, μπορεί όμως και γενικότερα να εξυπηρετεί και το σκοπό. Δεν είναι όμως, ο τρόπος νομίζω για έναν βουλευτή να κρύβεται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Οπωσδήποτε διευκολύνεται ο σκοπός, ο οποίος σκοπός είναι πάρα πολύ σημαντικός και όπως σας είπα στην αρχή, το αντιλαμβάνομαι, το καταλαβαίνω, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να μην το σχολιάσω, λέγοντας ότι ελπίζω οι Έλληνες βουλευτές να εμφανιστούν και εκεί να μας δείξουν, όλοι οι Έλληνες βουλευτές, ότι εκπροσωπούν το σύνολο των Ελλήνων. Όχι ομάδες, ούτε καν μόνο την πλειονότητα».
«Δεν γίνονται δημοψηφίσματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα-Εκτιμώ ότι μέχρι στιγμής η Εκκλησία αντιδρά πιο ήπια και όχι με έναν τρόπο ακραίο»
Τέλος, ερωτηθείς για το πώς κρίνει την αντίδραση της Εκκλησίας πάνω στο ζήτημα που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια υπογραμμίζει «η Εκκλησία, τουλάχιστον η επίσημη Εκκλησία, η Αρχιεπισκοπή, δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος ο ίδιος, αντιδρά, αλλά πολύ πιο ήπια από ό,τι μπορούσε να αντιδράσει ίσως σε άλλες εποχές ή με κάποιον άλλο αρχιεπίσκοπο (…). Εμένα δεν είναι η δουλειά μου να κάνω εκτιμήσεις για την Εκκλησία, αλλά είμαι ευχαριστημένος ως Έλληνας πολίτης, γιατί η Εκκλησία δεν αντιδρά με έναν τρόπο που θα ήταν ακραίος, ο οποίος θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση και μπορεί να εμπόδιζε αυτή τη μεταρρύθμιση. Δηλαδή, δεν βλέπω η Εκκλησία να κάνει κινήσεις που θα δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια. Και εγώ ως Έλληνας πολίτης, το εκτιμώ αυτό. Ακόμα δηλαδή και αυτές οι δηλώσεις για το δημοψήφισμα-για τις οποίες έγραψα και ένα άρθρο στο Protagon και ανέβηκε χθες-δεν απαντώ στον Αρχιεπίσκοπο. Εν τη ρύμη του λόγου, κάτι συζητήθηκε και πρέπει να είναι προσεκτική βέβαια η Εκκλησία σε αυτά τα ζητήματα, δηλαδή να καλέσει για δημοψήφισμα, διότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Προφανώς μπορεί όποιος θέλει να εκφράσει γνώμη και πολύ περισσότερο ο Αρχιεπίσκοπος αλλά το να ζητάει δημοψήφισμα η Εκκλησία είναι κάτι το οποίο εγώ δεν θα το συμβούλευα. Μεταξύ των άλλων, αν ήμουν, ας πούμε, νομικός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου, θα του έλεγα ότι δεν γίνονται δημοψηφίσματα για δικαιώματα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος