Α. Ξανθός στο Πρώτο: Να μπουν στη μάχη της πανδημίας στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία – Φαιδρά τα περί sms σε ανεμβολίαστους (audio)

«Να μπουν στη μάχη όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές. Οι πάντες και η πρωτοβάθμια υγεία και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορεί σε αυτή την κρίσιμη φάση να επωμίζεται το μεγάλο βάρος μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο είναι στα όρια του black out και στα όρια του burn out το ανθρώπινο δυναμικό, ιδιαίτερα γιατροί και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, με φόντο την ανησυχία για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας.

Μίλησε για δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός εντατικής στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λέγοντας πώς πρέπει να  υπάρξει έγκαιρα και σχεδιασμένα μια κατανομή του βάρους από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στις μονάδες υγείας του ιδιωτικού τομέα και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Επανέφερε το αίτημα να γίνει το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 της Θεσσαλονίκης, αποκλειστικό νοσοκομείο covid, με την αναγκαία στήριξη με προσωπικό, «έτσι ώστε να αποσυμπιεστεί το υπόλοιπο σύστημα, και να μπορέσει να συνεχίσει να παρέχει και άλλου τύπου υπηρεσίες, πέρα της πανδημίας, διότι δεν έχει σταματήσει οι υπόλοιπες ασθένειες».

Χαρακτήρισε ως «φαιδρή υπόθεση» τα περί αποστολής sms στους ανεμβολίαστους και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο μέτρο αυτό για να μη δώσει άλλα επιχειρήματα στο αντιεμβολιαστικό ρεύμα.

Ο κ. Ξανθός εκτίμησε ότι υπάρχει απώλεια ελέγχου αυτή τη στιγμή στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, εκφράζοντας φόβους πως το τέταρτο κύμα θα είναι πολύ πιο σφοδρό από τα προηγούμενα και ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξαναζήσουμε με επίκεντρο πιθανότατα τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, μια νέα υγειονομική τραγωδία».

Επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι συμπεριφέρονται αυτάρεσκα και αλαζονικά και δυστυχώς αυτό το έχουμε πληρώσει. «Δεν αναζητούν συναινέσεις, θεωρούν ότι τα κάνουν όλα καλά και όποιος τους κάνει κριτική περίπου λένε ότι κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «που θα συμβολίσει την πρόθεση ενότητας του πολιτικού κόσμου και την αναζήτηση μιας κοινά συμφωνημένης παρέμβασης έκτακτης ανάγκης». «Πρέπει να σταματήσει αυτή η ανευθυνότητα και τώρα είναι η ώρα να γίνει μια παρέμβαση που θα συμβολίζει κοινωνική συστράτευση και στο πεδίο των εμβολιασμών και στο πεδίο της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Υγείας είπε ότι «το lockdown είναι προφανώς το απευκταίο σενάριο», τονίζοντας πώς ήταν λάθος το «σύνθημα ελευθερίας για τους ανεμβολίαστους», όπως ήταν λάθος «ακόμη και ο όρος “επιχείρηση ελευθερία”», και ζητώντας να μπει ένα «φρένο», καθώς τα περιοριστικά μέτρα δεν πρέπει να αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους. Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση επιτροπής με επιστήμονες κοινής αποδοχής, δήλωσε ότι έχει το νόημα της μίνιμουμ συνεννόησης. «Κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εργαλειοποιήσει την επιτροπή ειδικών, να την αξιοποιεί όποτε τη βολεύει. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Να υπάρξει διάθεση συστράτευσης όλων των υγειονομικών και πολιτικών δυνάμεων», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η υποχρεωτικότητα είναι εντελώς απαράδεκτη, στον βαθμό που συνεπάγεται απόλυση στον ιδιωτικό τομέα ή αναστολή εργασίας στο δημόσιο τομέα, και άρα μπαίνει σε κίνδυνο το εισόδημα και η επιβίωση. «Είναι κοινωνική αγριότητα και δεν μπορεί να υιοθετείται στο όνομα υποτίθεται της δημόσιας υγείας», συμπλήρωσε λέγοντας πως υπάρχει τεράστιο περιθώριο για μέτρα έμμεσης πίεσης καθώς «δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι το 40% των Ελλήνων είναι ψεκασμένοι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος