Έκτακτη σύσκεψη των Ειδικών για την πανδημία

Μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων σε εξέλιξη για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ήδη πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη σήμερα, υπο τον πρωθυπουργό, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και τον υψηλό αριθμό θανάτων.

Η κυβέρνηση απορριπτει καθε συζήτηση, για καθολικη καραντινα και εξεταζει μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα εστιάζουν στις «κόκκινες περιοχές» με έμφαση στη νυχτερινή διασκέδαση και στην εστίαση.

Προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Αναμένονται οι εισηγήσεις της ολομέλειας της Επιτροπής των Ειδικών, που συνεδριαζουν εκτάκτως αυτήν την ώρα, ενώ θα εχει προηγηθεί η τηλεδιασκεψη των επιδημιολόγων για τον καθορισμό των περιφερειών όου καταγραφεται αυξητική τάση (21 είναι μέχρι τώρα οι περιφέρειες με επιδημιολογικού φορτίο) ώστε στη συνέχεια να ανακοινωθεί το σχέδιο δράσης, από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη στις 18:00.

Το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και lockdown απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του, επισημαίνοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση που ήδη δέχεται, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα σωστό και αποτελεσματικό πλαίσιο testing και ιχνηλάτησης.

“Στο κόκκινο” η ανησυχία για την έξαρση σε περιφέρειες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή εισηγείται στις κόκκινες περιοχές παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στη νυχτερινή διασκέδαση, πρωτίστως, και στην εστίαση:

  • τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα, καθώς μετά από εκείνη την ώρα η κατάσταση κρίνεται ανεξέλεγκτη
  • αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας στους ανοικτούς μικτούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο οι ημιυπαίθριοι να μετατρέπονται κατ΄ουσία σε κλειστούς χώρους με τα διάφορα προστατευτικά
  • απαγόρευση μουσικής στους μικτούς χώρους διασκέδασης
  • αύξηση των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση

Επίσης αναμένεται να απασχολήσει και το ζήτημα της επιστροφής της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, σε όλη τη χώρα, κάτι που έχει εισηγηθεί μερίδα επιστημόνων εκφράζοντας ανησυχία για το χειμωνιάτικο  δυσάρεστο “κοκτέιλ” με την εποχική γρίπη. Η πρόταση θα συζητηθεί ωστόσο η υιοθέτηση του  μέτρου δεν προκρίνεται ως πιθανή. Πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο για ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις όπου το φορτίο είναι μεγάλο μπορεί ο ένας στους πέντε να είναι φορέας του ιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος