Α. Βουλγαράκης στο Πρώτο: Ο συνδυασμός της εγκατάλειψης της γεωργίας με τη κλιματική αλλαγή προκαλεί τις φωτιές (audio)

Την πεποίθηση ότι οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές δεν οφείλονται μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην εγκατάλειψη της γεωργίας εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, Απόστολος Βουλγαράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Γεώπολις», με τον Δημήτρη Φαναριώτη.

Ερωτηθείς για τη σχετική άποψη που εξέφρασε ο επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ, ο κ. Βουλγαράκης, τόνισε ότι οι φωτιές είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα, θεωρώντας πως είναι παρακινδυνευμένες οι «απλές απαντήσεις» και οι υπεραπλουστεύσεις.

«Σε περιοχές όπως η Μεσόγειος, υπάρχει η εγκατάλειψη της γεωργίας. Παλαιότερα γινόταν διαχείριση από ανθρώπους καθημερινά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η καύσιμη ύλη. Με το να κινούνται άνθρωποι, δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο συνδυασμός της εγκατάλειψης της γεωργίας με τη κλιματική αλλαγή δημιουργεί τέτοιες συνθήκες για μεγάλες φωτιές», σημείωσε.

Ο ίδιος ανέφερε περιοχές στην υποσαχάρια Αφρική, όπου υπάρχουν πλέον «ήπιες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα  η γη να “κουμαντάρεται” και παρατηρείται διάσπαση του φορτίου που ευνοεί τις φωτιές», επισήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος