Α. Βαρβαρήγου στο Πρώτο για την πολιομυελίτιδα στην Βρετανία: Αναδύονται παλιές λοιμώξεις- Να κάνουν τα παιδιά έγκαιρα τα εμβόλιά τους (audio)

«Αμέσως μετά την πανδημία του κορονοϊού είδαμε παλιές λοιμώξεις να αναδύονται, αυτές που είχαμε ξεχάσει σχεδόν» επισήμανε η Αναστασία Βαρβαρήγου, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη σχετικά με την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στο Λονδίνο για πρώτη φορά ύστερα από 40 και πλέον χρόνια.

«Πιθανότατα να φταίει το γεγονός ότι έχουν μείνει αρκετά παιδιά πίσω σε εμβολιασμούς και ίσως έχει αυξηθεί η αντίσταση και η άρνηση για εμβολιασμό» υποστήριξε η κ. Βαρβαρήγου, την ώρα που η Βρετανία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση ξεκινά έκτακτο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πολιομυελίτιδας για παιδιά στο Λονδίνο κάτω των 10 ετών.

«Υπάρχει ο ιός στα λύματα της Βρετανίας που σημαίνει ότι υπήρξαν κάποια περιστατικά χωρίς όμως να γίνουν γνωστά γιατί πιθανόν να ήταν υποκλινικά και δεν έγιναν αντιληπτά ή γιατί μπορεί να ήταν ασυμπτωματικά. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ άσχημη η λοίμωξη της πολιομυελίτιδας γιατί μπορεί να προκαλέσει την χαλαρή παράλυση. Μέχρι την δεκαετία του 70 πάρα πολλά παιδιά έμειναν παράλυτα που υπήρχε η νόσος, γιατί μετά εξαλείφθηκε. Και τώρα υπάρχει ανάδυση και της πολιομυελίτιδας» σημείωσε η κ. Βαρβαρήγου, ενώ ανέφερε την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας των παιδιών άγνωστης αιτιολογίας και την ευλογιά των πιθήκων, μεταξύ των λοιμώξεων που μας απασχολούν τους τελευταίους μήνες.

«Πιστεύουμε ότι η ανάδυση των παλαιών λοιμώξεων μπορεί να έχει γίνει για δύο λόγους, ο ένας είναι ότι ίσως λόγω πανδημίας έχουν μείνει πίσω αρκετά παιδιά στους εμβολιασμούς αλλά υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και να εμβολιαστούν και οι ίδιοι. Ο τρίτος λόγος είναι ότι υπάρχουν και ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν ή δεν θέλουν, όπως ομάδες Ρομά εδώ στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν και οι μεταλλάξεις αυτών των ιώσεων, μικροβίων ή ιών που μπορεί να μην καλύπτονται από το εμβόλιο» προσέθεσε η κ. Βαρβαρήγου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιομυελίτιδα πάντως, σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς αν έχει κάνει όλα τα εμβόλια του υποχρεωτικού προγράμματος στην Ελλάδα. «Ειδικά στην χώρα μας κάνουμε μια δόση περισσότερη συνήθως από ό,τι στην Βρετανία, οπότε δεν έχει υπάρχει ανησυχία. Να μην φοβούνται οι γονείς αν έχουν εμβολιαστεί σωστά τα παιδιά. Να φροντίσουν όμως να τα εμβολιάσουν έγκαιρα. Και αν έχουν καθυστερήσει τις αναμνηστικές δόσεις, να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους για να εμβολιάσουν τα παιδιά» ανέφερε, λέγοντας πως ότι μπορεί αυτή την στιγμή να μην έχουμε στην χώρα μας κρούσματα αλλά αυτό δεν αποκλείει τίποτα.

«Καλό θα είναι να μην παραλείπονται τα εμβόλια του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος στα παιδιά για να μην έχουμε πρόβλημα. Γιατί και εμείς είμαστε μια χώρα μεσαίου κινδύνου για την πολιομυελίτιδα λόγω τοποθεσίας της χώρας μας και εισροής μεταναστών» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η πολιομυελίτιδα ενδημεί στην Ινδία και στην Αφρική και μπορεί κάποια στιγμή σε χώρες που έχει καταρρεύσει το σύστημα υγείας λόγω πολέμου, να έχουμε ενδημίες τέτοιες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος