Α. Τσίτσικα (Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής) στο Πρώτο: Οι επιπτώσεις των διαδοχικών κρίσεων στα παιδιά και “οι μοναδικές τους ποιότητες” (audio)

Τι άφησε η πανδημία σε παιδιά και εφήβους, πώς οι διαδοχικές κρίσεις επηρεάζουν τις νέες γενιές και πώς μπορούν οι «σημαντικοί ενήλικες» και η πολιτεία να λειτουργήσουν θεραπευτικά περιέγραψε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η Άρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής.

Οι γενιές μετά το 2000 βιώνουν συνεχώς κρίσεις, υπογράμμισε η κ. Τσίτσικα.

«Ξεκίνησαν με τον απόηχο της 11/09, μετά ήρθε το κραχ του 2008, ο covid, μετά ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο έχουν μοναδικές ποιότητες αυτά τα παιδιά ακριβώς λόγω της προσαρμοστικότητάς τους. Αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προσαρμόζονται, να είναι ανθεκτικά, ότι πρέπει να προσπαθούν, έχουν μεγάλη άνεση με την τεχνολογία, έχουν τα θετικά και τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης, έχουν την ορμή της νιότης να υποστηρίζουν τα θετικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, εναντίον της διαφθοράς και το στοίχημα είναι να τους εμπνεύσουμε και να τους ενδυναμώσουμε γιατί τους κληροδοτούμε  και πάρα πολλά, την κλιματική κρίση, θέματα ανισότητας, τα ζητήματα της βίας. Έχουν μοναδικές ποιότητες, πολύ σημαντικές σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, μοιάζουν με γενιές που πέρασαν πολύ σημαντικές κρίσεις, όπως παλιά πολέμους» ανέφερε η κ. Τσίτσικα.

Ειδικά σε σχέση με την πανδημία, είναι σαφές, τόνισε, ότι έχει ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα, στην ζωή και στην ποιότητα της υγείας των εφήβων και των παιδιών.

«Όπως φάνηκε στην σχετική έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει επηρεάσει και την σωματική υγεία και την ψυχοκοινωνική και την μαθησιακή πορεία των παιδιών. Έτσι έχουμε μια επίταση της ενασχόλησης με τις οθόνες, της διαδικτυακής εξάρτησης, της μείωσης της φυσικής δραστηριότητας, των διατροφικών συνηθειών που οδηγούν σε παχυσαρκία. Επίσης, έχουμε μια ψυχοκοινωνική επίπτωση, καθώς πολλά παιδιά βίωσαν κάποιες μεταβολές αιφνιδίως και στα παιδιά που είχαν κάποια προδιάθεση αυτό επιτάθηκε αλλά και τα παιδιά που τα κατάφερναν πολύ καλά παρουσίασαν κάποιες δυσκολίες που χρειάστηκαν βοήθεια για να τις διαχειριστούν, όπως επίσης και στο κομμάτι έκφρασης του ρομαντισμού τους για τις σχέσεις τους με τους άλλους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις οικογενειακές σχέσεις, γιατί οι γονείς, οι σημαντικοί ενήλικες στην ζωή των παιδιών πραγματικά χρειάστηκε να βάλουν πάρα πολύ κόπο, υπήρξαν πολλές μεταβολές στις καθημερινές συνθήκες, η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία, τα μικρότερα παιδιά είχαν άλλες ανάγκες, οι έφηβοι άλλα ξεσπάσματα και οι γονείς έχασαν τις βοήθειές τους μέσα στο σπίτι, τις οικιακές βοηθούς, την γιαγιά, τον παππού και πραγματικά η οικογένεια πιέστηκε πολύ. Και αυτό σε μια περίοδο κρίσης σίγουρα έχει επιπτώσεις σε όλα τα μέλη της» προσέθεσε η κ. Τσίτσικα.

Όπως εξήγησε, πολλά παιδιά βίωσαν αιφνίδια αλλαγές στην καθημερινότητά τους, στην ρουτίνα τους η οποία δημιουργεί μια ασφάλεια, μια κανονικότητα, ένα θετικό συναίσθημα. Επίσης βίωσαν κάποιες αλλαγές στις σχέσεις τους, κάποιες απώλειες.

«Σε μια ηλικία που πρώτη φορά πατούν στα πόδια τους σε σχέση με τους συνομηλίκους, τα φλερτ, την έκφραση της δικής τους συναισθηματικής κατάστασης, βίωσαν σημαντικές αλλαγές και έτσι άρχισαν να ζουν περισσότερο διαδικτυακά. Βίωσαν πολύ αυτό που λέμε έλλειμμα οράματος, δηλαδή μια προοπτική. Εκτός από την ανασφάλεια που είχε η πρώτη καραντίνα, η δεύτερη είχε μια μεγάλη κόπωση. Αυτό που χρειάζονται παρόλο που είναι πολύ προσαρμοστικά, είναι το όραμα, η προοπτική για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και τουλάχιστον έναν σημαντικό ενήλικα στην ζωή τους. Κάπου αυτό χάθηκε και υπήρξε και απόσυρση σε μερικά παιδιά από την καθημερινότητα του σχολείου και από τις σχέσεις και εγκλωβισμός στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα» συμπλήρωσε.

Αυτό που οφείλει να κάνει το ενήλικο περιβάλλον είναι να βρει την δύναμη να ενισχύσει την διάθεση των παιδιών να προχωρήσουν θετικά. «Δεν έχουν το δικαίωμα να μην έχουν το κέφι να το κάνουν» απάντησε η κ. Τσίτσικα στο ερώτημα εάν και οι ενήλικες μετά από όλες αυτές τις δυσκολίες μπορούν να δώσουν στα παιδιά την ενδυνάμωση που χρειάζονται. «Αν δεν αφυπνιστούμε πραγματικά μπορεί να πρόκειται, χωρίς υπερβολή, για την πρώτη γενιά στην ιστορία της  ανθρωπότητας με χαμηλότερη ποιότητα ζωής από τους προγόνους τους. Ο τρόπος ζωής τους είναι ουσιαστικά εις βάρος της σωματικής και ψυχοκοινωνικής τους υγείας, άρα χρειάζεται από τους σημαντικούς ενήλικες, στο σπίτι, στο σχολείο, στην πολιτεία, στους λειτουργούς  υγείας, να αλλάξουν την κουλτούρα, την φιλοσοφία, να μην βλέπουν μόνο την νόσο αλλά να βλέπουν ολιστικά, ως ένα σύνολο τα παιδιά, τους εφήβους, τους ενήλικες, να μπορούν να έχουν ανακουφιστική αισιοδοξία και να εμπνέουν, σε όποιο πόστο και αν είναι. Αυτό είναι πολύ βασικό και ο καθένας από εμάς μπορεί να το κάνει, φτάνει να επανατοποθετηθούμε» είπε συνοψίζοντας η κ. Τσίτσικα.

Σήμερα, προσέθεσε, ξεκινά το 22ο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης για την Υγεία των Εφήβων στους χώρους του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια με συμμετέχοντες κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο στον χώρο της εφηβικής υγείας και σε όλες τις εργασίες, τόνισε, θα ακουστούν οι φωνές παιδιών καθώς θα έχουν ενεργή συμμετοχή. Όποιος επιθυμεί μπορεί να έρθει το παρακολουθήσει, αρκεί να εγγραφεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος