Α. Τόρρενς, εκπαιδευτική ψυχολόγος, για τις ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία: Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η οπλοκατοχή σε μία τέτοια ταραγμένη εποχή (video)

Τριακόσια πενήντα νεκρά παιδιά σε σχολεία μετρούν στις ΗΠΑ, λόγω της αλόγιστης χρήσης των όπλων την τελευταία εικοσαετία. Για το σοκ που έχει προκαλέσει το νέο μακελειό στο Τέξας, με θύματα ανήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς, μίλησε στην ΕΡΤ η Δρ Αντωνία Τόρρενς, επισημαίνοντας τη σημασία της οικογένειας, της πανδημίας και το ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση του ψυχισμού των δραστών.

«Πρόκειται για πραγματικά δραματικά γεγονότα, ασύλληπτα» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η ειδικός ψυχικής υγείας και αναφέρθηκε διεξοδικά στα αίτια του φαινομένου.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο περιστατικό και τα πιθανά κίνητρα του δράστη ανέφερε ότι «πολλές φορές τα άτομα που έχουν υποστεί μπούλινγκ αναπαράγουν αυτό το μπούλινγκ». Όσον αφορά το πρόσφατο περιστατικό σε μια μικρή πόλη του Τέξας που στοίχισε τη ζωή σε εικοσιένα άτομα η κ. Τόρρενς τόνισε ότι είναι αδιανόητο να επιτρέπεται η οπλοκατοχή σε αυτή την κοινωνία από την στιγμή που παγκόσμια έχουν αυξηθεί οι ψυχικές νόσοι. Ο κοινός νους».

Σύμφωνα με την εκπαιδευτική ψυχολόγο «τα γεγονότα που βιώνουμε, με αποκορύφωμα την επίθεση στο Robb Elementary School έχουν προέλθει από το παρελθόν και τώρα πλέον φαίνονται σε όλη τους τη διάσταση».

Οι σχέσεις γονιών και παιδιών στο μικροσκόπιο

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η αλλαγή στην σύνθεση και τη δομή στην κοινωνία μας, τα τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, η πανδημία που έκλεισε όλο τον κόσμο μέσα, που στέρησε στους εφήβους το δικαίωμα να έρθουν σε ζωντανή επαφή με άλλους ανθρώπους. Ακόμα και πρόβλημα ψυχολογικό και ψυχιατρικό να μην υπάρχει η επαφή με τους ανθρώπους είναι απαράιτητη».

Η ίδια επέκρινε την άπειρη βία που μεταφέρεται μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εστιάζοντας παράλληλα στο χρόνο που περνάνε οι γονείς με τα παιδιά τους. «Οι έφηβοι που επιτελούς αυτές τις πράξεις προέρχονται από περιβάλλοντα που δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κάποιους συναισθηματικούς δεσμούς, κάποια επαφή με τα παιδιά τους».

Όπως επισήμανε τα παιδιά αυτά «μεγαλώνουν χωρίς όρια, χωρίς να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και κατ’ επέκταση χωρίς αρχές και αξίες. Δυσκολεύονται αυτά τα άτομα να ορίσουν και να καταλάβουν ότι ορισμένες συμπεριφορές είναι απαγορευμένες».

Αναφερόμενη στη δυνατότητα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ και στο ενδεχόμενο και μιας ψυχικής νόσου είναι αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσουν σε τέτοιες συμπεριφορές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος