Α. Συρίγος στο Πρώτο: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο πέρασε απαρατήρητη στην χώρα μας (audio)

Την παρατήρηση ότι η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ουσιαστικά βάζει «φρένο» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, «έχει περάσει απαρατήρητη στην χώρα μας», παρά την μεγάλη σημασία της, διατύπωσε ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας στη Λιβύη έχει την παράγραφο 6, στην οποία λέει ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις ή σε ενέργειες οι οποίες μακροπρόθεσμα δεσμεύουν τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι ναρκοθετεί οποιαδήποτε προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν σε συμφωνία με τους Λίβυους για έρευνες. Δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουνε, αλλά υπάρχει ένα σοβαρότατο εμπόδιο, το οποίο είναι από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Έχει τεράστια σημασία. Μετράει σε διεθνή δικαστήρια, μετράει στη διεθνή πρακτική, μετράει σε εταιρείες ξένες, οι οποίες θα μπουν μέσα να εξερευνήσουν κοιτάσματα. Είναι πάρα πολύ βαρύ αυτό το πράγμα για την Τουρκία και για τη Λιβύη, το οποίο είναι καθαρή επιτυχία της ελληνικής πλευράς και έχει περάσει απαρατήρητο. Μου έχει κάνει εντύπωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, εάν τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια «ύφεση» στην προκλητική ρητορική της γείτονος, ο κ. Συρίγος υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπαθεί, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, να καταλάβει προς τα πού κινούνται τα πράγματα. «Δεν θα συγκρατηθεί, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τον δρόμο που έχει πάρει. Απλώς προσπαθεί να δει πού κινούνται οι ισορροπίες, γιατί ήταν έκπληξη αυτό που έγινε με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Για την Τουρκία μέτρησε αυτό. Σε εμάς δεν μέτρησε, αλλά η Τουρκία το είδε με έκπληξη» υπογράμμισε.

Στο ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα αντιτείνει την ενεργειακή ατζέντα στην ολοένα περισσότερο αναθεωρητική Τουρκία, ο κ. Συρίγος ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από το τι κάνει η Τουρκία, η Ελλάδα έχει επιλέξει εδώ και περίπου τρεισήμισι χρόνια να προχωρήσει προς μία καθαρή ενέργεια. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχουν πρακτικά προβλήματα με την αποθήκευση ενέργειας και επειδή δημιουργείται και η ενεργειακή κρίση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο εάν υπάρξουν ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να μπορέσουν να υποκαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη από το 40% εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που είχε οκτώ μήνες, τώρα έχει εξάρτηση μόλις 9%. Αυτό το κενό από κάπου πρέπει να καλυφθεί. Το βρετανικό φυσικό αέριο που έρχεται υπό μορφή υγροποιημένου μορφή LNG είναι πάρα πολύ ακριβό, άρα βγαίνει στην επιφάνεια η πιθανότητα να υπάρξουν από αλλού ενεργειακές πηγές. Και σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία, η οποία είχε το κοίτασμα αρκετό καιρό, έχουν πάρει τα δικαιώματα αρκετό καιρό, τώρα ξαφνικά μπήκαν στο ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσουν, διότι βλέπουν ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης» ανέφερε.

Ο κ. Συρίγος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην Υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και στην συμβολή του στη διαμόρφωση των εξελίξεων στις περιοχές διερεύνησης φυσικού αερίου.

«Επειδή μου αρέσει να είμαι δίκαιος όσο μπορώ στις κρίσεις, αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον κ. Μανιάτη που είχε διατελέσει υπουργός Ενέργειας και ο οποίος έβαλε σε μια σειρά όλη αυτή τη διαδικασία. Έφτιαξε νομικό πλαίσιο για να μπορούν να γίνουν έρευνες, χώρισε τεμάχια σε κάποιες περιοχές της χώρας. Δύο από αυτά τα τεμάχια είναι αυτά που έχει η ExxonMobil και ο κ. Μανιάτης έθεσε τις βάσεις γι’ αυτό» επισήμανε, προσθέτοντας ότι πρόκειται και για συγκυρίες.  «Όταν ξεκινούσε ο κορονοϊός, η τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είχε κατρακυλήσει, δηλαδή το πούλαγαν απλώς για να αδειάσουν τις αποθήκες. Τότε δεν υπήρχε πιθανότητα να πάει κάποιος να κάνει έρευνες νοτίως της Κρήτης σε τέτοια βάθη που είναι εκεί. Τώρα, με την τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να έχει πάει στα ύψη, αυτομάτως μια τέτοια προοπτική αποκτά ενδιαφέρον. Μάλιστα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του κ. Μανιάτη ότι πρόκειται για έναν ενεργειακό «θησαυρό», ο κ. Συρίγος, υπερθεμάτισε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την γεωπολιτική υπόσταση της χώρας μας.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών, ο κ. Συρίγος επισήμανε τα δύο στοιχεία που ενδιαφέρουν την χώρα μας. «Το ένα είναι οι ισορροπίες μέσα στη Γερουσία, που δεν μπορούμε να έχουμε άποψη ακόμη και το δεύτερο είναι η παρουσία Ελληνοαμερικανών. Υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελληνοαμερικανών. Δεν χάνουμε κάτι, μπορώ να πω κερδίζουμε και αυτό είναι το σημαντικό. Για τις ισορροπίες μέσα στη Γερουσία θα δούμε. Μην ξεχνάμε ότι η Αμερική λειτουργεί διαφορετικά από εμάς. Ναι μεν είναι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, αλλά μπορεί σε πολλά πράγματα να συμπράττουν μεταξύ τους» ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος