Για το ζήτημα που απασχολεί και προβληματίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική και αφορά την επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στην ανατολική Λιβύη, μίλησε ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Άγγελος Συρίγος , καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο και Βουλευτής ΝΔ.
Όπως ανέφερε αρχικά, ο κ. Συρίγος «Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης έχει επιβιώσει τα τελευταία χρόνια χάρη στη βοήθεια που δέχτηκε από την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος την προηγούμενη Τετάρτη έβγαλε μία εξαιρετικά περίεργη ανακοίνωση: Κάλεσε την Αμερική να παρέμβει προς την κυβέρνηση Χαφτάρ για να μην κυρώσει, όπως είπε, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το Κοινοβούλιο που είναι εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη. Γιατί ήταν περίεργη δήλωση; Διότι, η Αίγυπτος έχει στηρίξει τον Χαφτάρ όλα αυτά τα χρόνια. Και είναι περίεργο η Αίγυπτος να καλεί δημοσίως μία τρίτη χώρα να παρέμβει προς τον Χαφτάρ. Άρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει μάλλον να έχουν διαρραγεί ή τουλάχιστον να μην είναι σε πολύ καλό επίπεδο οι σχέσεις του Χαφτάρ με την Αίγυπτο. Τώρα, η επίσκεψη Γεραπετρίτη είχε δύο σκοπούς: Ο πρώτος ήταν και πλέον βασικός, να δούμε τι θα γίνει με τις μεταναστευτικές ροές, από 1.700 άτομα που ήταν το 2024 που ήρθαν από τη Λιβύη προς την Ελλάδα, φέτος μας έχουν έρθει σχεδόν 8.000 άτομα στην Κρήτη. Και είμαστε ακόμη στον Ιούλιο μήνα. Αυτοί φεύγουν από την ανατολική ακτή. Οπότε, το πρώτο ζητούμενο ήταν πώς μπορεί η ανατολική Λιβύη και η κυβέρνηση Χαφτάρ να περιορίσει αυτές τις ροές. Κάτι που είναι εξαιρετικά βασικό για την καθημερινότητα των σχέσεων μας με τη Λιβύη».
Και πρόσθεσε «Πάμε τώρα στο δεύτερο σημείο που είναι η κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Το μνημόνιο είναι κατ’ αρχάς ανυπόστατο βάσει του διεθνούς δικαίου. Δηλαδή, δεν μπορείς να υπογράψεις μία συμφωνία με ένα κράτος με το οποίο δεν έχεις αντικριστές ακτές. Είναι γεωγραφικό το ζήτημα (…). Έτσι και η Τουρκία υπέγραψε μία συμφωνία με τη Λιβύη, ενώ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τυγχάνει να μεσολαβεί η Ελλάδα. Επομένως, από πλευράς αντικειμενικών συνθηκών δεν υπάρχει η δυνατότητα να υπογραφεί ένα τέτοιο σύμφωνο. Επιπλέον, έχει και δύο εσωτερικά μειονεκτήματα: Υπεγράφη από μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού που δεν είχε δικαίωμα να δεσμεύσει τη χώρα με τέτοιου είδους συμφωνίες και δεν έχει κυρωθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο. Αυτό το δεύτερο σημείο φαίνεται ότι οι Τούρκοι πιέζουν αυτή τη στιγμή για να καλυφθεί. Και πιέζουν τον Χαφτάρ, με τον οποίον έχουν αποκαταστήσει επαφές εδώ και τέσσερις πέντε μήνες για να κυρώσει το Κοινοβούλιο που ο ίδιος ελέγχει κατ’ ουσίαν, αυτό το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης, ζήτησε από τον Χαφτάρ να μην κυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο και άφησε επίσης να εννοηθεί ότι είναι προς το συμφέρον το ευρύτερο της ανατολικής Λιβύης οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Θυμίζω ότι η Λιβύη είναι πιο κοντά στην Κρήτη από ότι είναι η Κρήτη στη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για πολύ κοντινές αποστάσεις (…). Είμαστε στο μεταίχμιο αυτών των δύο κόσμων. Δεν πας τώρα στην ανατολική Λιβύη με το σεις και με το σας, Γεια σας, δώσατε τον λόγο σας πριν από μερικούς μήνες. Τον δώσαμε, αλλά ο άλλος έδωσε περισσότερα είναι η απάντηση».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος