Α. Στεφανής στο Πρώτο: Έχει ήδη ηττηθεί ο Πούτιν- Όσο μειώνονται οι δυνατότητές του σε συμβατικά όπλα, τόσο οι επιτελείς του σκέφτονται τα πυρηνικά (audio)

«Ο Πούτιν έχει ηττηθεί από την αρχή του πολέμου και δεν το βάζω μέσα σε εισαγωγικά, το βάζω κυρίαρχα. Έχει απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό πάρα πολλές, έχει απώλειες σε υποδομές και οπλικά συστήματα, έχει απώλειες στο κύρος του, το βασικό» επισήμανε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, Στρατηγός ε.α και τέως Υφυπουργός Άμυνας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Ο Πούτιν χρησιμοποιούσε το κύρος της χώρας του, ως μία υπερχώρα, ως μια παγκόσμια δύναμη, το οποίο κύρος του έδινε την δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες, να μπορεί να καθοδηγεί άλλα κράτη, να μπορεί να πουλά οπλικά συστήματα τα οποία έλεγε ότι είναι εξαιρετικά και να τα διαφημίζει. Κατάφερε σε μια περιοχή η οποία λέει ότι του ανήκει, ότι στην Ουκρανία γεννήθηκε το ρωσικό κράτος, κατάφερε να κάνει όλους εκείνους τους ανθρώπους να τον μισούν. Έδειξε επίσης και αυτό αποτελεί ήττα του Πούτιν τις μειωμένες στρατιωτικές του δυνατότητες. Κατάφερε να πετύχει την στρατικοποίηση της Ουκρανίας, κατάφερε να δημιουργήσει η Ουκρανία εθνική συνείδηση, να φέρει όλη την Ευρώπη απέναντί του, να καταστρέψει τις σχέσεις του με την Γερμανία και εκεί που έλεγε ότι θέλει να περιορίσει το ΝΑΤΟ, πέτυχε την εξάπλωση του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ προσέθεσε άλλες δύο χώρες. Άρα, σε στρατηγικό-πολιτικό επίπεδο έχει μειώσει κατά πολύ την επιρροή της Ρωσίας  και έχει φτάσει στο σημείο τώρα ο ρωσικός λαός να αμφισβητεί και την κυριαρχία του Πούτιν ως ηγέτη στο εσωτερικό» συμπλήρωσε ο κ. Στεφανής.

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των στόχων που έχουν θέσει οι υπέρμετρες φιλοδοξίες του Ρώσου Προέδρου, σημείωσε ο κ. Στεφανής,  και μεταξύ των περιορισμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων που έχει. Και κάθε μέρα που περνά διαπιστώνονται προβλήματα που αναλύονται και σε επίπεδο εκπαίδευσης και σε πολιτικό επίπεδο, ανέφερε.

«Να ξεκινήσουμε από τους πέντε άξονες με τους οποίους είχε αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία και τελικά αποδυνάμωσε τις στρατιωτικές του δυνάμεις τόσο πολύ, υποδιαιρώντας τις σε επιμέρους άξονες που δεν μπόρεσε να επιφέρει ένα σκληρό στρατηγικό αποτέλεσμα. Για την αδυναμία της στρατιωτικής επιμελητείας, δηλαδή της διοικητικής μέριμνας, της υποστήριξης των δυνάμεών του, σε πυρομαχικά, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και ανθρώπινο δυναμικό.» εξήγησε ο κ. Στεφανής.

Μάλιστα, ανέφερε πως σύμφωνα με όσα μεταδίδονται τελευταία, γίνεται μια προσπάθεια, να στρατολογηθούν ρώσοι πολίτες και ξένοι με έναν μισθό της τάξης των περίπου 2900 δολαρίων τον μήνα.  «Και το αποκαλεί αυτό στρατολόγηση και όχι επιστράτευση γιατί αν το αποκαλέσει επιστράτευση αλλάζει όλο το δεδομένο και της νομικής αντιμετώπισης του πολέμου, για να μπορέσει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις του» σημείωσε.

Ερωτηθείς, πόσο πιθανό είναι ένας «θυμωμένος Πούτιν» να πατήσει το κουμπί των πυρηνικών, ο κ. Στεφανής απάντησε ότι καανείς δεν μπορεί να προβλέψει το προβλέψει αυτό. «Απαγορεύεται να κάνουμε προβλέψεις. Εκείνο που επιβάλλεται να κάνουμε είναι να αναλύουμε τις δυνατότητες που έχει να κάνει κάτι τέτοιο η αντίπαλη πλευρά. Στο ερώτημα λοιπόν αν έχει τις δυνατότητες ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο, τις έχει. Και όσο μειώνονται οι δυνατότητές του σε συμβατικά όπλα, τόσο οι επιτελείς του σκέφτονται ένα πυρηνικό όπλο. Άρα η νίκη των Ουκρανών στο τακτικό πεδίο κάνει τους επιτελείς του Πούτιν να σκέφτονται και να εισηγούνται διαχείριση πυρηνικών απειλών και ίσως πυρηνικών όπλων» είπε τέλος ο κ. Στεφανής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος