Α. Στεφανής: Απασχολημένος με τα νότια της Τουρκίας ο Ερντογάν – Αναμενόμενη αλλά όχι άμεση η αντίδραση στις ενεργειακές έρευνες

«Βεβαίως και περιμένουμε αντίδραση της Τουρκίας στην επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης που κατοχύρωσε με νέα Navtex η Αθήνα» εκτίμησε ο  πρώην υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ωστόσο θεωρεί πως αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, καθώς «ο Ερντογάν επικεντρώνει αυτή την περίοδο την προσπάθειά του στη νότια Τουρκία και στο σχέδιο, το οποίο έχει κατά νου να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων σε όλο το μήκος των νότιων συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία και να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να ενδώσουν σε αυτή την προσπάθεια.» Επιπλέον «τοίχος προστασίας» ορθώνει, σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Άμυνας, η ευρεία κινητοποίηση σε διπλωματικό και σε επιχειρησιακό πεδίο της χώρας μας, με ασκήσεις όπως π.χ η πρόσφατη «Μέδουσα». «Στο κάλεσμα της αμυντικής διπλωματίας της Ελλάδος, όλες οι χώρες συντρέχουν» ανέφερε.

«Μέχρι τώρα είχε αντιδράσεις στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε εναντίον στόχων Κούρδων μαχητών στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ και γι αυτό και είδαμε ότι οι αεροπορικές του επιθέσεις ήταν πολύ χειρουργικές και προσπάθησε να αποφύγει – αν και δεν τα κατάφερε – περιοχές εκεί, όπου υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις.» επισήμανε

«Βεβαίως και περιμένουμε αντίδραση της Τουρκίας όσο προχωράμε στις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης» εκτίμησε. Είναι κάτι το οποίο έχει εκτιμηθεί και κάτι για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις είναι σε διπλωματικό πεδίο. Είδαμε τη στάση των Αμερικανών, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου» σημείωσε.

Αλλά βεβαίως τόνισε«έχουμε και τις επιχειρησιακές δικές μας ενέργειες . Την τελευταία περίοδο παρατηρείται μια μεγάλη δυναμική σε ότι αφορά τις στρατιωτικές ασκήσεις. Η άσκηση Μέδουσα τελείωσε και τώρα  ελληνικά Rafale, F-16 όλων των επιπέδων, τα αναβαθμισμένα, τα μπλοκ 52+, τα  μπλοκ 30, όπως επίσης και Μιράζ συνεκπαιδεύονται με το με το γαλλικό αεροπλανοφόρο και λίγο πριν ήταν πάνω από 18 χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεκπαιδευόμενες με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.»

«Βλέπουμε μία «ευρεία κινητοποίηση στο διπλωματικό και στο επιχειρησιακό πεδίο» αημείωσε και σημείωσε πως «στο κάλεσμα της αμυντικής διπλωματίας της Ελλάδος, όλες οι χώρες συντρέχουν, γιατί κατανοούν ότι έχουμε και δίκιο, αλλά και δεύτερον και πιο σημαντικό ότι έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις  από τις οποίες μπορούν να κερδίσουν από τη συνεκπαίδευση.»

Στεφανής: «Δεν αποκλείεται η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη να ήταν προβοκάτσια»

Επιπλέον ανέδειξε ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, μια άλλη πτυχή της έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη, που πυροδότησε την επιθετική στάση της Τουρκίας έναντι των Κούρδων, εκτιμώντας πως «δεν αποκλείεται να επρόκειτο για προβοκάτσια»

Όπως επιχειρηματολογεί:

« Ένα από τα ακροατήρια τα οποία ο Ερντογάν θέλει να ενεργοποιήσει είναι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας, τη Στρατοχωροφυλακή και τις δυνάμεις της συνοριοφυλακής, αριθμούν γύρω στο ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες. Αυτό το ένα εκατομμύριο μαζί με τις οικογένειές τους είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πολιτικού χώρου που αυτό ψηφίζει. Αυτοί, όλοι οι άνθρωποι επικροτούν την επιθετική πολιτική του προέδρου Ερντογάν.  Άρα λοιπόν, το ανέβασμα των τόνων, η τοξικότητα, είναι κάτι που περνά ευχάριστα σε αυτούς και νιώθουν ότι αναβαθμίζονται»

«Ένα δεύτερο κομμάτι που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι Κούρδοι σε καμία περίπτωση δεν ανέλαβαν την ευθύνη της τρομοκρατικής ενέργειας. Οι Κούρδοι σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια κάνουν δύο πράγματα. Είτε αναλαμβάνουν την ευθύνη, είτε  δεν μιλάνε καθόλου. Εδώ τώρα, προς έκπληξη όλων που δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην Τουρκία, είδαν ότι οι Κούρδοι βγήκαν και είπανε «δεν είμαστε εμείς πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη». Άρα λοιπόν υπάρχει περίπτωση την τρομοκρατική ενέργεια να τη συνδέσουμε με την ανάγκη του Ερντογάν να ενεργοποιήσει το εθνικιστικό κλίμα και το ενεργοποιεί μέσω της επίθεσης στη Συρία.

Ίσως λοιπόν και το βαθύ κράτος της Τουρκίας να είναι πίσω από όλο αυτό.

Στο ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος Ερντογάν να επιδιώξει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτίμησε:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, στο πλαίσιο της διπλωματίας, πολλά πράγματα μπορούμε να δούμε από τον κύριο Ερντογάν και τον έχουμε δει βεβαίως την τελευταία περίοδο να λειτουργεί ως ένα εκκρεμές, μια στην Ανατολή, μια στη Δύση, μια ανεβάζει τους τόνους, μια τους κατεβάζει. Ναι λοιπόν, η εκτίμηση είναι και πρέπει να το περιμένουμε ότι πιθανόν να γίνει και αυτό»

Όσον αφορά στις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει για διάλογο με τη χώρα μας ο Τούρκος Πρόεδρος , όπως  την αποστρατικοποίηση νησιών και το κατά πόσο θα επιμείνει σε αυτή τη λογική, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής εκτίμησε:

«Εκείνο το οποίο πρέπει να αντιληφθούμε, είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Είναι το στρατηγικό επίπεδο και το τακτικό επίπεδο. Στο τακτικό επίπεδο γίνονται πολλά τέτοια. Τη μία μέρα η τοξικότητα ήταν στην κορυφή και την επόμενη μέρα έδωσαν τα χέρια ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον κ. Ακάρ.  Ή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας ή πιουν μαζί καφέ. Αυτό δεν αλλάζει τη γενικότερη στρατηγική που έχει η Τουρκία εναντίον – να μη χρησιμοποιήσω τη λέξη εναντίον της χώρας μας – αλλά σε σχέση με τη χώρα μας.»

Στο τέλος της συνέντευξής του ο πρώην υφυπουργός Άμυνας τόνισε: Εμείς να θυμόμαστε ότι είμαστε καλά, είμαστε δυνατοί, είμαστε ισχυροί και όσο εμείς είμαστε ισχυροί, η Τουρκία δεν τολμά να κάνει κάτι εναντίον μας

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος