Α. Σδούκου στο Πρώτο : Να γίνουμε εξυπνότεροι καταναλωτές ενέργειας με στόχευση τα κτίρια του Δημοσίου (audio)

Με το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της να παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας σε Ελλάδα, Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, στη χώρα μας ανακοινώθηκε από τους συναρμόδιους Υπουργούς πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων στα δημόσια κτίρια.
Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Απολύτως σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, δεν πρέπει τα δημόσια κτίρια να δώσουν απλώς το καλό παράδειγμα. Είναι και επιβεβλημένο οικονομικά για να μειωθεί η δημοσιονομική δαπάνη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 2021 συνολικά 210.000 δημόσια κτίρια δαπάνησαν για την ενέργεια 950 εκ. ευρώ, με προβλέψεις φέτος το κόστος να είναι ακόμη μεγαλύτερο, λόγω αύξησης των τιμών ενέργειας.

 

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη, έχει να κάνει με μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως το να οριστεί ένας υπεύθυνος σε κάθε δημόσιο κτήριο που να παρακολουθεί την κατανάλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης θα ζητηθεί από τους αρμόδιους να κάνουν συντήρηση στα κλιματιστικά, να ρυθμιστεί η ψύξη/θέρμανση και να κλείνουν φώτα και κλιματιστικά με την αποχώρηση των εργαζομένων.
Παράλληλα, Θα συσταθεί πλατφόρμα ενός πληροφορικού συστήματος όπου θα καταγράφονται όλες οι εργασίες και θα υπάρξει πρόβλεψη καταβολής bonus για όσους εξασφαλίσουν εξοικονόμηση με ενισχύσεις που θα αποσαφηνιστούν. Αντίστροφα, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξουν αντικίνητρα αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν ή υπήρξε αμέλεια στην τήρησή τους και ενδεχομένως χρειαστεί ενδεχομένως να καλυφθούν από αλλού οι τρόποι εξοικονόμησης πόρων αν δεν γίνει εφικτό από την ενέργεια.
Θα κατατεθεί νομοσχέδιο και δημιουργείται η πλατφόρμα.
Σε δεύτερο επίπεδο, ανακοινώθηκε προϋπολογισμός 600 εκ. ευρώ και για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.
Με άλλα λόγια, η ενεργειακή κρίση μας οδηγεί να γίνουμε εξυπνότεροι καταναλωτές ενέργειας, να βρούμε τρόπο να μην σπαταλάμε αδικαιολόγητα ενέργεια με στόχευση τα κτίρια του Δημοσίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος