Αντ. Ρουπακιώτης στο Πρώτο: Αναγκαίο κακό το μέτρο της αναστολής (audio)

Ανθρώπινα δικαιώματα, Αρχή αυτοπροσδιορισμού, δημόσιο συμφέρον, δημόσια υγεία, υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, αναστολή εργασίας, έλεγχοι και από πολίτες προς επιχειρηματίες όπου απαιτείται πιστοποιητικό.
Σε αυτές τις έννοιες και τον τρόπο εφαρμογής και προστασίας τους ζητήθηκε από τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνη,Εργασίας και Εσωτερικών, τον πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και τον Ποινικολόγο Αντώνη Ρουπακιώτη η επιστημονική και προσωπική του άποψη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/ , την εκπομπή “Το GPS της επικαιρότητας” και τον Θάνο Σιαφάκα.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, έκανε λόγο για έμμεση υποχρεωτικότητα που στηρίζεται σε έναν κανόνα και μια αρχή. Οτι συνυπάρχουμε σε μια κοινωνία και το δικαίωμα το δικό μου σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα το δικό σας. Και η μορφή της αλληλεγγύης δεν είναι μόνο όταν οι πολίτες βάλλονται από μια Αρχή, μια εξουσία, αλλά και όταν μεταξύ μας οι πολίτες η επιλογή του ενός βλάπτει το δικαίωμα του άλλου. Επίσης είναι θεμελιωμένο, δικαιικό το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Δηλαδή ο καθένας κάνει για τον εαυτό του αυτό που επιλέγει.

Υπάρχουν ωστόσο και οι αποφάσεις Δικαστηρίων σε Ευρώπη και Ελλάδα αναφορικά με καταστάσεις όπως αυτές της πανδημίας και τόσο αυτές του Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας, λένε ότι όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, όπως τη δημόσια υγεία, κάμπτεται η δυνατότητα του πολίτη να εμμένει στο ότι δεν κάνει εμβόλιο. Δεν κάνεις; Μένεις σπίτι σου. Εάν όμως συνυπάρχεις με άλλους, δεν δικαιούσαι να βλάψεις την υγεία του άλλου.
Κρίνοντας το μέτρο αναστολής της εργασίας, ανέφερε ότι όποιος έρχεται σε άμεση επαφή, επικοινωνία με το σύνολο και διακινδυνεύει να διασπείρει τη νόσο, πρέπει να εφαρμοστεί η αναστολή εργασίας με βάση την αρχή της αναλογικότητας.

Έχουν δικαίωμα οι πολίτες να ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού για παράδειγμα σε μια επιχείρηση εστίασης από τον σερβιτόρο ή τον ιδιοκτήτη;
Θα έλεγα χωρίς δεύτερη κουβέντα ναι, απαντά. Να έχει και ο πολίτης το δικαίωμα να ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού και απο τον σερβιτόρο και από τον καταστηματάρχη σε μια επιχείρηση εστίασης.
Αν όλοι πιστεύουμε ότι πρέπει να προφυλάξουμε τη δημόσια υγεία όλα είναι απαλλαγμένα από έριδες, εντάσεις. Αν όμως πάμε με κακή πρόθεση, τότε δεν θα φτάσουμε ποτέ στην ίδια αρχή ότι εμβολιαζόμαστε για να σωθούμε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος