Α. Πελώνη στο Πρώτο: Δικαίωση της Αθήνας έναντι της Τουρκίας η «στρατηγική πυξίδα» της ΕΕ  (audio)

Ως δικαίωση της στρατηγικής της κυβέρνησης για «τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας και τη σύνδεση του τι συμβαίνει στην περιοχή με τις ευρωτουρκικές σχέσεις», χαρακτήρισε τη «στρατηγική πυξίδα» της ΕΕ που θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια απόφαση για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της ακρίβειας στην ενέργεια.

Πιο αναλυτικά, τόνισε για τη «στρατηγική πυξίδα» – για την οποία το κείμενο «κλείδωσε» σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και αναμένεται η τελική έγκριση από τους ευρωπαίους ηγέτες – ότι αποτελεί το νέο στρατηγικό δόγμα της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, καθώς περιλαμβάνει «αυτό που λέμε εμείς από την αρχή ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι απλώς μια οικονομική δύναμη με πήλινα πόδια στο γεωπολιτικό επίπεδο», αλλά «πρέπει να διαμορφώσει και ένα στρατηγικό δόγμα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, να έχει λοιπόν στρατηγική αυτονομία, η οποία θα λειτουργήσει και συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ».

«Πολύ ενδιαφέρον κείμενο και πολύ ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά, καθώς περιλαμβάνει βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, το απαραβίαστο των συνόρων. Υπάρχουν αναφορές στην κλιμάκωση που είχαμε το 2020-2021 στην ανατολική Μεσόγειο, στην ανάγκη αποχής από προκλητικές και μονομερείς ενέργειες. Αυτό αφορά στην Τουρκία. Στο κείμενο αναφέρεται ρητά το  “ναι” στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση των αρχών της καλής γειτονίας και της συνεπούς αποκλιμάκωσης», επισήμανε.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για τη θέση που είχε η Αθήνα από την πρώτη στιγμή «όταν άρχισε η προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλοι με τη γειτονική χώρα, μετά την ένταση που είχαμε το καλοκαίρι του 2020», δηλαδή «ναι στη θετική ατζέντα, ναι και στην ευρωπαϊκή θετική ατζέντα, υπό συγκεκριμένους κανόνες προφανώς».

Αναφορικά με το κείμενο, το οποίο καλεί την Τουρκία να απόσχει από προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες και παράνομες γεωτρήσεις, η κυρία Πελώνη επανέλαβε ότι «είναι αυτό που λέγαμε εξαρχής». «Εμείς θέλουμε τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει την οδό της συνεργασίας, της συνεπούς αποκλιμάκωσης, των κανόνων. Όλα αυτά τίθενται σε ένα πλαίσιο ασφάλειας της ΕΕ», διευκρίνισε.

Υπενθύμισε, δε, ότι το καλοκαίρι του 2020 «όταν είχαμε την κρίση με το Ορούτς Ρέις, ο πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα, ως θέμα περιφερειακής σταθερότητας και διακύβευσης ζωτικών στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ. Αυτό είναι πλέον ένα κεκτημένο που περνάει και από αυτό το κείμενο, είναι ευρύτερο πλέον το ζήτημα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία», εξήγησε.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα λάβει μέρος το πρωί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ, «προκειμένου να δοθεί το μήνυμα της ενότητας της Δύσης», όπως είπε η κυρίο Πελώνη.

Ερωτηθείσα εάν η «στρατηγική πυξίδα» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός με τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αντέτεινε ότι «δεν  πρέπει να εκλαμβάνουμε ό,τι γίνεται σε σχέση ή σε αντίθεση με την Τουρκία».

«Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό κείμενο, είναι το στρατηγικό δόγμα της ΕΕ, καταγράφονται όλα όπως πρέπει να καταγραφούν και είναι τα μηνύματα που είχαμε στείλει εδώ και πολύ καιρό. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ αντίθετοι στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, υπάρχουν όμως προϋποθέσεις σεβασμού δικαιωμάτων των κρατών-μελών. Είμαστε συνεπείς σε αυτό από την πρώτη στιγμή και έχουμε μιλήσει για συνέπεια στην αποκλιμάκωση των προκλήσεων κάτι που θα βελτιώσει το κλίμα. Και αυτό ακριβώς ήταν το κλίμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, να πέσουν οι τόνοι», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για ολόκληρη την Ευρώπη με τον πόλεμο και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να προστεθούν εστίες έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικό τοπίο. Εφόσον πέσουν οι τόνοι και έχουμε ένα θετικό κλίμα, θα γίνει το φθινόπωρο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών, θα μπορέσουμε στο ενδιάμεσο να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα, με μικρότερα σημεία που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στο κλίμα μεταξύ των δυο λαών».

«Περιμένουμε αποφάσεις για την πρόταση Μητσοτάκη»

Αναφορικά με το τι θα ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρώπη, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει το ζήτημα της Ουκρανίας» και επομένως «θα γίνει ξανά η συζήτηση για την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια», ενώ «πριν δυο εβδομάδες έγινε η δήλωση στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας, με προϋποθέσεις».

«Πέρα από τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο, υπάρχουν και οι συνέπειες που υφίστανται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ευρωπαίοι πολίτες με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς, το έχει ήδη σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός τονίζοντας την ανάγκη να παρουσιάσει η Κομισιόν μια δέσμη μέτρων ώστε να προστατευθούν οι πολίτες. Έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο. Λαμβάνουμε μέτρα σε εθνικό επίπεδο, αλλά χρειάζονται μέτρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την πρωτοφανή κρίση. Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πέρα από την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, χρειάζονται και πιο βραχυπρόθεσμα μέτρα για τους πολίτες», δήλωσε η ίδια.

«Κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τη δική της αγορά τις δικές της ευαισθησίες. Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιμένουμε τις προτάσεις της Κομισιόν, αγωνιζόμαστε για ό,τι καλύτερο. Αλλά η ΕΕ θέλει τον χρόνο της ορισμένες φορές», σημείωσε υπενθυμίζοντας πως τον Μάρτιο του 2020 «ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι, ζητούσαν κάποια μορφή κοινής παρέμβασης καθώς ζούσαμε τα πρώτα lockdown. Τότε διάφοροι το είχαν θεωρήσει τραβηγμένο και τρελό, αλλά λίγος μετά είχαμε το Ταμείο Ανάκαμψης». «Χρειάζονται μέτρα, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάτι σε αυτή τη Σύνοδο», συμπλήρωσε.

«Είναι ένα νέο τοπίο στο οποίο έχουμε εισέλθει, πρωτοφανής κατάσταση. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα της ακρίβειας και έχει πάρει μέτρα ήδη από τον Σεπτέμβριο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακουφίσουμε ειδικά αυτούς που έχουν ανάγκη. Τα μέτρα που έχουμε πάρει ξεπερνούν τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Για  αυτό λέμε ότι χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις. Ακούμε τις ανάγκες της κοινωνίας, μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ζήσει και μια μεγάλη δεκαετή κρίση που τραυμάτισε τη χώρα. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις αντοχές της Οικονομίας», διεμήνυσε.

«Ελπίζουμε να βρεθεί διπλωματική λύση για την Ουκρανία»

Αναφορικά με τη δήλωση Μπάιντεν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο Πούτιν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει βιολογικά όπλα, η κυρία Πελώνη εξέφρασε την ελπίδα « για το καλό όλων να μην επιβεβαιωθούν, να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να μην κλείσουν οι δίαυλοι της επικοινωνίας», αν και όπως παραδέχθηκε «όταν έχει κανείς ξένα στρατεύματα στη χώρα του και μια εισβολή όπως ο κ. Ζελένσκι προφανώς δεν μπορεί να συνομιλεί με ηρεμία».

«Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση σε διπλωματικό επίπεδο και να προσβλέπουμε σε αυτό, δεν πρέπει να λέμε ότι έχουν κλείσει όλες οι πόρτες και τα παράθυρα της διπλωματίας. Το χειρότερο σενάριο για όλους θα είναι να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος για μεγάλο διάστημα. Θα είναι ένας πόλεμος φθοράς με τις όποιες συνέπειες πρώτα από όλα για τους ίδιους τους Ουκρανούς που υφίστανται πρώτοι την τραγωδία, αλλά και τις συνέπειες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος