Α. Πατέλης στο Πρώτο: 600 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη των εταιρειών- Θα πάνε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (audio)

Σε ό,τι αφορά την οικονομία πολλοί ξένοι αναλυτές προεξοφλούν ότι έρχεται η τέλεια καταιγίδα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ερωτηθείς αν πράγματι αναμένεται κάτι τέτοιο, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σημείωσε τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει ζήσει πολλές καταιγίδες τα τελευταία έτη και είναι μια χώρα που έχει δείξει τις αντοχές της.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα το περιέγραφα ως την τέλεια καταιγίδα. Έχουμε μια από τις πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων εδώ και δεκαετίες στην Αμερική κυρίως, όπου η FED αύξησε τα επιτόκια και απ’ ό,τι φαίνεται και η ΕΚΤ θα τα αυξήσει. Έχουμε παράλληλα ένα μεγάλο παγκόσμιο πληθωριστικό κύμα. Υπάρχει σχεδόν 20% πληθωρισμός στην Εσθονία. Αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην πολύ σημαντική στήριξη που έδωσαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες κατά την διάρκεια της πανδημίας και έχουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα, τον πόλεμο, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο εγώ παραμένω αισιόδοξος, η χώρα μας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά τα κύματα» επισήμανε ο κ. Πατέλης.

Έχουμε ένα δημόσιο χρέος το οποίο μπορεί να είναι υψηλό, προσέθεσε «αλλά έχει κλειδώσει σε χαμηλά επιτόκια και έχουμε έναν ιδιωτικό τομέα, όπου ο πιο πολύς κόσμος μια γενιά που δεν έχει πάρει κανένα δάνειο, ούτε στεγαστικό ούτε άλλο».

«Όπως κατά την διάρκεια της πανδημίας είχαμε ένα παγκόσμιο συμμετρικό σοκ το οποίο προφανώς δεν ήταν κάτι που ήθελε κανείς αλλά εν τέλει η χώρα μας βγήκε από αυτό το σοκ σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τις άλλες χώρες, γιατί ανέκαμψε η παγκόσμια εμπιστοσύνη στην χώρα μας και τώρα που έχουμε αυτές τις δυσκολίες, τα αυξημένα επιτόκια και τον πληθωρισμό πρέπει ως κυβέρνηση να τις διαχειριστούμε με σύνεση και αν το καταφέρουμε αυτό, θα κερδίσουμε και ακόμα παραπάνω εμπιστοσύνη» ανέφερε ο κ. Πατέλης, φέρνοντας ως παράδειγμα την προ λίγων εβδομάδων αναβάθμιση της χώρας μας από την S&P, η οποία έγινε παρά τα προβλήματα ενώ παραμένει ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για το 2023.

«Στο ενδιάμεσο, έχουμε να διαχειριστούμε και την δυσκολία που δημιουργεί ο πληθωρισμός στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών  και να σταθούμε δίπλα στους πιο ευάλωτους» τόνισε. Λίγο πριν ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός, εκτίμησε ότι θα κυμανθεί κοντά στο 10%, σημειώνοντας ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός βγήκε στο 9,4%. Το πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς του ρεύματος θα μειώσει κατά τι τον πληθωρισμό όταν εφαρμοστεί ολόκληρο τον Ιούλιο, τόνισε ο κ. Πατέλης, χωρίς να είναι δυνατόν ακόμη να προσδιορίσει το πόσο. «Είναι μια πολύ πολύπλοκη άσκηση όλο αυτό το πακέτο και είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή του, καθώς κρύβει κινδύνους. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα δημιουργηθούν στην ώρα τους οι πλατφόρμες, ότι θα λειτουργήσουν, ότι θα είναι εύκολες στην χρήση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, η ΡΑΕ έχει μια πολύ δύσκολη δουλειά μπροστά της. «Υπολόγισε τα λεγόμενα συγκυριακά κέρδη για την περίοδο του δ’ τριμήνου του 2021 και του α’ του 2022, για τα διαστήματα αυτά για τα οποία υπάρχουν στοιχεία και εν τέλει ο υπολογισμός της ΡΑΕ είναι ότι αφού αφαιρέσουμε από τα έσοδα αυτά τις εκπτώσεις που έκανε η ΔΕΗ και μείον τα σταθερά τιμολόγια, δεν μας έχει πει το τελικό ποσό η ΡΑΕ, αλλά μια λογική εκτίμηση είναι 600 εκατ. ετησίως. Αυτά θα φορολογηθούν με ένα ποσοστό 90%, το οποίο δεν έχει γίνει σε καμία άλλη χώρα στην ΕΕ και θα πάνε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Το θέμα θα λυθεί μια καλή από τον Ιούλιο γιατί με την ρύθμιση της χονδρικής τιμής ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν καθόλου υπερέσοδα, υπογράμμισε ο κ. Πατέλης.

Σήμερα, ανέφερε τέλος, βρίσκονται στην Αθήνα, μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από την Γαλλία, από τον Γαλλικό αντίστοιχο ΣΕΒ. «Είναι περίπου 20-25 σημαντικοί επιχειρηματίες, αύριο θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό.  Βλέπουν τις ευκαιρίες στην χώρα μας. Το καλό είναι ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει την αρνητική εικόνα του παρελθόντος και προσελκύει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ακόμα και στις περιόδους που ζούμε, που είναι αρκετά δύσκολες. Γενικώς για την ανάπτυξη η κυβέρνηση αναθεώρησε την επίσημή της πρόβλεψη στο 3,1% για το 2022 ωστόσο εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια συντηρητική πρόβλεψη» τόνισε ο κ. Πατέλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος