Α. Μητσοτάκη στο Πρώτο: Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Άνθρωπο, η κρίση είναι μία και έχει πολλές μορφές – Είναι η κρίση του πολιτισμού, η κρίση των αξιών μας (audio)

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης-τόσο για την προσωπική της διαδρομή, τις τρέχουσες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, όσο και για το Παγκόσμιο Φόρουμ για τον άνθρωπο-παραχώρησε στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, η Πρόεδρος και συν ιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

«Για εμάς, στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Άνθρωπο, η κρίση είναι μία και έχει πολλές μορφές – Είναι η κρίση του πολιτισμού, η κρίση των αξιών μας»

Όπως και δήλωσε αρχικά μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ και στον Χρήστο Μιχαηλίδη, «Πολλές φορές στρέφουμε το βλέμμα μας μακριά από εκείνα τα πράγματα που πραγματικά αξίζουν. Και αυτό συμβαίνει πρώτα απ’ όλα διότι πολλές φορές αισθανόμαστε ανήμποροι να κάνουμε κάτι και νομίζω ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Πρέπει να ξεκινήσουμε από ένα διαφορετικό αφήγημα, το οποίο επιτρέπει στον καθένα να καταλάβει ότι στο δικό του πολλές φορές μικρό επίπεδο μπορεί να συμβάλλει και μάλιστα με πολλούς τρόπους. Διότι, οι κρίσεις είναι πολλές και πολλαπλές. Ίσως έχετε ακούσει, τώρα στο εξωτερικό χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ την ελληνική λέξη για να πουν ‘Polycrisis, δηλαδή πολλές κρίσεις. Και για εμάς στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Άνθρωπο οι κρίσεις δεν είναι πολλές. Είναι μία, η οποία έχει πολλές μορφές. Είναι η κρίση του πολιτισμού μας. Είναι η κρίση των αξιών μας. Αυτό λοιπόν, επιτρέπει στον καθένα με το δικό του τρόπο, είτε είναι δάσκαλος, είτε είναι αγρότης, είτε είναι ένας απλός άνθρωπος, ο οποιοσδήποτε δηλαδή να συμβάλει. Και είναι ενδιαφέρον ότι αν είχαμε το χρόνο, θα σας έλεγα πόσες καταπληκτικές ιστορίες έχουμε μαζέψει από ανθρώπους που αλλάζουν τον κόσμο αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αλλάζουν τη γειτονιά τους, αλλάζουν την κοινότητά τους, αλλάζουν τις ζωές τους (…). Διότι, μη γελιόμαστε, ο κόσμος για να γίνει καλύτερος πρέπει καθένας από εμάς να συμβάλει και μόνο όταν εμείς γινόμαστε λίγο καλύτεροι άνθρωποι και όχι μόνο καλύτεροι με την ηθική έννοια του καλού, αλλά με την έννοια της πράξης, την έννοια της δράσης, ότι παίρνουμε πάνω μας, να κάνουμε κάτι».

«Η πολιτική έχει βία, έχει πολύ σκληρές στιγμές και θα έλεγα ότι πολλές φορές βγάζει και την κακιά πλευρά των ανθρώπων – Ήθελα με κάθε τρόπο να την αποφύγω»

Έπειτα, η κα Μητσοτάκη είπε τα εξής για τον εαυτό της «Εγώ θα σας πω ότι προέρχομαι από μια βεβαίως πολιτική οικογένεια. Όλοι το ξέρουν. Προέρχομαι όμως, και από μια πολύ ιδιαίτερη δική μου διαδρομή, η οποία ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο την πολιτική όπως τη γνωρίζουμε, δηλαδή την κομματική πολιτική, από πολύ νωρίς. Και αυτό διότι τα παιδικά μου χρόνια τελείωσαν με τη χούντα. Η πολιτική έχει βία, έχει πολύ σκληρές στιγμές και θα έλεγα ότι πολλές φορές βγάζει και την κακιά πλευρά των ανθρώπων. Το έζησα, φοβήθηκα για τον πατέρα μου, για την ασφάλειά του. Φοβήθηκα σαν παιδί, έζησα το ‘65 πολύ μικρή. Μετά κιόλας δολοφονήθηκε και ο Παύλος, ο Μπακογιάννης  τον οποίο τον αγαπούσα αφάνταστα. Και το μόνο σίγουρο για μένα ήταν ότι ήθελα να φύγω μακριά από όλα αυτά. Έτσι έφυγα στο Παρίσι, παντρεύτηκα τον άντρα μου, τον Πασκάλ, ένα Γάλλο δικηγόρο και έμεινα όσο πιο μακριά μπορούσα από την Ελλάδα και θα έλεγα και από την πολιτική, έτσι όπως τη ζούσαν όλη η οικογένειά μου».

Ο πατέρας μου, κάποτε μου είπε κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ «Παιδί μου, αυτό που θέλεις να κάνεις είναι πολιτική με κεφαλαίο Π».

Και συμπλήρωσε «Όσον αφορά εμένα, μόνο πλέον όταν είχα ωριμάσει πολύ το ‘98 αισθάνθηκα αρκετά σίγουρη για μένα για να επιστρέψω στην Ελλάδα να ξεκινήσω την προσπάθεια της ActionAid, χρησιμοποιώντας βεβαίως το όνομά μου, το Αλεξάνδρα Μητσοτάκη. Να τονίσω εδώ ότι ποτέ δεν πήρα το όνομα του συζύγου μου και ποτέ δεν πήρα γαλλική υπηκοότητα. Αυτό ήταν κάτι που για μένα ήταν ξεκάθαρο. Η ταυτότητά μου ήταν ελληνική και δεν εννοώ το χαρτί. Εννοώ η ταυτότητά μου ήταν ελληνική. Οπότε γύρισα στη χώρα μας με το ελληνικό μου όνομα και τον πρώτο άνθρωπο που ρώτησα βεβαίως ήταν τον πατέρα μου. Του λέω κοίτα, εγώ θέλω να κάνω κάτι για το οποίο θα βγω στην ελληνική κοινωνία, να μιλήσω για ανισότητες και φτώχεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο με το δικό σου όνομα. Οπότε πρέπει να το ξέρεις, γιατί ξέρεις ότι δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική. Και τότε-το έχω πει νομίζω και πιο παλιά-ο πατέρας μου μου είπε κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ «Παιδί μου, αυτό που θέλεις να κάνεις είναι πολιτική με κεφαλαίο Π». Οπότε μην ταυτίζουμε την πολιτική μόνο με την κομματική πολιτική. Μην την ταυτίζουμε μόνο και με σκληρά ιδεολογικά συστήματα. Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να σκεφτόμαστε. Υπάρχει πρώτα απ’ όλα ο κόσμος των ιδεών, υπάρχει ο κόσμος των δράσεων, των πολιτών. Η Βάσω Μυλωνά κάνει πολιτική με τον τρόπο της. Το θέμα είναι πού και πώς θα καταφέρει να συναντήσει την άλλη πολιτική».

Όσο για το πιο ήταν το πιο σημαντικό μάθημα που πήρε μέσα από την πολιτική οικογένεια στην οποία μεγάλωσε, επισήμανε «Προερχόμενη ακριβώς από πολιτική οικογένεια, έμαθα ότι δεν μπορούν πάντα να λύσουν τα προβλήματα. Ότι κάποιες φορές μπορεί να μην θέλουν, άλλες μπορεί να μην ξέρουν, ενώ άλλες και θέλουν και ξέρουν και προσπαθούν. Απλά τα προβλήματα είναι πολύ σύνθετα, χρειάζονται πολύ χρόνο, δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους (…)».

Ερωτηθείσα εν συνεχεία, σχετικά με τη δεύτερη έκδοση του Συμποσίου της Νέας Ελευσίνας που θα πραγματοποιηθεί από 25-27 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό θέμα τα μυστήρια της άνθησης, η Πρόεδρος και συν ιδρύτρια του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, τόνισε «Κοιτάξτε, να πω ότι αυτό που είπα πριν για τις πολλαπλές κρίσεις. Όπως, κρίση βιωσιμότητας, κρίση δημοκρατίας, κρίση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, κρίσεις που θα προέλθουν από την τεχνολογία. Ξεχάσαμε ίσως την πιο σημαντική κρίση που είναι ο εσωτερικός μας μπούσουλας, που είναι η δικιά μας προσωπική αναγκαία μεταμόρφωση σήμερα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο χρειάζεται απαραιτήτως για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ευημερία εσωτερική και όχι μόνο υλική. Ερχόμουν σήμερα το πρωί και θυμήθηκα μια πρόταση του Κορνήλιου Καστοριάδη, του φιλοσόφου, του Έλληνα που ζούσε στο Παρίσι, ο οποίος είχε πει μια φορά «Προτιμώ να κάνω ένα καινούργιο φίλο παρά να αγοράσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο». Αυτό ήταν μια κουβέντα η οποία με είχε πολύ σημαδέψει και η οποία πιστεύω ότι είναι στην καρδιά αυτού που θέλουμε να πούμε. Και επίσης, θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε πολλοί, έχουν πολύ μεγάλη καλή πλευρά μέσα τους. Σχεδόν όλοι έχουμε την καλή μας πλευρά. Το θέμα είναι ότι η κοινωνία αυτή τη στιγμή μιλάει και βγάζει προς τα έξω την αρνητική μας πλευρά. Μόλις μιλήσετε σε ανθρώπους διαφορετικά, πιστέψτε με, ο κόσμος διψάει για έναν άλλο λόγο. Ο κόσμος τον περιμένει, τον θέλει. Σήμερα το πρωί μιλούσα με την ιστορικό μας τη Μαρία την Ευθυμίου και μιλάγαμε για αυτό και ξέρει και η Μαρία και ξέρω και εγώ ότι υπάρχει. Ας μείνουμε στην Ελλάδα, μια καλή Ελλάδα, μια Ελλάδα η οποία θέλει και να βλέπει τον εαυτό της διαφορετικά, διότι πιστεύει στον εαυτό της διαφορετικά (…)».

Ενώ στο τέλος, λίγα μόλις λεπτά πριν το κλείσιμο της εκπομπής ανέφερε «Η αλήθεια είναι ότι εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ξυπνήσουμε μέσα μας και στην ελληνική κοινωνία. Και δεν είναι δύσκολο, πιστέψτε με. Ο κόσμος το περιμένει, το ψάχνει, το θέλει. Αυτή την καλή πλευρά του ανθρώπου ο οποίος ψάχνει σήμερα και δεν βρίσκει. Και τόποι όπως είναι η Ελευσίνα μπορούν να μας βοηθήσουν. Για αυτό, αυτό που λέω τώρα πια είναι ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται μια νέα Ελευσίνα (…). Και ξέρετε, ανησυχώ πολύ σήμερα και για τα νέα παιδιά, διότι πιστεύω ότι μια κρίση για την οποία δεν μιλάμε αρκετά είναι και η κρίση της μοναξιάς. Είναι και η κρίση του καθενός μπροστά στο κομπιούτερ του ή μπροστά στη μικρή του οθόνη (…). Οπότε, ζωντανή ελπίδα, αισιοδοξία, δράση και πολλή αγάπη».

Όλη η συνέντευξη της κας Αλεξάνδρας Μητσοτάκη ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος