Α. Μανιτάκης στο Πρώτο: Προφανώς έχουμε κράτος δικαίου στην Ελλάδα-Γελοιότητες περί αμφισβήτησης των εκλογών-Δεν είμαστε στο 1961 (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Αντώνης Μανιτάκης, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή το άρθρο του κ. Αλιβιζάτου στην Καθημερινή, τα ζητήματα που βάζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρόταση δυσπιστίας στο ζήτημα των υποκλοπών αλλά και για το αν σήμερα που μιλάμε, υφίσταται κράτος δικαίου.

«Προφανώς και έχουμε κράτος δικαίου στην Ελλάδα»

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο «θα διέπραττα επιστημονικό λάθος, ασυγχώρητο, αν απαντούσα με ένα ναι ή όχι σε μια τέτοια ερώτηση, για το αν σήμερα που μιλάμε υφίσταται κράτος δικαίου. Πρώτον, γιατί καταλαβαίνετε πως η ερώτηση αυτή είναι πάρα πολύ γενική και αόριστη και δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι σε μια τηλεφωνική επικοινωνία, ούτε σε ένα άρθρο μιας εφημερίδας. Μου φαίνεται κατ’ αρχήν αυτονόητο ότι προφανώς η Ελλάδα έχει θεσμούς δίκαιο-κρατικούς, οι οποίοι λειτουργούν συνολικά οι θεσμοί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που μπορεί να το αμφισβητήσει. Αλλά και από την άλλη μεριά, επαναλαμβάνω, θα ήταν ανεύθυνο αν έλεγα ότι δεν έχει κρατικούς θεσμούς, δεν έχει δίκαιο-κρατικούς θεσμούς. Επομένως, θεωρώ εντελώς λάθος το ερώτημα αυτό».

«Εκτός τόπου και χρόνου η συζήτηση στη Βουλή-Βαρετή και πολωμένη»

Αναφερόμενος στη συζήτηση που επικρατεί στη Βουλή, για το θέμα που αφορά το κράτος δικαίου αλλά και την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, για το έγκλημα στα Τέμπη, ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, ανέφερε ότι «η συζήτηση έτσι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στο Κοινοβούλιο είναι εκτός τόπου και χρόνου, διότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημά μας, δεν είναι το κράτος δικαίου. Κράτος δικαίου έχουμε, κράτος δεν έχουμε, διοίκηση δεν έχουμε. Από την όλη συζήτηση, που ήταν πραγματικά βαρετή-την οποία όσο άντεξα και μπόρεσα, παρακολούθησα-είναι μια πολωμένη συζήτηση, ιδεολογική, με γενικότητες, χωρίς προηγούμενο, σε ένα πολιτικό κλίμα πολύ οξυμένο, το οποίο όμως δεν βάζει το θέμα που κυρίως έβαλε το πρόβλημα, το δυστύχημα των Τεμπών, της διοίκησης (…). Δυστυχώς, διαιωνίζεται ο διάλογος, ο πολιτικός, ο κενός θα έλεγα που είχαμε πριν από τις εκλογές, αν θυμάστε, που ήταν πολύ οξυμένο το κλίμα. Και συνεχίζεται το επαναλαμβάνω, χωρίς να συζητάμε, τα ουσιώδη ζητήματα. Για εμένα τα Τέμπη ήταν αφορμή να δούμε το θέμα του κράτους στην Ελλάδα».

«Γελοιότητες περί αμφισβήτησης των εκλογών-Δεν είμαστε στο 1961»

«Είναι δυνατόν κανείς να αμφισβητεί αυτή τη στιγμή τη γνησιότητα των εκλογών στην Ελλάδα; Πού είμαστε; Στο 1961;» τόνισε εν συνεχεία της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα. Και όσο για το ζήτημα των διπλών εκλογών (εθνικές και ευρωπαϊκές) που ζήτησε ο κ. Κασσελάκης και μάλιστα με διεθνείς παρατηρητές που θα ελέγχουν την ποιότητα των εκλογών στη χώρα μας, ο κ. Μανιτάκης, απάντησε το εξής «αυτά τα θεωρώ γελοιότητες. Είναι δυνατόν να αμφισβητούμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ότι οι εκλογές είναι γνήσιες; Έγιναν αλλεπάλληλες εκλογές και είναι μια τρανή απόδειξη, αναμφισβήτητη απόδειξη ότι το δημοκρατικό μας πολίτευμα, αυτό τουλάχιστον λειτουργεί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος