A. Μανιτάκης στο Πρώτο: Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας με το «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Κοινοβουλευτικά ανοίκεια η αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή (audio)

«Δεν βλέπω εκ πρώτης όψεως να υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας» δήλωσε για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου να αποκλειστεί το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη» από τις εθνικές εκλογές, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο.

«Δεν στερείται του εκλογικού δικαιώματος ο Κασιδιάρης ούτε απαγορεύεται γενικά και αόριστα η λειτουργίας ή  ίδρυση κάποιου κόμματος. Δεν υπάρχει δηλαδή παραβίαση της σχετικής συνταγματικής διάταξης που ορίζει απαγορεύει την στέρηση εκλογικού δικαιώματος εφόσον δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα   καταδικαστεί. Αυτό το κώλυμα το παρακάμπτει με περίτεχνο συνταγματικό τρόπο η νομοθετική τροποποίηση», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

«Εκείνο που κάνουν είναι να διευρύνουν κάπως μια νομοθετική ρύθμιση που ήδη υπήρχε. Με βάση αυτή τη διάταξη, η οποία δεν επέτρεπε την αναγνώριση του κόμματος και τη συμμετοχή του σε εκλογές εάν στην ηγεσία του ή στην προεδρία του ή στην Γενική Γραμματεία ή μέλος της διοίκησης συμμετείχε κάποιος  που είχε καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα. Με την τροποποίηση επιτρέπεται να αποκλεισθεί από τον Άρειο Πάγο από τις εκλογές η κατάρτιση συνδυασμού εκλογικού στην ηγεσία του οποίου συμμετέχει τυπικά ή πραγματικά  πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα από τα Σύνταγμα και το Ποινικό κώδικα αδικήματα. εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση.

«Η διάταξη αυτή έχει και ένα άλλο ρητό συνταγματικό έρεισμα που θέλει να δείξει για ποιο λόγο μπορεί να παρακαμφθεί συνταγματικά και θεμιτά η διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει την στέρηση εκλογικού δικαιώματος. Η νομοθετική πρόβλεψη επικαλείται την διάταξη του Συντάγματος που ορίζει ότι κόμματα οφείλουν με την οργάνωση και λειτουργίας να να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποσυρθεί από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι συνταγματικό ζήτημα δεν υπάρχει. «Δεν βλέπω να παραβιάζεται κάποια διάταξη του Συντάγματος, ούτε βλέπω ευθέως να παραβιάζεται ο  κανονισμός της Βουλής. Διότι, όπως ξέρετε, είναι δυνατόν τα κόμματα να απόσχουν κατά την ψηφοφορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εκείνο όμως που μπορώ να πω αβίαστα είναι ότι η συμπεριφορά αυτή είναι κοινοβουλευτικά ανοίκεια και συνεπάγεται μια συνταγματική απρέπεια. Αυτά έχουν σχέση με τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν πρόκειται  για ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά για κανόνα άγραφο κοινοβουλευτικής δεοντολογίας που συνάγεται  από το πνεύμα του Συντάγματος, από τις θεμελιώδεις αρχές και κοινοβουλευτικές που καθιερώνει το Σύνταγμα, οι οποίες είναι άγραφες, αλλά αποτελούν, όπως λένε και στην Αγγλία, μια “συνθήκη του πολιτεύματος”. Δηλαδή δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο το οποίο μεταξύ των άλλων βασίζεται στη λειτουργία του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης αντιπολίτευσης και της αντιπαράθεσης τους. Αυτή τη στιγμή η Βουλή νομίμως υπάρχει και λειτουργεί συνταγματικά και κοινοβουλευτικά και δεν τίθεται έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει ούτε η λειτουργία συνιστά συνταγματική εκτροπή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος