Α. Κρητικός στο Πρώτο: Πολύ καλός μάνατζερ ο Σολτς – Κακώς δαιμονοποιείται ο Λίντνερ στην Ελλάδα, δεν είναι της “γραμμής” Σόιμπλε (audio)

Την αισιοδοξία του ότι η νέα τρικομματική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στη Γερμανία, θα τα καταφέρει να σταθεί για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς μεγάλες διαφωνίες, εξέφρασε ο επικεφαλής Ερευνών στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου, Αλέξανδρος Κρητικός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Μεγεθύνσεις» με τον Θανάση Γεωργακόπουλο.

Εκτίμησε ότι το μόνο σημείο τριβής μετά των τριών κυβερνητικών εταίρων μπορεί να είναι ο τρόπος χρηματοδότησης των βασικών κρατικών επενδύσεων για την αποτροπή της  Κλιματικής Αλλαγής, αλλά εκτίμησε ότι οι Φιλελεύθεροι θα βάλουν «νερό στο κρασί» τους και θα επιδείξουν ευελιξία.

Αναφορικά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, είπε ότι δεν είναι ο πολιτικός που θα πει μεγάλα λόγια, αλλά είναι ένας «πολύ καλός μάνατζερ που καταφέρνει να φέρει τους ανθρώπους μαζί, να τραβήξουν τον ίδιο δρόμο, να έχει ο ένας στον άλλον εμπιστοσύνη, κάτι που δεν είχαμε δει στην προηγούμενη κυβέρνηση». «Πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί αυτή την κυβέρνηση να την πάει μπροστά χωρίς ο ίδιος να έχει κάποιο χάρισμα ή να μας δώσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για το που θα πάμε στο μέλλον», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες επαινετικές για την Ελλάδα δηλώσεις που έκανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Κρητικός είπε ότι τον ξάφνιασε η «δαιμονοποίηση» του φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ, στη χώρα μας, καθώς δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Μπορεί να μην είναι το ίδιο με το να είχαμε έναν πράσινο υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν νομίζω ότι θα συνεχίσει την πολιτική Σόιμπλε. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία για το εάν ήταν μεγάλο λάθος ο δρόμος που ακολούθησε ο Σόιμπλε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, εάν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να υλοποιήσει τους τρεις βασικούς στόχους που έχει θέσει – την προστασία του κλίματος που χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις, την ψηφιοποίηση (έναν τομέα στον οποίο η Γερμανία «κοιμόταν» όπως είπε) και την κατάρτιση των εργαζομένων με σχεδόν ανύπαρκτη εκπαίδευση και οι οποίοι ανέρχονται σε ποσοστό 10% με 15%- , τότε «θα αλλάξει αρκετά, μέσα στα επόμενα χρόνια, το πρόσωπο της Γερμανίας».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους στόχους που έθεσε, πλέον, το Βερολίνο για μια «ευρωπαϊκή ομοσπονδία», σημειώνοντας πως εάν χρησιμοποιηθούν σωστά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, εάν γίνουν επενδύσεις και εξυπηρετηθούν τα δάνεια, τότε «πράγματι θα δούμε ότι η Ευρώπη θα γίνει πιο ευρωπαϊκή».

Ο κ.Κρητικός αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία, λέγοντας πως «το καλοκαίρι είδαμε μια αποτυχία», καθώς λόγω της προεκλογικής περιόδου, όλοι οι πολιτικοί φοβόντουσαν να πουν ότι χρειάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός και φτάσαμε πλέον στο σημείο να καταγράφονται 500 νεκροί κάθε μέρα. «Με τον καινούργιο υπουργό Υγείας, πάμε προς τα εκεί, ελπίζω να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει άλλη λύση από τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος