Α. Κρητικός στο Πρώτο: «Νερωμένο» το εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο – Νέα γραμμή διαχωρισμού στην ΕΕ – Δεν φάνηκε το μέτωπο του Νότου (audio)

Για μια νέα γραμμή διαχωρισμού της Ευρώπης, η οποία δεν είναι ενωμένη καθώς έχει διαφορετικές αντιλήψεις στο εσωτερικό της έκανε λόγο ο Ειδικός Σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ και πρώην στέλεχος στην ΕΕ, Αλέκος Κρητικός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, αναφορικά με τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Παλιά είχαμε το διαχωρισμό Βορρά – Νότου. Είχαμε τώρα τελευταία το διαχωρισμό Ανατολής – Δύσης, καθώς όταν προτάθηκε η αναθεώρηση των συνθηκών με κατάργηση της ομοφωνίας, διαφώνησαν 13 χώρες, οι 12 από την Ανατολική Ευρώπη και η Δανία. Τώρα έχουμε την τρίτη γραμμή, δηλαδή είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πλην της Ουγγαρίας, και οι χώρες της Βαλτικής, μαζί με τον αγγλοσαξονικό άξονα, που υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν πρέπει να ηττηθεί πάση θυσία, να φύγει η Ρωσία ηττημένη και ταπεινωμένη από την Ουκρανία. Ωστόσο, οι άλλες χώρες, με πρωτεργάτες τη Γερμανία και τη Γαλλία, εμφανίζονται πιο σώφρονες, λένε να βρεθεί μια λύση καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το κακό», διευκρίνισε. «Εκεί έχουμε μια διχοτομία, η οποία εκφράστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα την έχουμε και μπροστά μας όσο διαρκεί αυτή η αποτρόπαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά επειδή η εισβολή είναι καταδικαστέα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίζεται επ΄ άπειρον. Σκοτώνονται παιδιά εκατέρωθεν», πρόσθεσε.

«Δεν είναι ενωμένη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, έχει διαφορετικές αντιλήψεις. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς τις ΗΠΑ. Ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς ΝΑΤΟ δεν τη βλέπω να στέκεται από μόνη της στο ορατό μέλλον», πρόσθεσε.

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε πολύ συγκρατημένος, σημειώνοντας ότι χωρίς να είναι απογοητευμένος, δεν είναι και ενθουσιασμένος, τονίζοντας ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο επισκίασε όλα τα άλλα. «Λίγο “νερωμένο” εμπάργκο λόγω της αντίδρασης του Όρμπαν, και στο τέλος η ΕΕ αναγκάστηκε να δεχθεί αυτόν τον περίεργο συμβιβασμό που φοβήθηκε να ονομάσει τις χώρες που εξαιρούνται και αντ’ αυτού έβαλε ότι θα εξαιρεθούν οι προμήθειες ρωσικού αερίου που διεξάγονται μέσω αγωγών», ανέφερε.

«Το ρωσικό πετρέλαιο φτάνει με δυο τρόπους, είτε μέσω αγωγών, είτε μέσω πλοίων. Απαγορεύθηκε λοιπόν η εισαγωγή μέσω πλοίων, αλλά χώρες περίκλειστες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία που δεν έχουν επαφή με θάλασσα θα έπρεπε να κλείσουν εντελώς την εισαγωγή πετρελαίου. Έτσι λοιπόν επέμειναν πολύ και στο τέλος απέσπασαν αυτή την εξαίρεση, δηλαδή είπαν ότι απαγορεύονται οι εισαγωγές δια θαλάσσης και επιτρέπονται αυτές μέσω αγωγών. Η εξαίρεση καλύπτει κυρίως την Ουγγαρία και δευτερευόντως Τσεχία και Σλοβακία», οι οποίες θα συνεχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο χωρίς να μπαίνει χρονικό όριο μέχρι πότε.

Ο κ. Κρητικός ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε συζήτηση για το φυσικό αέριο, καθώς «πρόταξαν στα στήθη τους» οι Αυστριακοί και άλλοι, λέγοντας ότι «πρώτα θα περάσετε πάνω από το πτώμα μας». «Και έτσι ούτε καν συζητήθηκε το φυσικό αέριο. Ούτε καν συζητήθηκαν θέματα που έχουν απασχολήσει τις Συνόδους από τον Μάρτιο και μετά, όπως η θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου. Δεν έγινε γιατί εκεί παίζονται χοντρά συμφέροντα, δηλαδή κινδυνεύει ολόκληρη η γερμανική βιομηχανία να σταματήσει να λειτουργεί αν δεν έχει φυσικό αέριο, όπως και οι βιομηχανίες άλλων χωρών. Αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Δεν μπήκε η τιμή λοιπόν, απλώς έγινε μια παραπομπή στο μέλλον», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Κρητικός επισήμανε ότι το «μέτωπο του Νότου δεν φάνηκε να είναι μέτωπο». «Για τη Γαλλία περιμέναμε τον Μακρόν να κάνει δηλώσεις φοβερές και τρομερές, με τον αέρα του επανακλεγέντος προέδρου, αλλά δυστυχώς θα πάει με “άδεια χέρια” στους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών, χωρίς τα “ευρωπαϊκά καλούδια” που θα τους έφερνε. Έχω δυσκολία να το καταλάβω, φαίνεται ότι μπήκαν στη μέση τα συμφέροντα της βιομηχανίας. Σύγκρουση συμφερόντων βιομηχανίας και καταναλωτών. Ούτε ο Ντράγκι φάνηκε, πολύ υποτονικά αντέδρασε. Οι Ισπανοί είχαν πάρει ήδη την εξαίρεσή τους τη δυνατότητα να αποσυνδέσουν μονομερώς την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου», κατέληξε ο Ειδικός Σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος