Α. Καστρινάκη στο Πρώτο: Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια ήδη πάσχουν-Αναγκαίο να δοθούν κίνητρα ώστε να μην υπάρξει φόβος για τα ιδιωτικά (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, μίλησε η Αγγέλα Καστρινάκη, Συγγραφέας και Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η οποία βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ Εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια εκφράζοντας τις απόψεις της, τόσο για τι είναι γυναίκα για αυτή, όσο και για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρας μας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο δημοσιογράφο «η γυναίκα είναι Μήδεια, είναι Κλυταιμνήστρα, είναι Αντιγόνη, είναι Ιφιγένεια, είναι φόνισσα, είναι μάνα, όπως είπατε και εσείς αλλά μπορούμε να πούμε, είναι και η Ανθούλα. Είναι και όλα αυτά τα ωραία ονόματα που δίνει ο Παπαδιαμάντης στις ηρωίδες του. Όμως, η γυναίκα για μένα είναι Πηνελόπη. Για μένα η Πηνελόπη και για τις φεμινίστριες μετά το 1970 το λεγόμενο δεύτερο φεμινιστικό κίνημα, έχει κάθε δικαίωμα να μην περιμένει το σκορδόπιστο άνδρα της, ο οποίος πολέμησε δέκα χρόνια στην Τροία, αλλά μετά τριγύριζε από νησάκι σε νησάκι και είχε διάφορες απολαύσεις (…). Μέσα λοιπόν, από την Πηνελόπη, εγώ τουλάχιστον μελετάω τις σχέσεις που υπάρχουν στο ζευγάρι στη διάρκεια του χρόνου, τους δύο τρεις τελευταίους αιώνες. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό. Να δούμε δηλαδή, μέσα από μία μυθική μορφή πώς αλλάζουν οι σχέσεις στο ζευγάρι».

Ερωτηθείσα εν συνεχεία και για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και για το αν υπάρχει κίνδυνος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, η κα Καστρινάκη υπογράμμισε «τα περιφερειακά πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή πάσχουν ήδη. Εμείς, ας πούμε, επειδή είμαστε σε τουριστική περιοχή, έχουμε πάρα πολύ μικρότερη προσέλευση των φοιτητών. Δεν βρίσκουν σπίτια εδώ οι φοιτητές και να φανταστείτε ούτε και οι διδάσκοντες. Άρα, αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε για να έχουμε λιγότερο φόβο από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι να φτιάξουμε επιτέλους τις εστίες, να δοθούν κίνητρα, για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Τώρα, ανάλογα με τις Σχολές. Η Φιλολογία που είμαι εγώ, δεν κινδυνεύει πάρα πολύ να γίνουν ιδιωτικές σχολές Φιλολογίας. Η Ιατρική που έχουμε στο Ηράκλειο, φυσικά θα γίνουν-αυτό το ξέρουμε-αλλά θα χάσει η Ιατρική του Ηρακλείου; Θεωρώ ότι δεν θα χάσει. Απλώς υπάρχει ζήτηση μεγαλύτερη. Και αυτή τη ζήτηση δεν μπορεί να την καλύψει το κράτος. Και δεν θεωρώ παράλογο να μπορεί να την καλύψει ένα ιδιωτικό ίδρυμα. Αντί να πηγαίνουν τα παιδιά μας στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, γιατί να μην το καλύψουμε εμείς; Το κράτος δεν μπορεί. Δηλαδή είναι πολύ ακριβό αυτό το πράγμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος