Α. Καραμπατζός στο Πρώτο: Αν δεν θέσουμε αυστηρούς όρους, θα δημιουργήσουμε Πανεπιστήμια και φοιτητές διαφορετικών ταχυτήτων και εισοδημάτων (audio)

«Το βήμα το οποίο γίνεται τώρα αφορά τα λεγόμενα ακαδημαϊκά προσόντα με τη δημιουργία ενός νέου νομικού προσώπου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που είναι το περίφημο παράρτημα. Εκεί τώρα αρχίζουν τα πράγματα και μπερδεύονται αρκετά, γιατί αυτό αφορά πλέον το ζήτημα που ανακύπτει, τη νομική φύση αυτού του παραρτήματος αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του. Ακόμη και αν ξεπεράσει κανείς τον συνταγματικό σκόπελο, που για μένα είναι ένας σοβαρός σκόπελος, από εκεί και πέρα τίθενται μια σειρά ζητημάτων. Κατά πόσον, για παράδειγμα, μπορεί πράγματι αυτό το παράρτημα να είναι μη κερδοσκοπικό, όπως είναι η κυβερνητική εξαγγελία, αλλά και η ομόθυμη τάση που εκφράζεται από όσους υποστηρίζουν το άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά επίσης αφορά και τον τρόπο λειτουργίας του, για παράδειγμα την είσοδο των φοιτητών σε αυτά τα παραρτήματα. Εκεί πράγματι τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα, κατά την άποψή μου, που αφορούν και τον ευρύτερο πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας» δήλωσε για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 στον Χρήστο Μιχαηλίδη και στην εκπομπή «Καθρέφτης» ο Αντώνης Καραμπατζός, Καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ερωτηθείς εν συνεχεία, αν τα Πανεπιστήμια που πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα θα υπάγονται σε κάποιον έλεγχο όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών τους και πολλά άλλα ο κ. Καραμπατζός σημείωσε το εξής «ενώ αρχικά η κυβερνητική πρόθεση φαίνεται να ήταν πράγματι προς την καθιέρωση αυστηρών κριτηρίων λειτουργίας, φαίνεται τώρα να υπάρχει μια υπαναχώρηση (…). Νομίζω ότι κι εμείς πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο πανεπιστημιακός χάρτης και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν από την προσθήκη αυτών των ιδρυμάτων στον ευρύτερο ελληνικό πανεπιστημιακό χάρτη. Για παράδειγμα, ακούγεται ότι θα ιδρυθούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής δύο ιδιωτικές ιατρικές σχολές. Έχουμε σκεφτεί τις επιπτώσεις για παράδειγμα στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων ή Πάτρας; Και για να έρθω περισσότερο στα δικά μου, το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τη Νομική Κομοτηνής. Ήδη εξήγγειλε και ορθά το Υπουργείο Παιδείας ότι το τρίτο τρίμηνο του 2024 θα ξεκινήσει μια συζήτηση για τον ευρύτερο πανεπιστημιακό χάρτη και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη χώρα. Διερωτώμαι όμως, αν αυτό θα έπρεπε να γίνει ήδη από τώρα και να μη δούμε τι επιπτώσεις θα υπάρξουν από τα παραρτήματα και τη λειτουργία τους πρώτα (…). Φοβάμαι ότι εδώ, αν δεν θέσουμε αυστηρούς όρους, θα δημιουργήσουμε Πανεπιστήμια και φοιτητές διαφορετικών ταχυτήτων και διαφορετικών εισοδημάτων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος