Α. Γκουρμπάτσης στο Πρώτο: Θα χρειαστούν πάνω από 10 ημέρες για να ελεγχθεί η φωτιά στα Βίλια – Στη θάλασσα θα σβήσει (audio)

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να ελεγχθεί η μεγάλη φωτιά στα Βίλια, εξέφρασε  ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Ανδριανός Γκουρμπάτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη. «Στη θάλασσα βλέπω να σβήνει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να κάνουν πλήρη κατάσβεση, μόνο αναχαιτίζουν και επιβραδύνουν το μέτωπο», το οποίο μπορεί να το σβήσει «μόνο η μπότα του πυροσβέστη».

Σημείωσε ότι εάν είχαν κινητοποιηθεί άμεσα οι αναγκαίες επίγειες δυνάμεις και τα πτητικά μέσα «θα την προλαβαίναμε τη φωτιά από την αρχή», λέγοντας πως όπως φαίνεται και σε σχετικό βίντεο, «ξεκίνησε σε μια έκταση λιγότερη από 4 τετραγωνικά, ακριβώς στο δρόμο».

«Εκεί χάνουμε πάντα το παιχνίδι. Δεν υπάρχει άμεση κινητοποίηση. Το ίδιο συνέβη σε Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Γεράνεια», επισήμανε, προσθέτοντας πως «όλα είναι θέμα σχεδιασμού σε επίπεδο πρόληψης, να προλάβεις την πυρκαγιά από την έναρξη». Στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση από έμφορτα αεροσκάφη, όπως προβλέπεται για τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού».

Χαρακτήρισε «ουτοπία» τις αντιπυρικές ζώνες. «Έχει υπερεκτιμηθεί η χρησιμότητά τους. Η φωτιά αν είναι μεγάλη τις περνάει με τις καύτρες που πετάγονται στα 800 μέτρα όταν φυσάει άνεμος 6 και 7 μποφόρ, και νομίζουν οι άνθρωποι ότι ενεργούν εμπρηστές». Πρόσθεσε, δε, ότι μάταιες οι υπερπροσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποι στο μέτωπο, κόβοντας για παράδειγμα δέντρα την τελευταία στιγμή, αναφέροντας πως «αν έχει  ένταση η πυρκαγιά, θα περάσει».

Ο κ. Γκουρμπάτσης επέρριψε ευθύνες στους αρμόδιους, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόλαβαν να εφαρμόσουν το νόμο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Έμεινε στα χαρτιά και εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος που ίσχυε την περίοδο που είχαμε το Μάτι».

Μίλησε για «κυκεώνα» και «αλαλούμ», τονίζοντας ότι τον Μάιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «ακύρωσε τον εαυτό της, κηρύσσοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 18 περιοχές της Αττικής, την αρχαία Ολυμπία, το Σέιχ Σου και άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μαζέψουν την καύσιμη ύλη». «Δεν γίνονται αυτά μέσα στην αντιπυρική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που ισχύει από το 1998 αποδείχθηκε ατελέσφορο, αναποτελεσματικό και δαπανηρό. Η Πολιτεία πρέπει να ρίξει το βάρος στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Από εκεί ξεκινούν τα λάθη και οι καταστροφές», κατέληξε ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ