Α. Γεωργιάδης στο Πρώτο: Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε άδεια ράφια, υπάρχει επάρκεια- Έρχονται συναντήσεις με τις βιομηχανίες (audio)

«Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας μας είναι να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας μια διέξοδο, σε όσους έχουν μεγάλο πρόβλημα πλέον από τον μεγάλο πληθωρισμό να μην στερηθούν τίποτα από αυτά που τους είναι απολύτως απαραίτητα» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με το ειδικό «καλάθι με τα 50 βασικά προϊόντα», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιάσουν τα σουπερμάρκετ σε εμάς το καλάθι των προϊόντων τους. Εμείς θα ορίσουμε -ήδη σήμερα δουλεύει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή με το ΙΕΛΚΑ- τις 50 κατηγορίες (γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας, ζυμαρικά, απορρυπαντικά, λάδια, αλεύρια κ.ά.) και μετά η κάθε αλυσίδα θα μας παρουσιάσει τα προϊόντα που θα συνθέσουν το δικό της καλάθι. Αυτό το καλάθι θα ανεβεί στο e-καταναλωτής ανά εταιρεία και λεπτομερειακά και συνολικά και σε αυτό το καλάθι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές» συμπλήρωσε ο Υπουργός, ακόμα και σε μηδενικό επίπεδο, απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Η κάθε αλυσίδα θα μπορεί να διαφημίσει το δικό της καλάθι, προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης. «Εμείς δεν μπήκαμε σε κουβέντα τιμών, αυτό απαγορεύεται, ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος, εμείς μιλάμε επί της αρχής» διευκρίνισε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει επάρκεια, ο κ. Γεωργιάδης κατηγορηματικά υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που δεν έχει κανένα θέμα επάρκειας στα προϊόντα της.

Ωστόσο, παραδέχθηκε το ζήτημα των μεγάλων αυξήσεων στην τιμή του γάλακτος και εξήγησε τι συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά. «Το γάλα έχει ανέβει πάρα πολύ, περισσότερο από άλλα προϊόντα. Υπάρχει έλλειψη στο γάλα γιατί έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο, άρα έχουμε και μικρότερη παραγωγή, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε. Παρά ταύτα, στο γάλα που υπάρχει έλλειψη πανευρωπαϊκή έχουν ήδη προμηθευτεί και έχουν κάνει συμφωνίες οι αλυσίδες μας και δεν θα έχουμε έλλειψη», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εκτίμησε ο ίδιος. «Θυμάστε στην πανδημία που σε κάποιες χώρες υπήρχαν άδεια ράφια; Θα το δείτε και αυτόν τον χειμώνα. Στην Ελλάδα όχι» τόνισε ο Υπουργός.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη, προσέθεσε, είναι ότι λόγω της ανόδου του κόστους της ενέργειας, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα προτιμούν να σφάξουν το ζώο και να το πουλήσουν ως κρέας, παρά να συνεχίσουν την παραγωγή γάλακτος  και γαλακτοκομικών προϊόντων. Και παρότι στην χώρα μας, έχουν ληφθεί ανακουφιστικά μέτρα προς κτηνοτρόφους και αγρότες για λιπάσματα, ζωοτροφές, ειδικά χρήματα για την ενέργεια, ακόμα και με αυτά τα μέτρα, οι αυξήσεις είναι μεγάλες.

Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ στο γάλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών αλλά σε κάθε περίπτωση «τα γενικά και οριζόντια μέτρα δεν έχουν μεγάλη πιθανότητα εφαρμογής αυτή την στιγμή» σύμφωνα με τον ίδιο και αυτό έχει να κάνει με την θύελλα στις αγορές, αυτή την ώρα.

«Όταν τα επιτόκια δανεισμού έχουν φτάσει εδώ που είναι σήμερα των ομολόγων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όταν χθες βράδυ βγαίνει και ο Fitch και βγάζει το Ηνωμένο Βασίλειο με αρνητικό outlook; Μπορεί να προκληθεί χρέους ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις. Τα οριζόντια μέτρα και ιδιαίτερα η μείωση του ΦΠΑ από τις αγορές θα εκληφθεί πολύ αρνητικά» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς για το θέμα του ωραρίου στα καταστήματα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε «το θέμα το έκλεισα αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γράφουν σήμερα οι εφημερίδες ότι έχω κάνει κολοτούμπα ή κάζο ή οτιδήποτε άλλο. Είπα εγώ ποτέ θέλω να αλλάξω το ωράριο και έχω κάνει κωλοτούμπα;».

«Το ωράριο είναι εθνική αρμοδιότητα, άρα το εφαρμόζει με νόμο η κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει νόμο για το ωράριο τον οποίο δεν σκοπεύει να αλλάξει, άρα ο νόμος ισχύει ως έχει. Ο νόμος λέει ωράριο μέχρι τις 9. Μπορεί ένα κατάστημα να κλείσει στις 8 με τον ισχύοντα νόμο; Ναι. Μπορεί στις 7; Μπορεί στις 6; Ναι. Το αν θέλεις να ανοίξεις ή να μην ανοίξεις το κατάστημά σου ή πόσο θα το ανοίξεις είναι δικός σου λογαριασμός. Δεν μπορείς να το κρατήσεις μέχρι τις 10, μπορείς μέχρι τις 9. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης λέει ότι θα κλείνει στις 7. Αυτό δεν αφορά το εθνικό ωράριο. Αυτό λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στα μέλη του. Αν κάποιο μέλος κλείσει στις 9 δεν έχει κάποια ποινή» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα επισήμανε ότι μια μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα σήμαινε μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων καθώς θα έχαναν υπερωριακή απασχόληση, επίσης μείωση θέσεων εργασίας και μείωση τζίρου στα καταστήματα. «Αν πας να μειώσεις το ωράριο οριζόντια, η επόμενη συζήτηση είναι τι μέτρα στήριξης θα δώσεις στα καταστήματα στους εργαζόμενους» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι για την επόμενη εβδομάδα οργανώνεται συνάντηση με όλη την βιομηχανία. «Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από την άποψη της βιομηχανίας για να πουλάμε με μικρότερες αυξήσεις στα σουπερμάρκετ. Γιατί το επιχείρημα των σουπερμάρκετ είναι ότι για παράδειγμα ανεβάζει 10% γιατί έχει αγοράσει με 10% πάνω. Άρα όπως πιέζουμε το σουπερμάρκετ, κάτι θα πετύχουμε και εκεί» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος